пошук
Олена Березовенко
Автор
пошук
Олена Березовенко
Автор
Різдво — головне свято в християнському світі. До нього готуються заздалегідь, дістаючи з припасів інгредієнти, які в давні часи були на вагу золота: сушені і в’ялені фрукти, зацукровані скоринки цитрусових, заморські спеції, горіхи. Рецептів різдвяних кексів безліч — ми розповімо, де в Києві купити традиційну різдвяну німецьку, італійську, бельгійську та французьку випічки. Покваптесь обрати найсмачніші різдвяні кекси до столу, щоб порадувати своїх близьких.
Штолен
Штолен — улюблена в Німеччині і широко відома в інших європейських країнах різдвяна випічка, яка своєю формою і білим кольором повинна нагадувати сповите немовля Христа. Цю свою форму цей кекс зберіг протягом століть. Вперше документально він був згаданий в 1329 році як різдвяний дар єпископу Генріху в Наумбурзі. В ті часи штолен був випічкою для католицького посту Адвента, тому тісто для нього робили з вівса, борошна і води.
Нехитрий смак кінцевого продукту не відповідав вимогам вишуканих шлунків дворянства. І ось в 1430 році курфюрст Ернст Саксонський і його брат герцог Альбрехт звернулися до папи Миколи V з проханням дозволити використовувати при випічці штолена вершкове масло замість ріпакової олії. Лише у 1491 році тодішній глава католицької церкви папа Інокентій VIII дозволив в спеціальному посланні, відомому як Масляний декрет, приймати в їжу під час посту вершкове масло, а також пити молоко.
У столиці Саксонії штолен називався раніше «штріцель» — саме завдяки йому дрезденський різдвяний ринок називається Штріцельмаркт (Striezelmarkt). Він існує ось уже більше п’яти століть і офіційно є найстарішим в Німеччині. Назва «Дрезденський оригінальний штолен» запатентована — так називаються тільки ті різдвяні кекси, які дійсно виготовлені вручну за спеціальною рецептурою в Дрездені або його околицях.
Де придбати:
Де: вул. Б. Грінченка, 4
Бюджет: ₴₴
Що замовити: штолен (600 г) – 385 грн
Деталі: кафе-кондитерська, знаходиться в центрі Києва, французька кухня, лаконічне меню, сніданки цілий день, доставка, формат take away, тераса, можливість замовити торт для урочистої події.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Де: пров. Бородянський, 3
Бюджет: ₴₴.
Що замовити: штолен (450 г) – 275 грн, штолен (750 г) – 390 грн.
Деталі: кондитерська-пекарня, кондитерські вироби ручної роботи, торти і пироги, корпоративні подарунки, замовлення онлайн, доставка.
Де: вул. Верхній Вал, 54
Бюджет: ₴₴.
Що замовити: штолен (400 г) – 200 грн.
Деталі: кафе-кондитерська на Подолі, десерти з натуральних інгредієнтів, солодощі на замовлення, подарункові набори, весільні торти різної складності, є доставка, формат take away.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Де: вул. Богдана Хмельницького, 40/25; вул. Сагайдачного, 10/5; вул. Велика Васильківська, 26.
Бюджет: ₴₴.
Що замовити: штолен (800 г) – 450 грн.
Деталі: бутик-кафе, кондитерська, знаходиться в центрі міста, інстаграмний інтер’єр, кілька зон, вітрина з десертами, цукерки ручної роботи, торти на замовлення, take away.
Панетоне
Традиційна італійська різдвяна випічка панетоне, можливо, народилась у Мілані, але ми не знаємо точно, коли. Здається, що він вже існував в XIII столітті — це був м’який хліб з медом і родзинками. «Pan del ton» в перекладі з міланського діалекту означає «розкішний хліб». У XVII столітті його випікали у вигляді паски з родзинками, в той час як в XIX столітті пиріг стає схожим на сучасний, той, що можна спробувати під час різдвяних свят. Секрет справжнього панетоне в тому, що тісто замішується і піднімається кілька разів. При цьому використовується натуральна закваска, без дріжджів. Цей процес може тривати дві-три доби, зате тісто виходить пишним і легким.
Є різні легенди про рецепт пирога. Одна з найромантичніших розповідає, що в кінці XV століття жив молодий лицар Антоніо, який закохався в красиву молоду дівчину. Щоб бути поруч з коханою, він став підмайстром її батька, який був пекарем. І там юнак, бажаючи догодити батькові милої, створив «багатий хліб», додавши в борошно масло, яйця, цукор, апельсинові цукати і кедрові горішки. Ця незвичайна випічка завоювала прихильність багатьох гурманів і серце прекрасної дівчини. Панетоне можна розшифрувати як «пане ді Тоні», тобто хліб Антоніо.
Згідно з іншою легендою, панетоне з’явився в Мілані, в кінці XV століття, при розкішному дворі Людовіко Моро, покровителя великого Леонардо да Вінчі. Одного разу придворний кондитер зіпсував вишуканий торт, і в кінці банкету був поданий панетоне — м’який хліб з родзинками і горішками, який зазвичай підмайстер Антоніо готував для прислуги. Панетоне припав до смаку Людовіко і гостям та залишився на святкових столах італійців.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Де: Бессарабська площа, 2
Бюджет: ₴₴.
Що замовити: панетоне (700 г) – 500 грн.
Деталі: сімейна кондитерська, засновниця Ольга Діденко, десерти на замовлення, ромова баба в банку, каннолі і торти, порційні десерти для івентів, доставка десертів «сьогодні на сьогодні», десерти з сертифікатами якості.
Де: вул. Б. Хмельницького, 19/21
Бюджет: ₴₴₴.
Що замовити: панетоне (500 г) – 295 грн, панетоне (800 г) – 515 грн.
Деталі: ресторан італійської кухні, розташований в центрі Києва, сучасний інтер’єр, VIP-зала, сніданки, колекція вин, піца-меню, формат take away, дитяче меню, сезонні пропозиції в меню, спеціалітети від шефа, вина побокально, резерв столів.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Де: вул. Велика Житомирська, 6/11
Бюджет: ₴₴.
Що замовити: панетоне з шоколадним кремом та глазур‘ю (760 г) – 390 грн.
Деталі: італійська кухня, пастічерія, остерія, джелатерія, за кожен напрямок в ресторані відповідає шеф-кухар італієць, літня тераса, цукерки ручної роботи, спеціальні десерти на основі джелато, сніданки з 08:00.
Бюш-де-Ноель (Різдвяне поліно)
Бюш-де-Ноель — традиційний різдвяний французький десерт у вигляді поліна. Перші згадки про десерт в книзі рецептів датовані 1615 роком — це був простий рулет на основі бісквітного тіста, який вважався символом процвітання. Такий десерт замінив справжні дерев’яні поліна, які кельти палили до свята зимового сонцестояння в кінці грудня. Батько родини приносив поліно в будинок перед самим святом. Поліно зрошували вином, молоком, медом в пам’ять про райський сад, віддаючи данину народженню Христа. Над поліном співали пісні, читали молитви. Потім його клали у вогнище, де дерево жевріло всю різдвяну ніч. З приходом християнства традиція «бюш» перевтілилася на різдвяну, а дерев’яні колоди змінилися десертами.
Де: вул. Шота Руставелі, 16
Бюджет: ₴₴.
Що замовити: Bûche de Noel (750 г) – 399 грн.
Деталі: кав’ярня, американська нова кухня, з вівторка по п’ятницю сніданки з 08:00 до 11:30, в понеділок сніданки подають цілий день, бранчі у вихідні дні з 09:00 до 23:00, зручне розташування, формат take away, kids friendly, тераса, великий вибір десертів, можливість замовити торт.
Де: вул. Московська, 29а
Бюджет: ₴₴.
Що замовити: рулет «Різдвяне поліно» – 950 грн/кг
Деталі: кондитерський дім і ресторан італійської кухні, знаходиться в центрі Києва, панорамні вікна в закладі, резерв столів, доставка, формат take away, можна прийти з дітьми, паркінг, працює з 1995 року, сезонне меню.
Де: вул. Русанівська набережна, 4; вул. Княжий Затон, 4; вул. Анни Ахматової, 32/18; просп. Миколи Бажана, 12.
Бюджет: ₴₴.
Що замовити: Бюш-де-Ноель «Тірамісу» – 80 грн/100 г.
Деталі: мережа кафе-пекарень, європейська і французька випічка, доставка, подарункові сертифікати.
Спекулос
Святкове печиво спекулос готують до Дня святого Миколая в Нідерландах і Бельгії, але воно також поширене в Данії та Німеччині, де його випікають до Різдвяних свят. Це фігурні печива, які зображують деякі моменти з життя святого. Найчастіше їх випікають у формі слона, коня, корабля або селянського двору і, звичайно ж, дуже поширене зображення самого святого. Малюнок наноситься на печиво заготовленими формочками. Форми для спекулоса можуть бути виготовлені з дерева або заліза, після чого з тіста за їх допомогою вирізаються прямокутні заготовки для печива і на них наноситься малюнок.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Де: вул. Воздвиженська, 5-7
Бюджет: ₴₴.
Що замовити: печиво спекулос – 50 грн/50 г.
Деталі: кондитерська-ресторан, сніданки, всілякі кондитерські вироби ручної роботи, хліб власного приготування, торти на замовлення, candy-bar, оригінальне печиво, паста-бар, дитяче меню, тематичні вечори, бранчі, кінопокази, літня тераса.
Трдельник
Трдельник — обов’язковий атрибут всіх свят у Чехії, за традицією трдельник подають до різдвяного столу та в Святвечір. Печуть трдельник на відкритому вогні, на циліндричних рожнах з дерева, зазвичай з бука, або металу. Смужки дріжджового тіста намотують на рожен по спіралі і випікають до рум’яної скоринки, повертаючи рожен і поливаючи молоком. Потім трдельник посипають цукром з корицею, кокосовою стружкою, товченими горіхами, маком або обливають медом і гарячою карамеллю. Можна з’їсти порожню трубочку, а можна з начинкою — шоколадом, різними кремами або джемами.
У хромого Пола. Чешская ресторация
Де: вул. М. Омеляновича-Павленка, 4
Бюджет: ₴₴.
Що замовити: трдло з карамельним кремом та морозивом – 69 грн.
Деталі: страви традиційної чеської кухні з локальних продуктів, чеське пиво, світовий та український крафт, футбольні трансляції, жива музика, паркінг, резерв столів, формат take away.
Десерт «Павлова»
Суперечка про походження «Павлової» — повітряного десерту, який складається з хрусткої меренги, збитих вершків і фруктів, була і залишається тривалою дискусією між Австралією і Новою Зеландією. Анна Павлова, яка народилася в 1885 році — знаменита російська прима-балерина, визнана у всьому світі однією з найвидатніших артисток всіх часів. Коли вона була на піку популярності, багато кулінарів по всьому світу присвячували свої страви Анні. Але знаковою стравою залишається повітряний безе зі збитими вершками і фруктами «Павлова».
У двадцяті роки минулого століття Анна виступила в Австралії, де з нагоди її дня народження австралійський кондитер приготував легкий торт на основі безе. При вигляді витонченої балерини в традиційній балетній пачці кухар вигукнув: «Торт такий же легкий, як Павлова». Так і з’явився знаменитий десерт «Павлова» за версією австралійців.
У Новій Зеландії твердо переконані, що десерт спеціально для балерини створив шеф-кухар готелю у Веллінгтоні, де Анна Павлова зупинялася під час всесвітнього турне. Кондитер надихнувся повітряними нарядами прими і спробував відтворити щось подібне. Ніжна, елегантна, проста в приготуванні і неймовірно смачна «Павлова» миттєво стала улюбленим десертом не тільки новозеландських і австралійських господинь, але і перетворилася на справжній синонім епохи. Не дивлячись на суперечку авторства, в обох країнах цей десерт обов’язково є на різдвяному столі.
Де: пров. Бородянський, 3
Бюджет: ₴₴.
Що замовити: «Анна Павлова» – 59 грн, «Анна Павлова кокосова» – 62 грн, «Анна Павлова маракуйя» – 75 грн.
Деталі: кондитерська-пекарня, кондитерські вироби ручної роботи, торти і пироги, корпоративні подарунки, замовлення онлайн, доставка.
Фото: з Facebook сторінок закладів
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi