Українські сири, що завоювали серця міжнародних суддів - PostEat

пошук

Українські сири, що завоювали серця міжнародних суддів
29-11-2023 0 2886


Міжнародний конкурс World Cheese Awards 2023 закінчився вже місяць тому, а команда ProCheese та Ardis Group, що офіційно представляла українські сири на міжнародному конкурсі, продовжує ділитися враженнями від прожитих емоцій.

Оксана Чернова — амбасадорка української сирної культури, експертка ProCheese, засновниця ProCheese Academy, суддя міжнародного сирного конкурсу World Cheese Awards — розповідає, чим саме українські сири завоювали серця суддів та гостей конкурсу.

Переможці World Cheese Awards 2023 від України

Не втомлююся говорити про українське та смачне: про наші сири-переможці міжнародного конкурсу. Цього року 13 українських сирів отримали нагороди на World Cheese Awards. 

Нагадуємо, що участь українських сирів у конкурсі відбулась за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми Quality FOOD Trade Program і Western NIS Enterprise Fund, а також Ardis Group

Bronze нагороду отримали:

  • «Lel’», Кіровоградщина — копчена моцарела;
  • «Zinka», Київщина — «Гауда з паприкою», «Напівтвердий сир середньої зрілості», а також сир із білою пліснявою по типу «Камамбер» із козиного молока;
  • «Сироман», Київщина — сир із білою пліснявою з козиного молока та з додаванням соку буряка «Софія».

Silver нагороду отримали:

  • «Гарбузовий рай», Львівщина — свіжий витриманий сир «Говерла» та сир із білою пліснявою «Лісова пісня»;
  • «Мукко», Львівщина — витриманий сир «Старий Стрий з кавою», напівтвердий сир «Мукко» з трюфелем;
  • «Zinka», Київщина — твердий витриманий «Український»;
  • «Джерсей», Львівщина — сир «Массімо» з митою скоринкою.

Gold нагороду отримали:

  • «Станіславська Сироварня», Івано-Франківщина — козиний напівтвердий сир «Мотря»;
  • «Zinka», Київщина — витриманий козиний сир «Твердий з пажитником».

«Родзинки» українського сиру 

Всі наші сири-медалісти мають свою історію та особливості. Щоб всі їх описати, варто взятися за написання книги. Тож у статті лише коротко розповім про деякі сири та їх відмінні риси, що так вразили суддів.

Копчена моцарела «Lel’»

Почнемо з одного з бронзових призерів — копченої моцарели «Lel’» з Кіровоградщини. Вже другий рік поспіль міжнародних суддів вражає смак саме копченого українського сиру. Чи то наша деревина дає такі особливі нотки під час коптіння, чи то ніхто не робить ставки на такий смачний копчений сир…. Але факт залишається фактом — він впевнено тримає місце серед фаворитів. 

Звісно, головну роль відіграла майстерність наших сироварів, які вміють зберегти під час копчення ту ніжну молочність сирного тіста, що підкорює серця. Тож, копчена моцарела з коровʼячого молока завоювала суддів своєю вершковою молочною серцевиною та смачною скоринкою, підкопченою на вільховій трісці. 

Сирна «Лісова Пісня»

Наступним буде представник зі срібною відзнакою — сир із Львівщини, історія якого тісно повʼязана із горами. А назва його — «Лісова Пісня» від сироварні «Гарбузовий рай»

Це коровʼячий сир з білою пліснявою та «родзинкою», в переносному сенсі. Метою сироварів було створити сир, який би точно зміг перенести споживача у гори — місце сили та натхнення виробників. Характерний для білої плісняви грибний аромат та додавання сухого ялівцю  — чи не найкраща ідея, щоб передати аромати лісу та природності цього сиру. 

Саме це незвичне та цікаве поєднання вразило суддів на міжнародному конкурсі. На смак Лісова Пісня не типова для інших країн, це — наше, рідне, українське. Ось чому важливо створювати дійсно автентичні сири! 

Золото, а не сир

Далі золота нагорода для козячого сиру «Мотря» з Івано-Франківщини від «Станіславської сироварні». Цей твердий сир має досить цікаву форму і натуральну скоринку. Дозріває сир у тканині, яка формує візерунок скоринки. Вона, до речі, може змінювати свій колір під час дозрівання: від світло-соломʼяного до коричнуватого. 

Жіноче їм’я цього сиру повʼязане з українською традицією, яка і досі повсякчас відбувається під час святкування весіль. Під вечір, молода вже дружина знімає свою фату та одягає українську хустку, що знаменує перехід молодої до подружнього життя. Вона переходить в статус степенної жінки та згодом набуває мудрості, саме як сир під час дозрівання стає міцнішим за смаком.

Відзнака «Найкращий український сир 2023»

І наостанок ще одна золота нагорода, яка отримала додаткову відзнаку — «Найкращий український сир». Йдеться про твердий сир з пажитником з Київщини від виробника «Zinka». 

Тверді козячі сири точно є фаворитами серед суддів, а тут ще й в поєднанні з сушеним пажитником — смакове комбо! Сир має яскраво виражений смак трав з пряно-горіховими нотками, які точно не залишать вас байдужими. До речі, цей сир досить легко знайти в київських національних мережах, тож хутчіше куштувати! 

Обовʼязково раджу спробувати ці сири й, можливо, навіть уявити себе в ролі судді, відзначивши для себе їх особливості. Продовжуйте пізнавати Україну на смак, щоб відкрити для себе ще одну нагоду пишатися рідним! 

Для довідки: всього у 2023 році учасниками конкурсу від України були 23 сири, а минулого року 39 — всі вони зібрані у стислий сирний гайд за посиланням.


 Текст та фото надані партнером.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу.

Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi