Унікальність винних барів в Україні: Vinobroteria, Biologist wine club, Bad Boy. Частина 5 - PostEat

пошук

Унікальність винних барів в Україні: Vinobroteria, Biologist wine club, Bad Boy. Частина 5
22-09-2023 0 854


Попередній цикл про культуру українських винних барів розкрив багато питань. Продовжуємо знайомити вас з новими локаціями, які пропонують щось більше, ніж просто випити чи перекусити. 

Редакторка винного розділу Posteat Валентина Дуткевич поспілкувалась із власниками винних закладів у Києві, Львові та Одесі. Читайте продовження нашої бесіди з власниками барів з Одеси, Києва і Львова прямо зараз. Перша частина розмови опублікована за посиланням.

Асортимент вина. За яким принципом підбирався? 

Київ 

Ігор Петренко, винороб, засновник виноробні Biologist, а також винного бару Biologist wine club

Всі вина нашої виноробні можна спробувати і в барі (від 50 г). Ми додатково включили у винну карту близько 10 крафтових українських виноробень. Ми даємо змогу нашому споживачу порівняти різні вина. І це наші гості дуже цінують. Є також імпортні позиції, оскільки раніше я імпортував вина. Це достатньо дорогі вина, але іноді відвідувачі мають запит на щось особливе бургундське чи італійське. Ми таку пропозицію маємо. Їх продається небагато, до 10%.

Львів

Дмитро Лазорка, керівник бару Bad Boy Львів

Відвідувач може взяти будь-яку пляшку вина в магазині Bad Boy. Щодо вин по келихах принцип базується на рівному співвідношенні відомих позицій, та вин, які можуть здивувати сортом, регіоном або стилем. Ми завжди тримаємо невелику кількість легендарних вин, які ми наливаємо через систему Coravin. Обов’язковою маємо позиції від українських виноробів.

Одеса

Ольга Гриценко, управляючий винного ресторану Vinobroteria

Це завжди для нас подія – обрання позицій вина, які потраплять до нас у карту. Ми з командою обов’язково все пробуємо, ділимось своїми думками і тоді обираємо найякісніші та найсмачніші позиції. Перевагу віддаємо особливим сортам чи регіонам, які не так просто зустріти на полицях у магазині чи ресторані. У нас невелика винна карта – близько 100 найменувань, яку ми змінюємо 2 рази на рік. А також наша особливість в тому, що більш як половина вин, які представлені у нас, можна замовити по келихах, а це передбачає різноманіття смаків та поєднань за вечерею та обрання найулюбленіших із них.

Які вина переважають?

Ігор Петренко

Влітку більше ігристі та білі, восени, взимку – червоні. Але завжди лідирують наші ігристі петнати. Спостерігаємо велику зацікавленість нашою новинкою біодинамічним петнатом, як у нашому барі, так і в ресторанах України. 

Дмитро Лазорка

Влітку переважають білі вина, червоних наразі трохи менше, але співвідношення завжди близьке до половини. Майже всі позиції розливу мають сертифікати органічного виноробства.

Ольга Гриценко

Це питання залежить від пори року. Зараз ми вже починаємо готуватися до осінньо-зимового періоду, тому і карта вин зміниться на більш насичені червоні вина та витримані білі, яких буде більше, ніж легких свіжих. А влітку навпаки – додаємо легкі, кислотні білі, рожеві та ігристі варіанти з різноманітних регіонів.

Які позиції рекомендуєте спробувати? 

Ігор Петренко

З точки зору ігристих цікавий реліз нашого нового біодинамічного 2022 біле ігристе «Першотвір». Цікаве вийшло рожеве біодинамічне «Першотвір», розе бленд, витримане в діжках; оранжі (Шардоне, оранж бленд, Шардоне, Трамінер). Для любителів скін контакт пропоную скуштувати Ренесанс Шардоне та Аліготе, а також червоні Каберне Фран, Каберне Совіньйон. 

Дмитро Лазорка

Окремо виділю позицію з Ельзасу в бурштиновому стилі, Finisterra від Jean-Marc Dreyer це бленд пʼяти класичних сортів   того регіону. Не можу не розповісти про портвейн від Taylor’s: 50 років в стилі Tawny.

Ольга Гриценко

Моя особиста порада саме на осінній прохолодний сезон, коли вже є бажання затишно і тепло повечеряти: оберіть італійське мерло Paladin Drago Rosso з регіону Венето, насичене та повнотіле з тонкими прянощами, та поєднайте його з флорентійським стейком – задоволення гарантую. Також у нас представлено, на мій погляд, найкраще італійське просеко від дому Ruggeri.

Чим цікавляться люди?

Ігор Петренко 

Люди цікавляться вином. А також вони відгукуються на пропозицію. Однак є сформована аудиторія на оранжі, ігристі (бо це унікально для України), старі вина, яким від 50 років. Але особливо цікаво гостям відвідувати дегустації. Саме на таких заходах споживач не лише проведе час в моменті, цікаво, пізнавально, але й озброїться якісними інструментами для пізнання культури розвитку вина.

Дмитро Лазорка

Все більше людей цікавляться винами в стилі natural, гостям подобаються вина з характером та історією. Щодо українського вина зацікавлення однозначно є, але все ж набагато частіше обирають позиції інших країн.

Ольга Гриценко

Гості цікавляться анонсами наших винних заходів та гастровечорів. Це круто, що у жовтні ми повертаємося до наших винних дегустацій, де наші гості можуть експерементувати з різними стилями та регіонами, ставити питання, відкривати щось нове, а ми в свою чергу – пропонуємо різні теми та поєднання.

У контексті українського вина дуже тішить, що зʼявляються виробники локального вина, які ставляться з душею та істинним коханням до своєї справи. Незважаючи на достатню складність нашого теруару для створення складних конкурентоспроможних вин. Особливо тут хочеться відмітити друзів нашого закладу – компанію SHABO та My Wine by Gorodetsky.

Photo credit: Instagram igorpetrenko.wine; Instagram ol.gry; Vinobroteria; Biologist; Bad Boy

Читайте також: 

У чому секрет винних барів: власники українських закладів діляться своїм досвідом. Частина 1

Чим унікальні українські винні бари: великий вибір локальних вин, атмосфера чи ще щось? Частина 2

Винні бари та актуальність винної культури в Україні: досвід діячів гастро і винної сфери. Частина 3

Унікальність винних барів в Україні: Vinobroteria, Biologist wine club, Bad Boy. Частина 4

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi