Бліц про вино з Ганною Ковалевською - PostEat

пошук

Бліц про вино з Ганною Ковалевською
16-04-2021 0 460


Ганна та Руслан Ковалевські — винна сім’я з Кропивницького. Руслан з 2014 року займається виноробством, а Ганна отримала винну освіту та працює сомельє у ресторані ChaCha. Разом вони розвивають проєкт власної винниці Korus Wine та просувають винну культуру у своєму місті.

Найбільше Ганні подобається дивувати гостей та відкривати для них нові смаки й аромати, — «Моя мета у винній кар’єрі — навернути у світ вина якомога більше людей, які зараз п’ють горілку».

Сомельє закликає не бути винним снобом, бачить перспективу у винах України, радить спробувати айсвайн і «Амароне» та вважає тепле ігристе вино чи найбільшим табу у світі вина. Читайте інші думки й поради героїні у рубриці «Бліц про вино».

Ганна Ковалевська

Вік: 40

Винна освіта: курси сомельє у Школа сомельє «Майстер-клас»

Місце роботи: «ChaCha — грузинський ресторан»

Досвід роботи з вином: 2,5 роки

Винні основи

Головне у роботі сомельє — бути уважним дослідником-практиком, любити людей та процес обслуговування гостей.

Хороший сомельє відрізняється від поганого тим, що постійно експериментує та вчиться.

Зараз я б радила звернути увагу на Португалію та Україну.

Якби не стала сомельє, то працювала б у сфері продажів.

Найбільш недооцінене вино сьогодні — українське вино.

Найбільшу перспективу я бачу в автохтонних сортах кожної окремої країни.

Якби я інвестувала у вино, то купила би землю й посадила виноград.

Найхимерніший міф у світі вина — це порошкове вино.

В роботі з вином мені найбільше подобається дивувати й відкривати для гостей нові стилі. Особливо цікавим буває перше знайомство людей з амбервайн (англ. amber wine — «бурштинове вино», вино виготовлене з білого винограду з настоюванням сусла на на шкірках та кісточках — PostEat).

Моя мета у винній кар’єрі — навернути у світ вина якомога більше людей, які зараз п’ють горілку.

Найбільше світ вина змінили винороби-експериментатори.

Винні поради

Обираючи вино, ніколи не обирайте пляшку просто за яскравою етикеткою, а уважно її прочитайте.

Головне правило пейрінга вина та страви — це саме те вино і страва, яка подобається вам тут і зараз.

На етикетці вина найперше зверніть увагу на рік врожаю. Саме він підкаже, яке може бути вино у пляшці.

Якщо людина все пробувала, то здивувати її може вино з приватних колекцій.

Якщо не любите сухі вина, то зверніть увагу на айсвайни та вина Амароне (айсван від нім. Eiswein — «Крижане вино» з підмерзлого винограду, «Амароне» від іт. Amaro — «гіркий», вино з зародзиненого винограду — PostEat).

Різниця між винами за ₴100 і за ₴1000 у тому, що за пляшкою з ціною у ₴1000 вино з цікавою історією, тих людей та особистостей, які робили його.

Якщо у вас вдома немає винної шафи, то зберігайте вино у темній коморі або у шафі.

Найкоротший шлях до розуміння вина — кожен раз пробувати новий сорт та нового виробника.

Найцінніший урок, який я отримала у роботі з вином — це не бути винним снобом, треба погоджуватись на можливі експерименти гостя, якому пропонується вино.

Винний словник

Теруар вина — сукупність особливостей ґрунту, клімату, де росте лоза й досвіду винороба, який робить це вино.

Дати вину «подихати» — це значить наситити його киснем і розширити його ароматичний профіль.

Помаранчеве, бурштинове, orange або amber wine — це цікаве ароматне вино з яскравим смаком, яке виготовляють за унікальною національною грузинською технологією з білих сортів винограду у квеврі (великий глиняний глек), з використанням шкірки, кісточок і гребенів винограду.

Аромати ванілі й спецій виникають у вині завдяки витримці у бочках.

Вино зі старих і молодих лоз відрізняється тим, що чим старіші лози, тим вони дають найбільш повнотілі і насичені вина.

Мейнстрим у вині — це органічні вина.

Порок або ваду вина можна розпізнати за неприємним запахом, який відчувається після відкриття пляшки.

Медитативне вино — це вино, яке приносить вам найбільше задоволення.

Найбільше табу у світі вина — це тепле ігристе вино.

Фото: Facebook / Ганна Ковалевська.

Читайте також:

Бліц про вино з сомельє Іваном Перчеклієм

Бліц про вино з сомельє Дмитром Гончаруком

Бліц про вино з сомельє Сергієм Гірманом

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi