Винні бари та актуальність винної культури в Україні: досвід діячів гастро і винної сфери. Частина 3 - PostEat

пошук

Винні бари та актуальність винної культури в Україні: досвід діячів гастро і винної сфери. Частина 3
21-07-2023 0 980


Продовжуємо наш бліц з українськи винними експертами, власниками винних барів. І розказуємо ще більше деталей про особливості українських винних барів, що знайде там відвідувач і чому цікаво обирати такий формат дозвілля?

Редакторка винного розділу Posteat Валентина Дуткевич поспілкувалась про це з власниками винних барів у Києві, Львові та Одесі.

Які вина переважають?

Гліб Кошелєв, шеф-сомельє «Вітіс груп» та управляючий «Артанія бар»

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Білих і червоних вин приблизно порівно. Сезонно звісно пʼють ігристі, білі та рожеві вина. Взимку акцент на оранжі та червоні.

Ксенія Удалих, власниця та співзасновниця Sparkling Wine Gallery

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

З першого дня відкриття, концепцією бару було запропонувати найбільший в Одесі вибір ігристих келихами. Хотілося познайомити гостей з технологіями виробництва, країнами, сортами. Але концепція зазнала змін через події останніх 3 років. У нас і досі непоганий вибір ігристого – Prosecco, Cava, Cremant. Зараз ми знайшли можливість збільшити різноманіття і тихого вина по келихах. Це дає нашим гостям нагоду спробувати дуже дорогі і рідкісні вина. Залежно від сезону, як в усіх винних барах, влітку більше популярні білі вина, взимку – червоні, але ігристе у нас завжди в топі, як і коктейлі з ним.

Едуард Городецький, винороб, співзасновник My Wine Bar, власник бренду My Wine by Eduard Gorodetsky

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Всі потрохи. Але зараз літо, і ми вже відчули зміщення переваги у бік білих та рожевих вин.

Слава Марʼяновський, автор концепції і співзасновник WineInside у «Пасажі» та Happy Wine

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Ми не виділяємо якийсь зі стилів. Зараз можемо робити маленькі поставки і гнучко змінювати позиції.

Катерина Чернякова, співвласник gastro-chop «Фудмілс»

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Зараз літо, і тому переважно це білі, розе та легкі червоні. Але навіть у теплу погоду споживач не забуває і про Одеський Чорний. У нас для нього окрема поличка, де представлений цей сорт від різних виноробів.

Які позиції рекомендуєте спробувати?

Гліб Кошелєв

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Лінійку «Бейкуш Хісторі» має спробувати кожен вайнловер, щоб пишатися українським теруаром. Кожне з вин унікальне за своїми смаковими характеристиками. Також раджу спробувати рожевий Ркацителі, Йоханітер і Соляріс від винороба з Подільщини Богдана Павлія. Совіньйон та «Суботню мрію» від Axis, а також хіт цього літа – Рожевий Квадрат від «Татових вин». Ну і хоч і не до погоди, але шикарний Аліберне від Винного дому Гігінеішвілі.

Ксенія Удалих

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Червоне витримане Аліберне від Винного Дому Гігінеішвілі, біле італійське сорту Nosiola, яке витримувалось в акацієвій діжці, кремани та Венеціанський Шприц.

Едуард Городецький

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

По-перше, це мої Розе – тихе та ігристе – справжні бестселери. Далі – Цитронний Магарача від  «Фрумушики-Нова», Рислінг від виноробні Зелениці, Совіньйон Блан від Axis, знаменитий Рожевий Квадрат від «Татових вин», К+М від WineIdea, ну і Одеський Чорний, куди ж без нього.

Слава Марʼяновський

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

 

Влітку це скоріш за все ігристі вина, особливо іспанська Cava, та звичайно Совіньйон Блан із Нової Зеландії, або Піно Гріджо з Італії. У нашому винному барі є декілька позицій, які ми особливо рекомендуємо спробувати, новинки українських виноробень: Шато Чизай, Вілла Тінта, Котнар. Це гарні українські вина, які вже не соромно рекомендувати іноземцям. Також особливо популярний наш місцевий сорт Одеський Чорний, він став нашою візитівкою.

Катерина Чернякова

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

 

Маємо багато топів на наших полицях. У першу чергу треба спробувати ті сорти, котрих не знайдете в інших країнах – наприклад, Одеский Чорний, Цитронний Магарача або Сухолиманське. Конкретних виноробів радити не будемо, тому що кожен робить вино по-своєму. І з одного й того ж сорту винограду у кожного винороба виходить абсолютно різне, унікальне і по-іншому смачне вино.

Чим цікавляться люди?

Гліб Кошелєв

Люди цікавляться українськими винами, бо це нове. Широкий загал винних поціновувачів відкриває для себе більшість виноробень саме у нас в барі. Це і є наша місія.

Ксенія Удалих

Дякувати богові, що не «напівсолодким совєтським шампанським». Наші гості добре знаються на ігристому і не тільки відрізняють просеко від кави, а й здатні на високому рівні дискутувати про різні тонкощі вин. Ми переконані, що для людей важлива якість життя, а якісне вино – невід’ємна його складова.

Едуард Городецький

Дегустаціями, цікавою інформацією щодо вин, ну і звісно, Його Величністю Джазом…

Слава Марʼяновський

Людей треба зацікавлювати, робити дегустації, винні вечори у супроводі живої музики, або гастро паринги. Ми багато експериментуємо з форматами вечорів, щоб залучити якнайбільше людей, які мають бажання бути більш свідомими у винному різноманітті. Коли гість купує пляшку за твоєю рекомендацією, а потім повертається за наступною зі словами «що ми зробили його вечІр», це мабудь найцінніше у моєму хобі, яке стало частиною життя.

Катерина Чернякова

«А шо, Іспанії нема?» – саме це питання було найпопулярнішим, коли ми тільки відкрились. Але згодом запит змінився, люди почали обирати вино для настрою, під страву, для компанії або на подарунок. Дуже тішимось, що можемо задовольнити будь-який із цих запитів.

 

А Posteat бажає своїм читачам приємних та цікавих відкриттів на хвилі розвитку української культури вина.

Фото: Facebook закладів та публічні сторінки на Facebook наших героїв матеріалу 

Головна фото: Happy Wine

Частину першу та другу нашої серії розмов з українськими власниками винних закладів читайте прямо зараз: 

У чому секрет винних барів: власники українських закладів діляться своїм досвідом. Частина 1

Чим унікальні українські винні бари: великий вибір локальних вин, атмосфера чи ще щось? Частина 2

А також можливо вам буде цікаво: 

Як пройшов Brave Wine 2023 року. Українські винороби незламні

Почуватись як вдома. Кафе і ресторани Парижа, де працюють українці

Bohdan`s winery. «Зараз моя проблема не як продати, а де взяти», – винороб Богдан Павлій

Україна в тренді на ProWein: чим запам’ятався перший день масштабної виставки вин

Wine Paris & Vinexpo Paris 2023. Ексклюзивні коментарі виноробів про Україну і не тільки

 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi