«Зелене окозамилювання»: шеф-кухар розкритикував нову відзнаку сталого розвитку від Michelin - PostEat

пошук

«Зелене окозамилювання»: шеф-кухар розкритикував нову відзнаку сталого розвитку від Michelin
04-03-2020 0 781


Колишній су-шеф Noma та учень Рене Редзепі шеф-кухар Крістіан Пуглісі (Christian Puglisi) звинуватив гід Michelin у непрофесіоналізму. Шеф з’ясував, що експертиза його закладу для отримання відзнаки «зелена конюшина» відбулась телефоном.

Згідно з дописом шефа він з ентузіастом зустрів появу нової відзнаки Michelin для ресторанів сталого розвитку — «зеленої конюшини».

Але коли він побачив свій ресторан Relæ серед тих, хто отримав відзнаку, то вирішив з’ясувати — як він там опинився? З’ясувалось, що вся експертиза Michelin обмежилась телефонним дзвінком із запитанням, чи дійсно Relæ є закладом сталої гастрономії.

«Невже гастрономічні журналісти не здатні задати нам гострі питання та сприймати нас трохи серйозніше? Якщо ми декларуємо сталий розвиток, то чому б не спитати що для цього зроблено?», — пише Крістіан.

 

 
 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram

I was excited to hear that the Michelin Guide had wanted to take sustainability seriously. 🍀 After decades of making chefs trim fish and meat into exact squares and perfect rolls, it was about time for some redemption, no? Are we gonna see a challenge put up by the most powerful entity in fine-dining and gastronomy that will make all restaurants thoroughly review their practices? To reconsider their sourcing of produce, their impact on the planet and let cooking connect pleasure with good and responsible practices? Please tell me, will I live to see us start making the world a better place by meticulously picking one micro herb at a time? Will I? I came to learn that the thorough investigation we were put through was actually just a phone conversation. Yeah, literally someone calling up the restaurant and asking; “So, you are sustainable, yes?” “Tell me, how?” “Ok, thank you”. A simple phone conversation addressed to the chef of the restaurant. Yep, not an audit, not a questionnaire, not an effort — and by no means not a critical question of any type. A phone conversation that gives us the right to display a clover next to our Michelin star. Like 10 other restaurants in Denmark. Like 26 other restaurants in Scandinavia. Like 50 in France. That the Michelin Guide wakes up to take responsibility for the sustainability practices could be a dream coming true. But in a field like gastronomy, which should lead the way more than any other in making our transition into a more sustainable food system flavourful, delicious and full of great gastronomic experiences — this just does not cut it. Lifting a pretty glass cloche to puff out some green smoke and sound like you care, does not cut it in 2020, dear Michelin Man. It is disrespectful towards the ones in this industry taking the current issues seriously. It is hurting the credibility of our restaurant scene to announce leaders to be “setting the standard for the rest of the world to follow”, just by them picking up the phone and saying: “Yeah, we are sustainable.” 👆🏼Follow link in bio to read the whole piece 👆🏼 ⭐️⭐️🍀🍀🍀

Публикация от Christian Francesco Puglisi (@chrifrapug)

 

Шеф назвав «телефонну експертизу» глузуванням з руху сталого розвитку, а зелену відзнаку гіду — «гнилою конюшиною». Також шеф радить Michelin більше заглиблюватись в тему, якщо гід хоче зберегти експертність.

 

 

Читайте також:

У гіді «Мішлен» з’явилась нова позначка «зелена конюшина». Що вона значить?

Головну нагороду MICHELIN щодо стійкого розвитку отримав шеф-кухар Magnus Ek зі Швеції.

Відомий переможець конкурсу проєктів стійкого розвитку у барній сфері Tahona Society від Pernod Ricard.

 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi