Різдвяний стіл: 5 рецептів українських солодощів - PostEat

пошук

Різдвяний стіл: 5 рецептів українських солодощів
03-01-2019 0 5761


Після Святвечора настає світлий день Різдва Христового, коли кожна православна родина збирається не за пісним, а за щедрим святковим столом. М’ясні страви та наїдки господині готують заздалегідь, аби порадувати своїх рідних та гостей. Традиційно малеча більш за все чекає на смаколики та святкові солодощі — редакція PostEat вирішили поділитись із вами рецептами традиційних різдвяних українських ласощів.


Бобальки (здобні маленькі різдвяні булочки)

  • Молоко – 480 мл
  • Масло вершкове – 120 г
  • Борошно – 900 г
  • Цукор – 100 г
  • Дріжджі сухі – 4,5 ч. л.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Мед квітковий – 3 ст. л.
  • Мак – 50 г
  • Олія рослинна – 20 мл
  • Вода очищена – 5 ст. л.

У каструлю покласти  вершкове масло і налити молоко. Поставити каструлю на маленький вогонь і розчинити масло у молоці, постійно помішуючи. Борошно просіяти у миску, додати усі сухі інгредієнти і ретельно перемішати. Відокремити яєчні білки від жовтків. До сухих інгредієнтів повільно тонкою цівкою додати вершково-молочну суміш, постійно перемішуючи. Потім додати яєчні білки і жовтки та ретельно вимішати тісто. Стіл посіпати борошном, викласти тісто і замісити його до стану, коли воно не буде прилипати до рук. Миску, в якій замішували тісто, змастити рослинною олією і викласти замішане тісто. Залишити тісто у теплому місці на 1,5 години, накривши рушником. Потім тісто розділити на частини, розкачати у ковбаски, розділити на шматочки і сформувати кульки. Викласти кульки на деко, застелене пергаментом і випікати у духовці за температури 180°С градусів протягом 15 хвилин. У невеликій каструльці розчинити мед на вогні, постійно помішуючи дерев’яною ложкою. Охолонувші булочки перекласти у друшляк, збризнути водою, потім перекласти у миску й полити медом. Після посипати бобальки маком і перемішати дерев’яною ложкою.

Печені яблука

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

  • Яблука – 4 шт.
  • Родзинки – 100 г
  • Волоські горіхи – 100 г
  • Цукор, кориця, мед – за смаком

Промити яблука і видалити серцевину із насінням, залишивши м’якоть яблука. Родзинки залити окропом на декілька хвилин і злити воду. Додати до родзинок подрібнені горіхи, мед, цукор та корицю, ретельно перемішати. Підготовлені яблука викласти на деко, застелене пергаментом і наповнити сумішшю з родзинок і горіхів. Запікати у духовці протягом 20-30 хвилин за температури 180 градусів.

Тертий маківник

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

  • Масло вершкове – 200 г
  • Борошно – 1 кг
  • Дріжджі – 50 г
  • Цукор – 1,5 склянки
  • Молоко – 2 склянки
  • Яйця – 6 шт.
  • Мак – 3 склянки
  • Ванільний цукор – 3 г
  • Мед, родзинки, цукати, горішки – за смаком
  • Цедра з двох цитрин

Молоко злегка підігріти в двома ложками цукру і додати дріжджі. Вершкове масло розтерти у великій мисці із рештою цукру, додаючи поступово 6 жовтків. Цитрину попередньо обдати кип’ятком, стерти з неї цедру і додати ванільний цукор, вмішати до масла та жовтків. Додати розведені дріжджі і ретельно перемішати. Потроху додавати борошно, постійно помішуючи ложкою, а потім руками, вимістити тісто. Тісто накрити рушником, поставити в тепле місце і дати підійти за декілька годин.

Приготувати макову начинку: мак запарити кип’ятком, злити воду і розтерти до білого кольору у макітрі. Родзинки промити, залити кип’ятком на 10 хвилин и злити воду. Горіхи не дуже дрібно посікти. На пательні розтопити дві ложки вершкового масла, додати дві ложки меду і прогріти на цій суміші мак.

Тісто розділити на 4 частини, тоненько розкачати и викладати макову начинку, залишаючи вільними краї тіста. Кожен пласт згорнути у рулет, краї загортати всередину після першого поздовжнього закруту. Покласти у форму для запікання, на дно якої викласти пергамент змащений маслом. Накрити рулети рушником та дати постояти ще годину. Потім зверху промазати жовтком і посипати маком. Випікати 40 хвилин за температури 180 градусів. Готовому маківнику дати охолонути і тільки потім нарізати.

Ламанці з маком

  • Тісто: Борошно – 300 г
  • Маргарин – 100 г
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Яйця 0 2 шт.
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Начинка: Мак – 1 склянка
  • Молоко – 1 склянка
  • Цукор – 150 г
  • Мед – 1 ст. л.
  • Вишневе варення – 1 ст. л.
  • Родзинки – 100 г.
  • Горіхи – 100 г
  • Ванілін —  2 г

Маргарин посікти з борошном, додати цукор, яйце, жовток, сметану і замісити тісто. Дати йому полежати. Розкачати корж, покласти на змащений маслом пергамент, поколоти виделкою і нарізати квадратиками. Пекти у гарячій духовці 15—20 хвилин за температури 180оС. Із запареного маку вилити воду, розтерти його порціями у макітрі або пропустити декілька разів через м’ясорубку, додати цукор, розтоплений мед, родзинки, ванілін, розвести молоком і вимішати з наламаними коржиками. Подавати страву в скляній мисці, оздобивши вишневим варенням і половинками горіхів.

Запечені галушки у маковій підливі

  • Сир – 600 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Борошно – 5 ст. л.
  • Цукор – 3 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Для підливи:
  • Сметана – 300 г
  • Мак – 5 ст. л.
  • Цукор – 3 ст. л.
  • Ванільний цукор – 1 ч. л.

Сир розтерти з цукром, ванільним цукром, сіллю і яйцями, додати борошно й розміти до однорідності. Закип’ятити воду в каструлі, підсоліть. Змоченими у воді руками відщипувати від тіста невеликі шматочки, скатувати у кульки і відварювати, доки вони не спливуть на поверхню води. Духовку розігріти до 180°С. Форму для випікання змастити маслом, викласти в неї готові галушки. Мак залити окропом, злити воду, додати цукор і ванільний цукор, перемолоти у блендері. Розмішати перемелений мак зі сметаною. Залити галушки сметанно-маковим соусом і запікати 30 хвилин за температури 180оС.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi