У воді з пластикових пляшок міститься у 100 разів більше наночастинок пластику, ніж вважалося раніше - PostEat

пошук

У воді з пластикових пляшок міститься у 100 разів більше наночастинок пластику, ніж вважалося раніше
10-01-2024 0 314


Вчені з’ясували, що у пляшці води об’ємом 1 літр може в середньому міститись 240 тисяч шматочків мікропластику та крихітних невидимих нанопластиків. Дослідження опубліковане в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences. 

Мікропластик – це фрагменти полімеру, розміром від 1 мікрометра до 5 міліметрів. Все, що менше, є нанопластиком. Нанопластики становлять більшу загрозу для здоров’я людини, ніж мікропластики, оскільки вони досить малі, щоб проникати в клітини людини, потрапляти в кровотік та впливати на органи. Нанопластики можуть проникати через плаценту в організм майбутньої дитини. Вчені давно підозрювали їхню присутність у бутильованій воді, але у них не було технології для ідентифікації окремих наночастинок.

У ході дослідження науковці з Колумбійського університету представили нову технологію підрахунку наночастинок у воді з пляшок. Співавтори дослідження винайшли нову техніку мікроскопії, запрограмували алгоритм, заснований на даних, та використали обидва методи для аналізу води.

Вчені дослідили склад питної води трьох популярних в США брендів й виявили, що в кожному літрі міститься від 110 тисяч до 370 тисяч частинок нанопластику. Раніше вважалося, що їх близько 300 на літр.

Згідно з дослідженням, у воді у пляшках виявлено приблизно в 10-100 разів більше нанопластику, ніж мікропластику. Більша частина пластику походить із самої пляшки та мембранного фільтра зворотного осмосу, який використовується для захисту від інших забруднень.

Читайте також:

У Південній Кореї заборонили виробництво та продаж м’яса собак

В Україні запроваджують системи TRACES NT, яка пришвидшить процедуру експорту продукції рослинного і тваринного походження

Будинок із «Київською перепічкою» біля Хрещатика продали за 150 мільйонів гривень

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi