Пейрінг сирів з сезонними грибами: розповідає експертка - PostEat

пошук

Пейрінг сирів з сезонними грибами: розповідає експертка
04-10-2022 0 889


Чи знали ви, що осінь є найкращою порою для збирання та приготування грибів? Найпопулярнішими на території України є такі види: опеньки, лисички, білі гриби, грузді, гливи та печериця лісова. Ми звикли поєднувати гриби зі звичайними нам стравами. Наприклад, з картопляним пюре або з грибними соусами до м’яса. Пропонуємо вам спробувати щось нове та максимально розкрити смак грибів у поєднанні з сиром.

Про особливість поєднання грибів з сиром розповідає Оксана Чернова — сирна експертка  у спільноті ProCheese, співзасновниця фестивалю ProCheese awards, суддя міжнародного конкурсу World Cheese Awards.

Сир — це унікальний продукт, який можна поєднати майже з будь-чим. Кожний вид сиру розкривається з грибами по-своєму і привносить нові цікаві нотки у вашу страву.

Почнемо зі свіжих та ніжних козячих  сирів

Як ви знаєте, гриби мають землястий присмак, тож необхідно дивитись, в яких сирах він присутній. Такий прийом називається «прямим поєднанням», коли ми додаємо обидва продукти зі схожими смаковими відчуттями.

Такі ноти можна відчути в деяких сирах з козиного молока. Саме це цікаве поєднання можна зустріти в деяких видах салатів, де окрім свіжого зеленого листя, додають підсмажені гриби та свіжий козячий сир.

Також, відразу в голові виникає асоціативний ряд. Козячим сирам притаманні нотки свіжоскошеної трави чи сіна, дубильні нотки. А опеньки ховаються у травичці поруч з деревами.

На контрасті з ніжним смаком Капрічо де Кабра зіграють підсмажені з часником опеньки.

Свіжі витримані або козячі сири з білою пліснявою.

Буде помилкою не з‘єднати цю пару, бо смак вершково-грибних нот, який розвивається на скоринці та під нею, в таких сирах буде ще більш підсилюватись печеними або смаженими грибами.

Спробуйте запекти шапки шампіньйонів, фаршированих козячим сиром з часником та петрушкою — вам обов‘язково сподобається.

Сир з білою пліснявою

Всім відомо, які яскраві ноти печериць має Камамбер, або ж Брі де Мо.

І дійсно, якщо потримати ці сири при кімнатній температурі десь годинку — ви зможете отримати аромат свіжозібраних грибів прямо у своїй оселі. Тож, щоб отримати максимальну насолоду, спробуйте поєднати ці або інші сири з білою пліснявою з тільки що підсмаженими грибами та гарячим картопляним пюре. На наступний день точно нічого не залишиться

Сири з митою скоринкою — неперевершений лідер в категорії поєднання з грибами. Розглянемо сир Таледжио, а точніше його поєднання в поленті з грибами. Він зробить неймовірний вибух смаків, вам навіть  буде здаватися, що ви їсте кашу з м‘ясом, якого там взагалі немає. Спитаєте, чому так вийде? Бо тваринні ноти сирів з митою скоринкою в поєднання з грибами, в кулінарії відкривають смак умамі, який і дає цей присмак, від якого  люди отримують велике задоволення.

Напівтверді сири є досить різноманітні. Та більшість з них славиться своїм вершковим смаком з нотками топленого молока. Ніжні та мʼясисті маслюки гарно доповнять як вершково-солодкі, так і більш солодкі варіації напівтвердих сирів, наприклад до Моцарта чи Амадеуса.

Сири з блакитною пліснявою

Вони зобов’язані своїй появі саме блакитним пліснявим грибам, тож ці ноти ви можете відчувати, коли їсте такий сир у чистому вигляді. Але якщо ви є прихильником різних видів грибів, то вам просто необхідно скуштувати  блакитний сир та білі або інші лісові гриби. Ці продукти чудово поєднується разом у різотто з горгонзолою та білими грибами.

Остання категорія сирів — тверді. Теж є дуже вдалим поєднанням з грибами. Бо зазвичай, тверді сири досить солоні, а гриби навпаки — зовсім ні. Тут вступає гармонія смаку, якою вже сотні років користуються всі славетні кухарі.

Паста з Пекоріно та грибами, Гратен з картоплі із додаванням сира Груєр та печериць,  солоні пироги з грибами та твердим сиром та інше.

Цей список можна продовжувати нескінченно, тільки встигай готувати та радувати всіх своїми смачними творіннями.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу.

Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.

 

Ознайомитись з іншими матеріалами сирної експертки ProCheese Оксани Чернової:

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi