Українські традиції напередодні Різдва - PostEat

пошук

Українські традиції напередодні Різдва
06-01-2022 0 196

Партнери

Автор


Після сорокаденного посту, святкування Різдва починається ввечері напередодні – 6 січня. Святвечір символізує народження Христа. Традиційно до святкування Святвечора уся родина готується, здійснюючи певні ритуали, однак вони різняться та відомі далеко не всім. 

Різдвяні обереги та символи

Ще з часів язичництва успадковується традиція тримати у хаті Дідуха – житній, пшеничний або вівсяний сніп. Ставити його обов’язково повинен господар. Дідух вважався вмістилищем духів-пращурів, духу житла, також духів-Лада. Вважалось, що разом з Дідухом до оселі людей входять духи та для них господарі влаштовують Святу Вечерю. Місце Дідуха в оселі називали «Раєм». Вважалось, що з цього часу там перебуватимуть душі пращурів-покровителів роду і дому. До тих пір, поки Дідух стояв у домі, заборонялося виконувати будь-яку роботу, окрім догляду худоби. Господині виносили з оселі віника, щоб не підмітати в хаті.

Здавна Українці також вірили, що на Святвечір суха трава набуває магічних властивостей. Господар вносив до хати солому та сіно. Сіном встеляв стіл, а соломою застеляв підлогу. Як символ ясел, на які поклали новонародженого Ісуса. Також на підлогу кидали солодощі та горіхи.

Для захисту своєї домівки від «злих духів» та щоб притягнути вдачу господарі під скатертиною розкладали такі обереги:

  •  гроші – аби добробут в оселі тримався й примножувався увесь рук;

  •  зерно – аби на наступний рік був гарний врожай;

  •  часник – щоб до хати не приступав нечистий.

На столі під час Святвечора повинна горіти воскова свічка – символ життєдайної сили – сонця до якої підлітає бджола. Свічку вставляють у хліб.

Стіл має виняткове значення. Це символ єднання – місце зустрічі поколінь, уміння вислухати та почути, місце єднання родини разом та споконвічних традицій. За давньою традицією ніжки столу обв’язують міцним залізним ланцюгом – аби родинний зв’язок був міцним та нерозривним.

 

Святковий стіл

У більшості випадків Різдвяні свята асоціюються із дружніми та родинними зустрічами за смачною вечерею. І якщо проаналізувати культуру наших предків, то можна побачити, що актуальним було готування страв із компонентів рослинного походження на свята, а вечеря 6 січня була пісною. Традиційно українці готують кутю, борщ, грибну юшку, вареники з картоплею та капустою, голубці, пампушки, кисіль та узвар. Усіх страв на столі повинно бути 12, а їх рецепти можуть різнитись у залежності від регіонів. Команда UA Plant-Based підготувала для вас три простих та швидких різдвяних рецепти:

 

Капуста тушкована з грибами 

Інгредієнти:

  •  капуста білокачанна (велика головка) – 1/2 шт.

  • печериці – 300 г

  • морква – 1 шт.

  • цибуля ріпчаста – 2 шт.

  • перець болгарський – 1 шт.

  • паста томатна – 1-3 ст. ложки

  • цукор

  • сіль

  • лист лавровий

  • коріандр мелений

  • олія

  • перець чорний мелений  

Спосіб приготування:

  • Нарізаємо капусту не дуже дрібно та поміщаємо в каструлю.

  • Трішки солимо, додаємо 3-5 горошин чорного та духмяного перцю, лавровий листок.

  • На дно наливаємо олію. Доливаємо 0,5 склянки води.

  • Накриваємо кришкою. Тушкуємо. (помішуючи, щоб капуста не пристала до дна).

  • На сковорідці підсмажуємо цибулю, досипаємо різані гриби.

  • За хвилину до готовності додаємо спеції, крім коріандру.

  • В окремій сковорідці так само готуємо натерту на грубій терці моркву, тонесенькими смужками перець.

  • Коли овочі зарум’яняться додаємо коріандр.

  • Овочі додаємо до капусти, коли вона буде майже готова. Додаємо пасту, трішки цукру і готуємо до готовності.  

 

Узвар із сухофруктів

Інгредієнти:

  • сушені яблука – 100 г

  • сушені груші – 100 г

  • чорнослив – 100 г

  • родзинки – 50 г

  • цукровий або інший сироп – ¾ склянки

  • вода – 5 л   

Спосіб приготування:

  • Сухофрукти перебираємо, промиваємо та заливаємо водою, додаємо мед.

  • Всипаємо в каструлю родзинки, накриваємо кришкою і варимо на середньому вогні впродовж години.

  • Готовий узвар настоюємо впродовж 3-4 годин. Потім охолоджуємо і подаємо на стіл. 

Примітка: Сухофрукти потрібно перебрати, добре промити, залити водою і варити враховуючи термін варіння кожного фрукта. Спочатку відварюємо сухі груші та яблука, потім докладаємо чорнослив та родзинки та доводимо до кипіння. Відвар зливаємо та проціджуємо, розчиняємо в ньому цукор. Заллємо зварені фрукти і ягоди й доводимо до кипіння. Потім поставимо узвар в холодне місце і дамо настоятися 5-6 годин. 

 

Кутя

Інгредієнти:

  • пшениця – 1 склянка

  • мак – ½ склянки

  • родзинки – ½ склянки

  • волоські горіхи – ½ склянки

  • цукати за бажанням

Спосіб приготування:

  • Замочуємо зерна пшениці в холодній воді на кілька годин або на ніч.

  • Потім заливаємо пшеницю свіжою водою і ставимо на плиту.

  • Коли вода закипить, зменшуємо вогонь і варимо зерна до м’якості близько 2-3 годин.

  • Поки вариться пшениця, готуємо інші інгредієнти для куті.

  • Промиті родзинки насипаємо в чашку і заливаємо окропом так, щоб вода на 2-3 см покривала сухофрукти.

  • Залишаємо родзинки на 20 хвилин.  

  • Ретельно промиваємо й ошпарюємо окропом мак.

  • Залишаємо запарений мак під кришкою на 15 хвилин.

  • Після цього нам необхідно злити воду і потовкти мак в ступі до появи білого «молочка». Пізніше додаємо до маку трохи води та перемішуємо.

  •  Готуємо горіхи. Очищаємо та дрібнимо їх на малесенькі шматочки.

  • Потім підсмажуємо їх на сухій гарячій сковорідці.

  • Коли приготується пшениця – зливаємо з неї воду. Додаємо набряклі родзинки, подрібнені горіхи. Заправляємо маком, перемішуємо.

  • Для цікавішого смаку, можна додати в кутю цукати.

Більше рослинних страв до святкового столу і не тільки можна знайти, завантаживши путівники від Ua Plant-Based

Автор статті: Роман Петрицький, представник кампанії UA Plant-Based   

 

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi