Бліц про вино з сомельє Дмитром Гончаруком - PostEat

пошук

Бліц про вино з сомельє Дмитром Гончаруком
01-04-2021 0 1918


Дмитро Гончарук з Миколаєва отримав освіту у галузі міжнародних відносин й політології, а кар’єру зробив на посаді сомельє. Він посів перше місце у конкурсі «Кращий сомельє України-2013», що проводила Асоціація сомельє України і здобув кваліфікацію Advanced Sommelier («Досвічений сомельє») в межах освітньої організації у сфері вина Court of Master Sommeliers («Суд майстрів сомельє», Великобританія). Наразі українця відділяє від найвищої кваліфікації Master Sommeliers («Майстер сомельє») лише один крок. 

Дмитро встиг попрацювати у Києві, Баку й Дубаї, а у 2019 році став шеф-сомельє ресторану HIDE з зіркою Michelin у Лондоні. Український сомельє бачить винну перспективу у Португалії і Греції, радить зберігати вина у батьківському погребі, мріє самостійно зробити власне вино і вважає, що іноді можна забити на правила й пити те, що подобається. Читайте інші думки і поради Дмитра у рубриці «Бліц про вино».

Дмитро Гончарук

Вік: 36

Освіта: вища, міжнародні відносини, політологія

Місце роботи: ресторан HIDE (Лондон)

Досвід роботи з вином: 15 років

Винні основи

Головне у роботі сомельє — любити вино й людей.

Хороший сомельє відрізняється від поганого тим, що може знайти підхід до будь-якого гостя і підібрати вино.

Зараз я б радив звернути увагу на країни Східної Європи та автохтонні сорти.

Найдивнішим вином у моєму житті було Chateau Haut Brion 1931 .

Найбільш недооцінене вино сьогодні — це Gamay («Гаме» — червоний сорт винограду, вирощується здебільшого у французькому регіоні Божоле, на півдні Бургундії — PostEat).

Найбільшу перспективу я бачу у Португалії та Греції.

Якби я інвестував у вино, то б купив червону Бургундію й Бароло.

Найхимерніший міф у світі вина — це те, що вино складне і щоб його «правильно» пити у ньому треба розбиратись.

В роботі з вином мені найбільше подобається відкривати для себе нові регіони й ділитись цим з гостями.

Моя мета у винній кар’єрізробити вино повністю самостійно і щоб воно мені подобалось.

Найбільше світ вина змінила доступність подорожей та авіаперельотів, Vivino, Liv-ex (London International Vintners Exchange — Лондонська міжнародна винна біржа — PostEat).

Винні поради

Обираючи вино ніколи не купуйте вино, яке ви вже пробували.

Головне правило пейрінга вина та страви — це забити на правила і пити те, що вам подобається.

Винна культура — це, коли ви п’єте вино не тому, це модно і статусно, а тому що вам це подобається.

Я ставлюсь до оцінок у Vivino, як довсі оцінки суб’єктивні. Мені, як сомельє може не подобатись, коли гості перевіряють через застосунок вино, яке я запропонував. Але Vivino однозначно зробило вибір вина простішим.

Різниця між винними смаками британці та українців у тому, що британці не п’ють так багато італійських вин і не зациклюються на трендах.

Якщо у вас вдома немає винної шафи, то зберігайте вино у батьків у погребі. Так є шанс витримати вино трохи довше, плюс частіше провідувати батьків.

Найкоротший шлях до розуміння вина — це отримати базові знання. Купити підручник, і по ньому перепробувати всі класичні сорти і регіони.

Найцінніший урок, який я отримав завдяки винній освітінеможливо знати все.

Винний словник

Теруар вина — це склад ґрунту і його мікрофлора. А потім вже клімат і все інше.

Якщо кажуть, що вино «дубове», то це значить, що аромат дуба домінує над ароматом вина.

Спеціальні келихи для різних сортів винограду та стилів вина — це необхідна річ, якщо ви хочете отримати максимум задоволення від вина.

Мейнстрим у вині — це «натуральні» вина.

Винні критики — це люди, які допоможуть вам вибрати вино, якщо ви не хочете надто заглиблюватись.

Вино називають «зрілим», або таким, яке рано пити, бо у різних вин є свої ступені зрілості. Також у кожної людини є своє розуміння зрілості.

Бензольні  аромати у вині (бензин, керосин, нафта — PostEat) — це унікальний аромат, який з’являється у білих винах з сорту винограду рислінг.

У сабражі немає наруги над вином. Сабраж (від фр. sabre — шабля, техніка відкриття шампанського або ігристого вина шаблею — PostEat) — це завжди весело.

Найбільше табу у світі винастворювати табу.

Фото: Facebook / Dmytro Goncharuk

Читайте також:

Бліц про вино з сомельє Сергієм Гірманом

Бліц про вино з сомельє Богданом Павлюхом

Иван Бачурин: «Я никогда не искал работу, я всегда делал своё дело, работа сама меня находила»

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi