Веганські суші: а так можна було? - PostEat

пошук

Веганські суші: а так можна було?
17-06-2021 0 224

Партнери

Автор


Кожного року всі любителі суші святкують Міжнародний день суші 18 червня. Не зважаючи на те, що свято не має офіційного статусу, воно досить популярне серед прихильників японської кухні. 

Історія свята досить проста і не має одного звязку з заходами, які проводились в Японії, чи ще де-небудь. Його придумав хлопець з ім’ям Кріс Де Мей у 2009 році. Він створив сторінку у Фейсбуці, присвячену суші, яка миттєво стала популярною серед любителів суші з усього світу. 

Власне тоді Крісу і спала на думку ідея святкувати Міжнародний день суші 18 червня. «Кожен день має бути днем суші, але як і будь-яка інша прекрасна річ, суші заслуговують на власний день!» поділився з підписниками Кріс. Так і зародилась нова традиція. 

 

Як святкувати день суші? Відповідь очевидна: сходити в суші-бар, замовити суші з доставкою чи приготувати їх самостійно. Адже зараз в Україні закладів, які пропонують широкий вибір суші та інгредієнтів для суші, надзвичайно багато. Чого не скажеш про веганські та вегетаріанські варіації цієї страви. Представники кампанії UA Plan-Based вирішили розібратись з тим, що ми маємо на увазі під на назвою «суші» та чи можна взагалі робити їх рослинними. 

 

Суші — традиційна страва японської кухні з рису, з рисовим оцтом і сіллю, та різноманітних начинок чи нашарувань, серед яких здебільшого морепродукти, але також можуть бути м’ясо, овочі, водорості, гриби чи яйця. Суші бувають сирими, приготовленими чи маринованими.

В Україні, як і в більшості країн Заходу, під словом «суші» часто розуміють лише грудку рису покриту шматком сирої риби, проте в Японії ним позначають широке коло страв. Існують різноманітні види суші, що відрізняються способом приготування та складовими. Зокрема, є вегетаріанські та веганські суші. В Україні вони зустрічаються (один-два види) в меню звичайних суші-барів, тоді як в Європі (в сусідній Польщі, наприклад) є цілі окремі заклади, що спеціалізуються на веганських суші. 

Щоб розібратись трохи в тому, що ж називають «суші», а тим більше як зробити їх веганськими (виключно з рослинних інгредієнтів), для початку варто пояснити, які існують різновиди цієї страви.

Види суші: 

  • макі-дзуші (завиванці) — суші закручені у водорості норі (назва походить від японського слова «маку» — «закручувати»);
  • ніґірі-дзуші (стисканці) — суші зроблені із грудочки рису з начинкою, спресовані у кулаці (від японського слова «ніґіру» — «стискати»);
  • інарі-дзуші (інарці) — суші виготовлені у вигляді мішечків смаженого тофу з рисом і начинкою (від імені японського божества Інарі);
  • тірасі-дзуші (розсипанці) — суші зроблені з рису з розсипаним по ньому начинням називані від японського слова «тірасу» — «розсипати».

 

Якщо ж розглядати асортимент європейських веганських суші-барів, то в основному там подають макі з різними овочами, грибами, тофу та соусами.

До прикладу, в одному з найбільших веганських закладів японської кухні Польщі EDAMAME VEGAN SUSHI, серед всього іншого, можна знайти:

  • Макі з копченим тофу та паприкою; 
  • Макі з чилі, цибулею та тофу; 
  • Макі з сушеним томатом, цибулею та кунжутом; 
  • Футомакі (збільшена версія макі рола. Але на відміну від макі рола, у якому використовується лише один вид начинки, у футомакі значно більше інгредієнтів) з печеним баклажаном, паприкою, сушеним помідором, соусом теріякі та кунжутом. 

Бачимо, що жодних спеціальних інгредієнтів там не використовують, окрім тофу, так званого соєвого сиру, який вже досить відомий в Україні й часто використовується в стравах східної кухні.

Якщо розглянути меню ще одного закладу, в асортименті якого є веганські суші, то можна помітити, що асортимент суттєво різниться від першого. Канша (Kansha) — німецький ресторан веганської японської кухні пропонує своїм гостям не лише хосомакі з огірком та авокадо (Хосомакі — це класичний тонкий рол з рису, завернутий в норі, де начинка зазвичай – це  один інгредієнт, яким може бути риба, морепродукти або овочі). А також, наприклад:

  • Футомакі з овочами; 
  • Урамакі (Основна відмінність цього виду в тому, що рис в них є верхнім шаром, а водорості норі з загорнутої в них начинкою – в центрі ролу) з трюфелями; 
  • Хосомакі з огірком та шіїтаке; 
  • Нігірі (Нігірі — це особливий від суші, які почали готувати в Токіо у 19 сторіччі. Виглядають нігірі як невеличкі рисові колобки, зверху вкриті рибою, креветкою, чи, наприклад, нігірі  авокадо. Іноді нігірі обертають тонкою смужкою норі, для ліпшого скріплення) з королівськими гливами. 

 

Українські веганські суші

В Україні немає суші-барів чи ресторанів японської кухні, які б подавали виключно рослинні страви, проте є веганські суші у звичайних японських ресторанах. Зазвичай це один-два роли з огірком та авокадо. Найбільший асортимент веганських суші вдалось знайти в «Євразії». В меню цього закладу є три види макі — макі авокадо, каппа (огірок, кунжут) та кайсо (водорості чука, паростки бамбука, горіховий соус, маринований дайкон, кунжут). Ще в кількох українських суші-барах, окрім ролів з огірком та авокадо, можна знайти суші з в’яленими томатами.

Попри те, що рослинна кухня набирає все більшого поширення в Україні, в більшості ресторанів з’являються веганські опції чи навіть окремі меню, відкриваються веганські бургерні, хот-дожні й навіть заклади, що пропонують веганську піцу чи морозиво, в ресторанах японської кухні, в Україні веганський асортимент не надто різноманітний. Однак це легко виправити, перейнявши трохи досвіду у наших західних сусідів. Путівник для ресторанів з порадами щодо впровадження рослинних опцій в меню, можна безплатно завантажити на сайті кампанії UA Plan-Based.

Автор статті: Олександр Грушак, представник кампанії UA Plant-Based

 

Текст та фото надані автором

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки партнера

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi