80% закладів громадського харчування в України дотримуються заборони куріння — дослідження ГО «Життя» й кампанії «Молодь вільна від куріння» - PostEat

пошук

80% закладів громадського харчування в України дотримуються заборони куріння — дослідження ГО «Життя» й кампанії «Молодь вільна від куріння»
02-02-2023 0 386


80% кафе, барів і ресторанів України дотримуються заборони куріння в закладах громадського харчування. Про це свідчать результати моніторингу ГО «Життя» й всеукраїнської кампанії «Молодь вільна від куріння».

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Впродовж вересня-грудня 2022 року волонтери всеукраїнської кампанії «Молодь вільна від куріння» провели моніторинг 320 закладів, серед яких кафе (44%), ресторани (32%), бари (24%) у 5 містах України: Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Тернополі. Моніторинг продемонстрував, що абсолютна більшість (80%) черед опитаних закладів ресторанного господарства дотримуються вимог антитютюнового законодавства, а приміщення є вільними від диму сигарет і кальянів, викидів електронних сигарет і сигарет для нагрівання.

Волонтери відвідували заклади у вечірній час, звертали увагу на непрямі свідчення порушення закону, а саме: наявність попільничок, тютюнового диму, усний дозвіл працівників курити в приміщенні та наявність інформаційних повідомлень про заборону куріння. У закладах, де порушують норму про куріння, було зафіксовано використання кальянів (88%), сигарет для нагрівання й пристроїв до них (44%), електронних сигарет (27%) і класичних тютюнових сигарет (9%).

«На жаль, досі існують недобросовісні заклади, які дозволяють куріння у приміщеннях, що є прямим порушенням антитютюнового Закону. Відвідувачі й працівники закладу, переважно молодь, примусово стають пасивними курцями, що ставить під руйнівну загрозу їхнє здоровʼя. На кожен зафіксований випадок порушення під час моніторингу ми надіслали звернення до Держпродспоживслужби. Ми сподіваємося на проактивну реакцію, яка зупинить порушення та шкоду працівникам і відвідувачам», — зазначив координатор всеукраїнської кампанії «Молодь вільна від куріння», Олег Слабоспицький.

Лише 36% закладів мають повідомлення про заборону куріння, з яких 60% не відповідають вимогам закону (або 21 % від усіх закладів).

«Це демонструє необхідність додаткової розʼяснювальної роботи серед субʼєктів господарювання», – додають автори дослідження.

Фото: скриншот ГО «Життя»

Читайте також: 

Онлайн-лекція «Кулінарний ковчег: як сформувалося різноманіття м’ясних страв» за донат на ЗСУ

Виноробня «Шато Чизай» облаштувала нову лінію розливу ігристих вин

У Києві пройде дводенний практичний майстер-клас на тему «Український фаст-фуд»

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi