Українське вино та борщ стали родзинкою гастрономічної виставки у столиці Бургундії - PostEat

пошук

Українське вино та борщ стали родзинкою гастрономічної виставки у столиці Бургундії
13-11-2023 0 1123


На вихідних у Діжоні відгомоніла масштабна гастрономічна виставка Foire de Dijon. Цього року ярмарка у столиці Бургундії відзначає столітній ювілей. Дивовижно, що Україна третій рік поспіль є почесним учасником заходу. 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Як усе починалось

Асоціація Ukraine-Dijon-Bourgogne на чолі з Олександрою Міненко-Декамп та Тетяною Яблонською є своєрідним культурно-соціальним містком між Україною та Францією. З початку повномасштабного вторгнення засновниці організації разом з командою ентузіастів влаштували десятки благодійних заходів. Мотивація – популяризація української культури, висвітлення поточної ситуації і збір коштів на ЗСУ. Вино та їжа – самодостатній інструмент, щоб якнайкраще розповісти про культуру країни з самих витоків. Тим паче, що виноробство України сягає понад 2000 років, а борщ є нематеріальною спадщиною ЮНЕСКО на рівні з французьким багетом. 

Що було

Україна презентувала свій стенд на найбільшому у Бургундії фестивалі гастрономії та побуту, що відбувся у Діжоні з 1 по 12 листопада. Українська команда волонтерів впродовж 2 тижнів влаштовувала різноманітні культурні та освітні заходи для привернення уваги відвідувачів до нашої держави. Тисячі гостей відвідали український стенд, відкрили для себе українські ласощі, скуштувати традиційні страви та вина з нашого теруару.

Кульмінацією української презентації був майстер-клас з приготування борщу на кухні великих шефів, частування, дегустація вин та обмін враженнями. Впродовж усієї виставки відвідувачі мали змогу долучитись до збору коштів на набори першої необхідності для постраждалих цивільних в Україні.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Як це було

Одним з головних діячів гастрономічної сцени 7 листопада була шеф-повар з Одеси Оксана Шестакова, для якої приготувати їжу для кількох сотень відвідувачів – справа повсякденна. За спиною Оксани – багаторічний досвід роботи в ресторанах рідної Одеси. І як мама 6 дітей майстриня напевно знає тонкощі кулінарної роботи, адже догодити усім смакам – завдання з зірочкою. Судячи з відгуків гостей, неймовірного ажіотажу навколо українського стенду та численних запитів про добавку, їй це вдалося на всі сто.

Шефиня приготувала 30 літрів борщу, яких вистачило на частування 120 гостей. Усе дійство відбувалось «наживо», преса та публіка спостерігали за процесом, а ведучий ретельно коментував кожний крок:  «Буряк дрібно натерти…квасолю попередньо відварити…ложку сметани до смаку» тощо. Ще б пак, уявіть які аромати витали навколо і зваблювали рецептори присутніх. До слова, двоє шефів мішленівських ресторанів пильно спостерігали за приготуванням і навіть допомагали. А організатор Олександра координувала процес.

Окрема сторінка цієї знакової події була присвячена виноробній культурі України. Її професійно «писала» впродовж вечора сомельє Олександра Міненко-Декамп. Відвідувачі відкрили для себе рожеві ігристе та Піно Нуар з Бессарабії від My Wine by Eduard Gorodetsky, а також питомо український сорт Одеський Чорний Big Wines Big Art. 

Ігристе розе другий рік поспіль представляє Україну у музеї вина у Бордо, отримало платинову нагороду на всеукраїнську конкурсі Wine&Spirits Awards та ще кілька достойних перемог. Рожевий Піно Нуар майже не відстає у нагородах – має золоті, срібні і бронзові медалі на українських та міжнародних конкурсах.

Лімітоване вино Odessa Black – це перший реліз компанії Big Wines Big Art, що має виноградники в Аргентині, Іспанії, Італії, США та Україні. З початку виходу на ринок за півроку воно здобуло золоті медалі на конкурсах Berliner Wine Trophy, Mundas Vini та Cervim-Viticultural Eroica. 12-місячна витримка у діжках додала вину багатого смаку, складності та потенціалу. Захоплення і здивування водночас з боку консервативних французів було легко помітити з реакції на кожен ковток.

Мій подив був у тому, що більшість французьких гостей на дегустації українських вин відкрили для себе свої локальні сорти, як Аліканте Буше, що разом з Каберне Совіньйоном є батьками сорту Одеський Чорний. Без сумніву ці люди забрали з собою найкращі спогади про непересічні українські вина.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Зустрічають за одежею

Етикетки! Автентичність, символізм і глибина, – саме такою є збірна характеристика зовнішнього вигляду пляшок. Сова на етикетці My Wine by Eduard Gorodetsky як символ Діжона особливо зацікавила місцевих, а втілена на етикетці Big Wines Big Art картина геніального художника Івана Марчука привернула увагу кожного без виключення гостя. «Українці читають між рядками», – поділився враженнями один з відвідувачів дегустації. 

«Безумовно всі були в захваті від їжі, але більше від вин. Бо для більшості бургундців, і не лише, наше вино – дивина», – зауважила Олександра. 

Між рядками

Мелодії скрипки у руках українки Тетяни Бердникової наповнили шармом цей культурно-гастрономічний вечір. Лунала музика, гомоніли і гуртувались небайдужі до України люди, з кожною хвилиною їх ставало більше, і разом з тим зростав градус віри у нашу Перемогу.

Підсумки

Українські жінки своїми зусиллями показали одну з унікальних граней української культури: їжу та вино.

Французи з великим зацікавленням відгукнулися на гастрономічний український вечір і залишили численні позитивні відгуки про наші спеціалітети.

Українське вино має величезний потенціал і уже є затребуваним локально. Справа за правовими інстанціями: спрощення ліцензійних зборів, експорту-імпорту. Отримання виноробами ліцензій також як ніколи на часі. 

Цей захід вартував титанічних зусиль для жінок, які своїми силами організували і продумали програму до найменших деталей. І це все заради Перемоги, адже кожен шанс донести правду дуже важливий. Бо разом з популяризацією культури відкриваються реалії і закриваються хоч трішки потреби для ЗСУ.

Фото: Валентина Дуткевич 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi