«War Cookbook. Ukraine» — проєкт фуд-журналістки Марії Банько про рецепти війни - PostEat

пошук

«War Cookbook. Ukraine» — проєкт фуд-журналістки Марії Банько про рецепти війни
05-08-2022 0 701


«War Cookbook. Ukraine» — це рецепти страв, що розповідають історії про те, як українці на передовій, у себе вдома, в підвалі, на чужині переживають війну. Їх збирає фуд-журналістка, експертка з комунікацій Марія Банько.

 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Банько Мария (@banko.mary)

За її словами, це не якийсь унікальний проєкт, адже багато чудових дослідників документують історії війни через рецепти. Але для неї він дуже особистий. Бо ці історії, до того як перетворитися на пости, ставали частиною її власної пам’яті.

“Ось торт «Вишиванка». Його пані Олександра з Миколаєва пекла саме в той день, коли її вулицю обстріляли. Води в місті не було вже кілька тижнів. Але вона все одно випікала корж за коржем, під постійні звуки сирени.

Ось Коломийський Борщ — Kolomyia’s Borscht. З одного пакету можна приготувати 2,3 літри гарячої страви. За день 90 жінок, місцевих та переселенок, готують 500 пакетів. Питання: скільки бійців на передовій скажуть їм «дякую»?

Ось цибулевий пиріг. З його рецепту почалася популярність Youtube-каналу Сергія Стояна, математика з Ірпеня. Міста, що стало символом злочинів російської армії. Сергій евакуювався до Львова і там разом з другом зі зруйнованої вщент Бородянки відкрив маленьке «кавове віконечко»: за пирогами та кавою стоять черги.

Ось пампушки, які шеф-кухар Юрій Ковриженко випікав у Лондоні разом із зірковим Джеймі Олівером. Готуючи українські страви у Великій Британії, він не тільки просуває українську кухню, але й збирає мільйони гривень на продуктові набори для українців.

Ось яворівський пиріг, який майже одночасно готували дві подруги з Києва, тільки одна з них була в Богуславі, а інша – в Штутгарді.

Ось шаурма, яка наснилася військовому.

Ось свічка з картоплі, яку робили в одному з підвалів Бучі.

Прості речі, як-от рецепти страв, розповідають непрості історії про те, як українці на передовій, у себе вдома, в підвалі під час обстрілів, в таборах для біженців, в чужих будинках за тисячі кілометрів від рідного міста переживають війну”, — розповідає Марія Банько.

Такі історії та рецепти фуд-журналістка буде збирати на сторінці @war.cookbook.

За посиланням можна поділитися рецептом/історією: https://docs.google.com/…/1FAIpQLScTQlTwLCg3Y5…/viewform

Фото: Instagram banko.mary

 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi