Піца у Львові: круті локації та правильна смачна піцца - PostEat

пошук

Піца у Львові: круті локації та правильна смачна піцца
13-01-2020 0 1750


Піца у Львові — це тема нашого матеріалу сьогодні. В цій статті ми підібрали заклади, які готують піцу, схожу на піцу Наполітана, або ж відому нью-йоркську піцу, яку почали готувати італійські імігранти в США на початку 20 століття. Ці варіації не є автентичними, оскільки автентичну можна спробували лише в Неаполі, проте, варіанти, які ми для вас підібрали, реально варті уваги. Піца у Львові вже давно полюбилась як містянам, так і багатьом туристам, що приїжджають до Львова. Піца — це страва, яка подобається майже всім та має безліч смаків. Ми розповідали вам про особливості піци та про історію появи страви у наших матеріалах. Сьогодні розкажемо, яка є піца у Львові та де куштувати дійсно смачну. 

Трошки про традиційну неаполітанську піцу

Автентична неаполітанська піца (піца Наполетана) виготовляється з томатів Сан-Марцано або Помодоріно-дель-П’єноло-дель-Везувіо, вирощених на вулканічних рівнинах на південь від гори Везувій та з моцарелли ді Буфала Кампана (La mozzarella di buffalа ampana).

Моцареллу ді Буфала Кампана готують виключно в комуні Agerola зі свіжого молока буйволиць, які вирощуються у болотистих районах Кампанії, провінції Казерта і Салерно, на відкритих пасовищах у напівдикому стані (а також їх вирощують на півдні Лаціо, у верхній Апулії та в муніципалітеті Венафро).

Доречі, Моцарелла ді Буфала Кампана має статус PDO (анг. protected designation of origin або італ. DOP — Denominazione di Origine Protetta) — захищене найменування місця походження. Це маркування продуктів особливі якісні характеристики яких суттєво або виключно залежать від території, на якій вони були вироблені. Чому важливе географічне середовище? Суть у тому, що воно включає як природні фактори — клімат, екологічні особливості, так і людські чинники — традиційні технології виробництва, майстерність, спеціальні знання. Ці фактори в поєднанні разом дозволяють отримати унікальний продукт, який неможливо виготовити за межами конкретної місцевості.

Відповідно до правил Асоціації Справжньої Неаполітанської Піци, справжнє тісто для піци Наполетана складається:

  • з пшеничного борошна (типу 0 або 00, або суміш їх обох);
  • натуральних неаполітанських дріжджів (або пивних дріжджів);
  • солі;
  • води.

Для піца Наполетана використовують виключно борошно із твердих сортів пшениці з високим вмістом білка. Тісто замішують вручну або міксером з низькою швидкістю. Після підняття тісто формують вручну (без качалки або іншої машини). Товщина тіста має бути не більше 3 міліметрів. Піцу випікають протягом 60–90 секунд у дров’яній печі при температурі 485°C.

Традиційно в Неаполі піцу випікають в печах виготовлених з туфу (італ. Tufo, лат. Tūfus, tōfus) — легка, зцементована, пориста гірська порода. Маючи високі декоративні властивості, туф є цінним будівельним матеріалом. Використовують дерева місцевих порід: каштан, клен та ін. У печі вогонь підтримують цілодобово.

Саме піца Наполетана стала прототипом відомої нью-йоркської піци, яку вперше зробили італійські іммігранти в США на початку 20 століття.

З 5 лютого 2010 року неаполітанська піца отримала статус гарантованого традиційного спеціалітету (TSG) згідно з чинним законодавством Європейського Союзу. А в 2017 році мистецтво виготовлення неаполітанської піци було включено до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Прим. авт. Гарантований традиційний спеціалітет (Traditional Speciality Guaranteed (TSG) – це один з видів маркування продуктів у Європейському Союзі. TSG – є найбільш гнучким видом позначення харчових продуктів ЄС, оскільки воно не обмежує харчовий товар географічним регіоном, як це роблять інші позначення (PDO / PGI). В даному випадку акцент робиться на тому, що продукт виготовляється із «традиційних» інгредієнтів або традиційним способом, а не на місцевості, де він виготовлений.

Асоціація Справжньої Неаполітанської Піци (The Associazione Verace Pizza Napoletana (lit. True Neapolitan Pizza Association) — це неприбуткова організація, заснована в 1984 році зі штаб-квартирою в Неаполі, діяльність якої спрямована на просування та популяризацію традиційної неаполітанської піци.

Серед інших традиційних видів піци є піца «alla marinara», яка покрита соусом «мarinara» і є, нібито, найдавнішою піцою з помідорами, піца «capricciosa», яка готується з сиру моцарелла, запеченої шинки, грибів, артишоку та помідорів, а також піци, приготовані з помідорів, моцарелли та цибулі.

17.08pizza

Де: вул.. Федьковича, 60а.

Бюджет: ₴₴. Піца (49-109 грн), салати (69-109 грн), антипасті (39-99 грн).

Страви: піца: «Формаджо» — 99 грн, «Капрічоза» — 89 грн, «Марінара» — 49 грн, «Маргарита» — 59 грн.

Напої: еспресо – 29 грн, какао – 39 грн, чай заварний – 29 грн.

Деталі: піцерія, неаполітанська піца, у форматі «one person pizza», сніданки, безлімітна кава до кожного сніданку до 11:00.

Перед тим, як готувати піцу, у закладі 17.08pizza витримують тісто для неї протягом 24 годин, а форми коржеві надають вручну. Таким чином не порушується структура тіста. Серед інгредієнтів піци від закладу – натуральна моцарела і томати «Пелаті», тож варто обов’язково завітати до закладу та скуштувати смачну піцу.

Atelier 19. Pizza & lovely food

Де: вул. Староєврейська, 19

Бюджет: ₴₴. Антипасті (35–175 грн), паста (99–139 грн), піца (119–199 грн).

Страви: піца Salmone – 189 грн, піца Tonno – 119/169 грн, Vegana – 145 грн.

Напої: еспресо – 35 грн, капучино – 47 грн, флет вайт – 57 грн.

Деталі: піца-бар, страви італійської кухні, ферментоване тісто з італійського борошна, знаходиться в центрі міста, винна карта, коктейлі, резерв столів.

Ресторан італійської кухні Atelier 19 відкрився у Львові наприкінці червня 2019 року. Головною стравою у меню є піца. Тут її готують за класичними та авторськими рецептами. Радимо скуштувати піцу Salmone, або класичну «Маргариту». Крім того, у закладі запропонують і піцу Vegana з сезонними овочами.

Каззка піцерія — Kazzka pizzeria

Де: вул. Лесі Українки, 33/1

Бюджет: ₴₴. Антипасті (155–159 грн), салати (142–149 грн), піца (127–179 грн).

Страви: «Маргарита» — 127 грн, «Мортаделла» — 162 грн, «Прошуто і крем-сир» — 169 грн.

Напої: з меню можна ознайомитись у закладі.

Деталі: піцерія, проєкт львівського ресторатора Костянтина Форкера, неаполітанська піца, ферментоване тісто, готують виключно з італійських продуктів, доставка, літня тераса в європейському стилі.

Kazzka — піцерія львівського ресторатора Костянтина Форкера. В оздобленні ресторана багато дерева, металу, скла, проте фактурні стіни 100-літнього будинку лишили відкритими. В закладі можна замовити класичні антипасті, обрати десерти та інші смачні страви. Проте основа меню – неаполітанська піца з пухкими бортами.

TISTO Pizza Pasta

Де: вул. Староєврейська, 8

Бюджет: ₴₴. 

Страви: піца Vid Vlada – 185 грн.

Напої: з меню можна ознайомитись у закладі.

Деталі: ресторан італійської кухні, стильний інтер’єр, кілька залів, неаполітанська піца, велика піч для піци, розташована у залі; паста власного виробництва, сніданки з 10:00 до 13:00, винна карта, доставка, take away.

TISTO Pizza Pasta – ресторан італійської кухні із піцою та пастою власного виробництва. У закладі дві невеликі затишні зали, в одній з яких є велика піч для випікання піци — за роботою кухарів можна спостерігати в залі і з вулиці — крізь вікно-вітрину. Радимо спробувати піцу Vid Vlada з Chefs Specials Menu.

Trattoria da Domenico

Де: площа Ринок, 29

Бюджет: ₴₴. Салати (120–160 грн), піца (120–195 грн), десерти (50–90 грн).

Страви: піца «Тонно» – 140 грн, Цезаре» — 150 грн, піца «піца «Фруті ді Маре» – 195 грн, піца «Італія» — 160 грн.

Напої: еспресо – 45 грн, капучино – 50 грн, обліпихово-апельсиновий чай – 65 грн.

Деталі: італійська кухня, знаходиться у самому серці Львова – на центральній площі Ринок, концепція закладу – класична італійська траторія, паста власного виробництва, піца, італійські спеціалітети, сезонне оновлення меню.

Trattoria da Domenico розташована у старовинному будинку на головній площі Львова. Інтер’єр та концепцію закладу виконано у стилістиці італійської траторії – цегляні стіни, теплі відтінки у залі, затишна атмосфера та домашня кухня. В меню Trattoria da Domenico ви знайдете великий вибір антипасті, брускет, пасти та більше 20 видів піци.

Фото: Facebook 17.08pizza, Atelier 19. Pizza & lovely food, Kazzka, TISTO Pizza Pasta,Trattoria da Domenico 

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi