Гастро-регіони світу: Тоскана — червоне тосканське вино К'янті (Chianti) - PostEat

пошук

Гастро-регіони світу: Тоскана — червоне тосканське вино К'янті (Chianti)
27-11-2023 0 1013


За кількістю історичних та культурних скарбів з Тосканою не може конкурувати жоден європейський регіон. Її природа настільки прекрасна, що тисячоліттями служила натхненням для легендарних письменників, скульпторів та живописців. Не дивно, що саме Тоскана стала осередком європейського Відродження. Але за такої колосальної культурної спадщини жителі цієї сонячної землі вміють цінувати абсолютно природні речі. Тут створено культ смачної та простої їжі. Вечірні новини обговорюються за келихом К’янті чи Брунелло ді Монтальчино. А найкращий відпочинок — прогулянка околицями на велосипеді, або поїздка до морського узбережжя.

К’янті (Chianti) — червоне італійське вино, що виробляється в Тоскані. Марка вина є контрольованою за походженням. Вино, яке називається К’янті, виготовлене з мінімум 70% винограду санджовезе, дозволяється виробляти практично будь-де в Тоскані, а весь регіон поділено на сім підзон, де відоме вино К’янті Класіко (Chianti Classico) є його історичним центром.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Ці сухі рубіново-червоні вина отримали високу оцінку за їхній аромат і смак плодів червоної вишні, трав’яні відтінки та основні землисті ноти. Залежно від терміну дозрівання, регіону виробництва та відсоткового вмісту санджовезе, вина варіюються від легких до насичених. Вина к’янті часто подають у закладах, та рекомендують, як прекрасне доповнення до страв. Молоде к’янті добре поєднується із закусками, тоді як витримані сорти чудово поєднуються з тушкованим та смаженим м’ясом. Що є традиційними поєднаннями їжі та вина, проте сучасні винні експерти рекомендують слідувати своїм відчуттям.

Виробництво К’янті згадується у джерелах XIII — XIV сторіччя, у ці часи його виробляли з винограду місцевого сорту санджовезе. Але автором класичного рецепту К’янті є Беттіно Рікасолі, міністр Тоскани, який у ХІХ сторіччі документально закріпив склад цього вина: 70 % винограду санджовезе, 15 % канайоло та 15 % білої мальвазії. У другій половині XX сторіччя частка білих сортів поступово зменшувалась, завдяки чому вино стало більш стійким. У 1984 році К’янті офіційно отримало сертифікат DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita – у італійському законодавстві так характеризується марочне вино, яке виготовляється в суворо визначеному регіоні та по суворо визначеному технологічному процесу. На початку ХХІ сторіччя було визначено, що у виробництві К’янті не повинно використовуватись білих сортів винограду. 

Засновник «Школи вин Дмитра Сидоренка» та Асоціації сомельє України Дмитро Сидоренко уточнив інформацію про стандарти виробництва вина К’янті. Це вино вимагає дотримання певних правил, насамперед використання спеціального ампелографічного складу (сортів, які дозволені до використання у виробництві), який включає, крім 70%-100% санджовезе, також інший виноград із сортів, придатних для вирощування в Тоскані. Зокрема:

  • Білі сорти винограду не можуть, окремо чи разом, перевищувати максимальну межу в 10%;
  • Сорти Каберне Фран і Каберне Совіньйон не можуть, окремо або разом, перевищувати максимальну межу в 15%.

Для К’янті, виготовленого в підзоні «Colli Senesi», ампелографічний склад наступний:

  • Санджовезе: від 75 до 100%; 
  • Червоні сорти винограду, придатні для вирощування в регіоні Тоскана, також можуть використовуватися у виробництві, максимум 25% від загального обсягу і до тих пір, поки вміст Каберне Фран і Каберне Совіньйон, як окремо, так і разом, не перевищує максимальну межу в 10%.
  • До врожаю 2015 року виноград «К’янті», вироблений у підзоні «Colli Senesi», також може містити сорти винограду Trebbiano Toscano і Malvasia del Chianti, окремо або разом, до максимум 10%.

Тоскана поділяється на сім виноробних зон, які розташовані навколо восьмої, центральної, де виробляється найбільш якісне вино — Chianti Classico. Назва цього регіону присутня на пляшках вина, яке в ньому виробляється. На етикетках вина з цієї зони також може малюватись чорний півень — символ Chianti Classico. Інші зони маркують свою продукцію власними назвами. До них відносять:

  • К’янті Коллі Аретіні (Colli Aretini);
  • К’янті Коллі Фіорентіні (Colli Fiorentini);
  • К’янті Коллі Сенезі (Colli Senesi);
  • К’янті Колліне Пізанезе (Colline Pisane);
  • К’янті Монтальбано (Montalbano);
  • К’янті Монтеспертолі (Montespertoli);
  • К’янті Руфіна (Rufina).

Вино з цих семи зон поступається за якістю Chianti Classico за винятком Chianti Rufina. Тому на пляшках з таких зон назва області не вказується, є тільки загальна назва Chianti.

Вино може вироблятись різними способами. Найчастіше застосовується звичайна витримка сусла у дубових бочках. Багато дрібних господарств застосовують для витримки маленькі бочки, у яких старіння вина проходить швидше, що дозволяє не чекати 2 — 3 роки, доки вино достигне. За класичною технологією до вже готового виноградного вина додають сусло з підв’яленого винограду, після чого починається повторне бродіння. Після цього вино отримує характерний терпкий смак та фіалковий аромат. Вино після витримки від 1 до 2 років має насичений червоний колір, після витримки протягом 3 — 4 років (максимальний термін для цього вина) — гранатовий.

Photo credit: Taste atlas

Читайте також: 

Гастро-регіони світу: Сицилія — сицилійські спеціалітети Arancini та Cannoli

Гастро-регіони світу: Басконія — баскські спеціалітети Pintxos та Basque Cheesecake

Гастро-регіони світу: страви та сири з Бургундії

Гастро-регіони світу: Прованс — французькі спеціалітети рататуй та лавандові солодощі

Гастро-регіони світу: Лігурія — італійські спеціалітети Farinata та Acciughe salate

Гастро-регіони світу: Валле-д’Аоста — італійські спеціалітети Fonduta та Lardo di Arnad

Гастро-регіони світу: Умбрія — італійські спеціалітети Tartufo nero та Porchetta

Гастро-регіони світу: Марке — італійські спеціалітети Olive all’ascolana та Brodetto di pesce

Гастро-регіони світу: Базиліката — італійські спеціалітети Lucanica та Peperoni cruschi

Гастро-регіони світу: Ломбардія — італійські спеціалітети Risotto alla Milanese, Ossobuco та Panettone

Гастро-регіони світу: Абруццо — італійські спеціалітети Arrosticini та Maccheroni alla chitarra

Гастро-регіони світу: Трентіно-Альто-Адідже — італійські спеціалітети Canederli та Strudel di mele

Гастро-регіони світу: Фріулі-Венеція-Джулія — італійські спеціалітети Frico та Prosciutto di San Daniele

Гастро-регіони світу: Тоскана. Фестивалі

Гастро-регіони світу: Тоскана. Bistecca alla fiorentina — телячий стейк

Гастро-регіони світу: П’ємонт. Граппа

Гастро-регіони світу: П’ємонт. П’ємонтський трюфель.

Цікаві гастро-місця світу: Андалусія та її вина

Цікаві гастро-місця світу: Іспанія, Андалусія — оливкова олія, гаспачо, Pescaíto Frito

Цікаві гастро-місця світу: Емілія-Романья — парміджано, бальзамічний оцет, лазанья

Цікаві гастро-місця світу: виноробний регіон Бургундія

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi