Бліц про вино з сомельє Богданом Панчуком - PostEat

пошук

Бліц про вино з сомельє Богданом Панчуком
04-06-2021 0 386


Ми із задоволенням спостерігаємо за тим, як найкращі українські сомельє змінюють своє ставлення до українських вин — звісно ж, на краще. Деякі з них навіть йдуть далі і починають працювати консультантами і амбасадорами українських виноробних компаній і брендів. З одним із таких сомельє ми хочемо вас познайомити сьогодні.

Богдан Панчук, бренд-амбасадор компанії Wine Discovery Selection і нового українського бренду Leleka Wines, сомельє з багаторічним стажем, за освітою — технолог-винороб. Богдан — надзвичайно цікава особистість і чудовий спікер, що виступить з лекцією у Школі вина на 15-му фестивалі вина Kyiv Food and Wine Festival, що пройде 5-6 червня у київській галереї ЛАВРА. Лекція супроводжуватиметься дегустацією вин Leleka Wines Chardonnay Reserve, Leleka Wines Merlot і Leleka Wines Red. Ці та інші вина ви також зможете продегустувати на винному маркеті фестивалю.

Богдан Панчук

Вік: 42 роки

Винна освіта: НУХТ, інженер-технолог виноробства, школа сомельє “Майстер-клас”

Місце роботи: Wine Discovery Selection

Досвід роботи з вином: 25 років

Головне у роботі сомельє — відчувати настрій гостя, щоб вразити поєднанням страви та напою.

Добрий сомельє відрізняється від поганого тим, що добрий ніколи не скаже, що знає все, і завжди продовжує вчитись

Зараз я б радив звернути увагу на Кавказ та Північну Африку, де стрімко росте якісне авторське виноробство. І обов’язково на Україну, у тому числі — звісно ж, на наші вина Leleka Wines. Ми дуже швидкими темпами підвищуємо культуру споживання та якість продукту.

Найдивнішим вином у моєму житті був Рислінг Trenz 1969 року (Німеччина, Рейнгау). Відкорковано воно було у 2019. Вину було 50 років, а воно ще й досі вражало різноманітними барвами та тривалим післясмаком.

Найбільш недооцінене вино сьогодні — це, мабуть, сицилійські вина.

У якому регіоні я бачу зараз найбільшу перспективу? Думаю, зараз це виноробство Молдови, що зробило титанічний крок вперед за останні 10 років, і звісно ж, Грузія.

Якби я інвестував у вино, то, швидше за все, в українське плодово-ягідне виробництво. У нас плодючі землі, гарні врожаї фруктових дерев. А цей вид виноробства знаходиться в занедбаному стані.

Найхимерніший міф у світі вина — це міф про порошкові вина. Все життя приходиться пояснювати, що таких не існує, але здається, ця боротьба нескінченна…

В роботі з вином мені найбільше подобається відкривати нові смаки, створювати цікаві купажі.

Моя мета у винній кар’єрі — довести, що українські вина достойні взірці світової якості. Саме це і було основною ідеєю створення вин Leleka Wines.

Найбільше світ вина змінили такі люди, як Стівен Спурьє, які нам показали різноманітність стилів та смаків вина в різних куточках планети.

Обираючи вино, ніколи не орієнтуйтесь лише на зовнішній вигляд пляшки.

Головне правило поєднання вина та страви — це гарний настрій та приємна компанія. Це найважливіше.

Найсмачніше поєднання вина і страви, яке я зустрічав у житті — це качина ніжка, запечена з гарбузом, у поєднанні з грузинським бурштиновим вином (amber/orange wine).

Винна культура — це і розвиток смаку, і покращення здоров’я, і нові враження.

Я ставлюсь до оцінок у Vivino, як до середньої температури у палаті. Без емоцій.

Найбільше українці люблять вина, що мають надлишковий цукор. Але і це минеться.

Винне правило, яке стало пережитком — біле вино під біле м’ясо, червоне вино під червоне м’ясо. Насправді все набагато цікавіше.

Найкоротший шлях до розуміння вина — це просто насолоджуватись ароматом і смаком.

Найцінніший урок, який я отримав завдяки винній освіті: вино — це не просто продукт, це мистецтво. 

Теруар вина — це поєднання клімату, ґрунтів та ландшафту на певній території. Насправді, це фактори, що у значній мірі визначають його характер

Якщо кажуть, що вино «пласке», то це значить, що воно невиразне, дуже просте.

Що значить осад у вині? Насправді, є декілька видів осадів. Є нешкідливі, наприклад, кристалічні, а є небезпечні. Але це — тема окремої лекції.

Мейнстрим у вині — це вина з надлишковим цукром. Про їхню популярність в Україні я вже згадував.

Яке вино обов’язково треба спробувати у житті? Важко сказати… у світі існує багато неймовірних вин, я за те, щоб дегустувати якнайбільше і обирати найдивовижніше.

Вино можна назвати «дружнім», чи питким, якщо ви не помічаєте, як п’єте келих за келихом.

Якщо вино пахне старим шкіряним сідлом, то це значить, що перед вами — витримане старе червоне вино. До нього варто ставитись з повагою.

Мій улюблений жарт про вино такий:

— Люба, ти завжди чуєш лише те, що хочеш.
— Вино з сиром? Звісно що буду!

Найбільше табу у світі вина — це снобізм.

Фото: Богдан Панчук

Читайте також:

Бліц про вино з Ганною Ковалевською

Бліц про вино з сомельє Іваном Перчеклієм

Бліц про вино з сомельє Дмитром Гончаруком

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi