Харчові тенденції, які будуть актуальними у 2024 році - PostEat

пошук

Харчові тенденції, які будуть актуальними у 2024 році
12-01-2024 0 644


Американський журнал TIME запитав у близько десятка інсайдерів у гастрономічній галузі чого очікувати від їжі та напоїв у 2024 році. Серед опитаних люди від шеф-кухарів до футурологів у галузі харчування. 

Акцент на глобальні смаки

Навіть якщо у 2024 році ви не підете далі, ніж у найближчий ресторан, нові захоплюючі смаки з усього світу будуть на кінці вашої вилки. Очікується, що однією з визначальних тенденцій року стане кухня третьої культури, або страви з різного досвіду шеф-кухаря. Подумайте: чудові італійські ресторани, які поєднують японську та італійську культури, і філіппінсько-британські пекарні. «Це багато в чому походить від соціальних змін, глобалізації та значення ідентичності сьогодні», — каже Клер Ланкастер, керівник відділу продуктів харчування та напоїв компанії WGSN, що займається прогнозуванням тенденцій. У минулому, зазначає вона, хтось міг «класти щось навмання на піцу» і називати це ф’южн, але зараз до цього ставляться більш обережно. «Це нове покоління кухарів створює продукти, які відображають їх унікальну, багатошарову культурну ідентичність».

Більше азійських інгредієнтів

На вас очікуватиме більше азійських смаків та інгредієнтів. Чорний кунжут, убе (ред. — ямс) та чай з молоком підуть шляхом матча та стануть більш поширеними, прогнозує Деніз Перселл, віцепрезидент із розвитку ресурсів Specialty Food Association, торгової групи, яка проводить Fancy Food Show. «Ми бачимо пончики, наповнені чаєм з молоком, і гарячий шоколад убе», — каже вона. «Я просто був у місцях, де їли печиво з чорним кунжутом». Смак також з’являється в солоних закусках, таких як попкорн з чаєм і чорним молоком, зазначає Перселл.

Андреа Сю, співзасновник і генеральний директор Umamicart, онлайн-магазину бакалійних товарів, який спеціалізується на азійських продуктах, очікує, що більше людей віддадуть перевагу азійським фруктам, таким як рамбутан, рожева гуава, лонган, мангостан і різні види пітахаї. «Якщо ви виберете золотий сорт, він буде набагато солодшим і м’якшим», — каже Сюй про пітахаю. «Білі та фіолетові різновиди трохи темніші. З них справді смачні смузі».

У Денвері Ні та Анна Нгуєн, сімейна пара шеф-кухарів популярного в’єтнамського ресторану Sap Sua, раді появі азійських шеф-кухарів першого покоління, які урізноманітнюють вигляд обіду. «Багато людей починають усвідомлювати, що між кухнями є різниця», — каже Ні. «Чим особлива філіппінська кухня, а чим особлива в’єтнамська? Це не просто згруповано в одну категорію».

Кроки до стійкості

Однією з підводних течій, що рухають тенденції щодо їжі та напоїв, є бажання піклуватися про планету. У найближчі місяці все більше компаній дивовижним чином віддадуть пріоритет стійкості. Очікуйте, наприклад, зростання популярності альтернативного шоколаду. Як зазначає Ланкастер, попит на какао призвів до вирубки лісів у всьому світі. Крім того, доступ до нього стає важчим і дорожчим. За її словами, альтернативний шоколад «виготовляється без какао», але на смак він надзвичайно схожий на ваш стандартний батончик. «Є група інноваторів, які створюють альтернативи, які мають той самий смак, запах і тануть, що й оригінальний шоколад». Одна американська компанія Voyage Foods використовує такі інгредієнти, як виноградні кісточки, соняшникове білкове борошно та соняшниковий лецитин для виготовлення свого альтернативного шоколаду. У Великобританії WNWN Food Labs замінює какао-боби такими інгредієнтами, як зернові та бобові.

Більше від TIME

Інші компанії реагують на дефіцит води, сильну спеку та посуху, створюючи продукти, які мінімізують їхній водний слід. Наприклад: безводне рослинне молочко поставляється у формі порошку, тому ви можете змішувати його з водою вдома. «Промисловість усвідомлює, що ми платимо за доставку води — це 90% продукції», — каже Ланкастер. «Це величезний викид CO2, і це збільшує вартість продукту». Інші компанії використовують дружні до посухи культури, як-от кактус опунція, для приготування таких закусок, як попкорн, цукерки та цукерки.

В той час, коли ми дізнаємося більше про вплив морських інгредієнтів на клімат, очікуйте, що новатори почнуть демонструвати менш відомі інгредієнти, каже Ланкастер. Сюди входять їжаки та риб’яча ікра — усі вони «створюють справді чудовий, пікантний, глибокий смак умамі, і вони додають його до більш широкого спектру страв».

Розваги з грибами

Тодд Андерсон, шеф-кухар і засновник клубу веганських рецептів Turnip, стає дуже зацікавленим, коли говорять про гриби. За його прогнозами, у 2024 році більше з нас полюблять гриби, і гриби будуть сяяти як заміна м’яса. Андерсон нещодавно приготував грибні фрикадельки та засмажив лев’ячу гриву – гриб, який росте на стовбурах дерев. Йому також подобаються такі страви, як бекон шиїтаке, ростбіф з грибів та кленова ковбаса з грибів. Багато грибів легко вирощувати вдома, каже він, навіть для людей у міському середовищі, і він з нетерпінням чекає, щоб у 2024 році більше людей вирощували та експериментували з ними.

Свято овочів

Метті Метісон, шеф-кухар і ресторатор, не вважає себе великим модником, але він у захваті від овочів. «Ми незабаром побачимо сплеск «овочевих ресторанів», — каже він. «Я думаю, що люди тепер розуміють, як готувати овочі краще та цікавіше для своїх клієнтів і для них самих». Візьмемо, наприклад, броколі. Ви можете побачити його на грилі або у вигляді пюре; шеф-кухар може тушкувати його листя з зеленню. Інша техніка, яка стає все популярнішою: приготування листя брюссельської капусти, наче це зелень, яку Метісон описує як особливо ароматну. «Більше овочів на передньому плані буде великою справою».

Вечеря в напої

Лорен Пейлор О’Брайен, міксолог, яка стала переможницею першого сезону Drink Masters на Netflix, любить використовувати їжу як джерело натхнення для своїх напоїв. У 2024 році, за її прогнозами, ми побачимо більше кулінарної інтеграції з випивкою. Під час нещодавнього заходу вона поєднала кульку медового морозива з трьома краплями оливкової олії та шипучим коктейлем з віскі. Це «чуттєвий досвід», каже вона. «Є візуальний вигляд морозива в келиху, карбонізація напою під час наливання, аромати морозива та коктейлю, додатковий смаковий профіль додавання оливкової олії, а також аромати, що ви отримуєте з оливкової олії».

Ланкастер зазначає, що міксологи в усьому світі використовують профілі їжі для смаків напоїв. Вона вказує на бар Double Chicken Please, нью-йоркський бар, де клієнти можуть замовити такі коктейлі, як Cold Pizza (Don Fulano Blanco, parmigiano Reggiano, тости, помідори, базилік, мед і яєчний білок) або Mango Sticky Rice (Bacardi Reserva Ocho, манго, рисовий чай пуер, вакаме, колд брю, кокос). У барі Savory Project у Гонконзі відвідувачі можуть скуштувати напої з такими інгредієнтами, як яловичина, обвуглене кукурудзяне лушпиння, цибуля-порей і гриби шиїтаке. «Справді несподівані смакові профілі» будуть великими, каже Ланкастер.

Більш усвідомлене вживання алкоголю

Протягом багатьох років Дерек Браун був найвідомішим у Вашингтоні, округ Колумбія, завдяки власникам престижних барів. Але ставлення давнього бармена до алкоголю змінилося, і тепер він став прихильником безалкогольних коктейлів (у 2022 році він написав книгу рецептів Mindful Mixology).

У 2024 році Браун очікує, що ми побачимо подальше зростання усвідомленого вживання алкоголю, а не підхід «або-або». «Ми все ще бачимо велику поляризацію в дискусіях про алкоголь», — каже він. «Вони, як правило, повертаються до: пити або не пити». Натомість ми почнемо більше чути про те, що він називає «замінниками», або людьми, які змінюють «безалкогольні та алкогольні вишукані напої для дорослих залежно від випадку». Це дозволяє нам зберегти найкращі аспекти вживання алкоголю — бути товариськими та пробувати смачні напої, каже Браун, і залишити позаду сильне споживання.

Інша тенденція, що виходить на поверхню — це безалкогольне вино, прогнозує Браун. Дотепер увага зосереджувалася переважно на безалкогольному пиві, але такі компанії, як Leitz у Німеччині та Giesen у Новій Зеландії, починають пропонувати безалкогольні вина. Багато хто додає чаї та екстракти, щоб компенсувати втрачений смак під час процесу деалкоголізації. Браун описує їхній смак як «приголомшливий».

Незвичайні смаки, інгредієнти та кольори

Нещодавно вдень під час розмови Сюй перекусив картопляними чипсами Lay зі смаком «онімілого та гострого гарячого горщика». «Ми починаємо спостерігати, як люди справді відходять від традиційних перекусів, які вони їли раніше», — каже вона. З’являються унікальні пропозиції, як-от смажений шашлик з ягняти з кмином Lay’s, Sichuan Peppercorn Doritos і картопляні чипси Lay’s Stax зі смаком хамона.

З іншого боку, шеф-кухар Мікеле Мацца з Il Mulino New York з нетерпінням чекає приготування з унікальними смаками макаронних виробів, таких як макарони з чорнилом кальмарів, які «мають дуже солоний смак з нотками океану», і паста з трюфелями, яка «віддає більш землистим смаком». Ми також, ймовірно, побачимо ширше використання химерних форм макаронних виробів, вважає він.

Щодо кольорів, синій буде правити, прогнозує Морґейн Гай, харчовий футуролог із Лондона. Це відображення ширшої тенденції: у 2024 році ми продовжимо шукати природу — частину нашого постійного прагнення знайти розраду в розділеному, напруженому світі. Натхненні відтінками океану та неба, більше наших закусок і страв міститиме синій колір. Ми побачимо мафіни, кекси, напої забарвлені порошком, який виготовлено з рослини butterfly pea – виноградної лози, яка походить із Таїланду, або синьо-зелені водорості.

Гай також передбачає квіткові композиції. Аромати троянди, лаванди та фіалки з’являться у напоях, випічці, морозиві, закусках та багато іншого, щоб порадувати нас. У 2024 році «нам знадобиться комфорт, доброта та природа», — каже вона. «Все це є ключем до психічного добробуту, оскільки ми намагаємося триматися і утримувати один одного разом».

Photo credits: TIME

Читайте також:

Анастасія Голобородько склала корисний продуктовий шопінг лист

Всеволод Поліщук опублікував чергову добірку новин з ресторанного ринку Львову

«Галя Балувана» відкрила перший магазин у США під брендом MultiСook

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi