пошук
Партнери
Автор
пошук
Партнери
Автор
Вперше в історії українські вина отримали оцінки від одного з найвпливовіших винних критиків світу — Джеймса Саклінга! Його рейтинг визнаний золотим стандартом у винному світі, а отримати оцінку від нього означає увійти до еліти виноробства.
Цей історичний захід був організований Корпорацією Укрвинпром і став знаковою подією для українського виноробства, відкриваючи нові можливості для національних вин на світовій арені.
Фото: УКРВИНПРОМ
Джеймс Саклінг — визнаний експерт з понад 40-річним досвідом, який щороку оцінює тисячі зразків із найвідоміших виноробних регіонів світу. Його сайт, відзначений багатьма нагородами, відвідує понад 600 000 людей на рік, а його аудиторія в соціальних мережах налічує близько 5 млн підписників, з них близько 50% — мешканці Північної Америки. Він публікується в міжнародних медіа, зокрема в інформаційних бюлетенях (китайських, корейських, тайських та британських), журналі Prestige у Гонконзі, Таїланді, Сінгапурі, Малайзії та Індонезії, журналі Noblesse у Кореї та Китаї, а також на платформах WeChat та Weibo. В Instagram він є одним із найбільших винних інфлюенсерів із понад 350 000 підписників.
Команда Саклінга складається з 25 експертів по всьому світу, серед яких дев’ять — професійні редактори та дегустатори. Його підхід до оцінювання вина — це комплексне розуміння того, що стоїть за кожною пляшкою: місце, люди, традиції та процес виробництва. Саме ця глибина аналізу робить його рейтинг таким авторитетним у винному світі.
Photo credit: Facebook James Suckling
ОЦІНКИ ВІД КОМАНДИ ДЖЕЙМСА САКЛІНГА:
1. SHABO Каберне-Сапераві-Мерло Гранд Резерв 2022 – 93 бали
Гарно дозріле вино з насиченим, але водночас квітковим ароматом. Тонкі перцеві спеції, графіт, гібіскус, а також глибокі ноти чорної вишні та ягід. Вино має чудову складність, повнотіле смакове сприйняття та насичений, соковитий післясмак. Таніни дрібнозернисті, структура більш виражена, ніж у більшості вин. Довгий і чистий післясмак. Можна пити зараз або відкласти на витримку.
2. VINOMAN Каберне Фран 2022 – 92 бали
Привабливо зрілий і свіжий, з нотками тютюну, ягідних фруктів та відтінками білого перцю, лакриці та м’яти. Соковитий, середньо- до повнотілого на смак, з міцними, дрібнозернистими танінами та досить довгим післясмаком. Трохи тягучий, але чудово збалансований. Вживайте зараз або зберігайте на наступні кілька років.
3. VINOMAN Рислінг 2023 – 91 бал
Білі кісточкові фрукти з легким нафтовим відтінком. Тонкі нектарини та сирі спеції. Середньо- до повнотіле з свіжою кислотністю та середньою тривалістю післясмаку. Це не Рислінг, який ви б шукали для глибини та складності, але він добре зроблений і збалансований. Споживати зараз.
4. BOLGRAD Шардоне Гранд Резерв 2022 – 90 балів
Ноти крему, осаду та варених трав на нейтральних кісточкових фруктах. Трохи легкуватий на смак, з середнім до повного тілом та легким фенольним післясмаком середньої довжини. Пити зараз.
5. ARTWINERY Ігристе вино біле сухе 2019 – 90 балів
Це off-dry ігристе вино має ноти сушених лимонів, акацієвого меду, зелених яблук та хлібної скоринки. Воно середньотілесне, з ніжними бульбашками та солодкістю, збалансованою завдяки пікантному, дріжджовому відтінку. Суміш з 36% Шардоне, 34% Рислінгу та 30% Аліготе. Витримка в пляшці 18 місяців. Пити зараз.
6. SHABO Vaja Каберне-Совіньйон 2014 – 90 балів
Запечені сушені сливи, кора та натяки на розтоплений шоколад і гриби. Повне тіло, з багатою текстурою, з чорничним смаком та відтінками слив і темного шоколаду в післясмаку. Трохи перегріте та зігріваюче в кінці, але загалом все ще тримається добре. Рекомендується випити зараз.
7. VINOMAN Піно Нуар рожеве 2023 – 90 балів
Приємний Піно Нуар рожевий, свіжий і простий. Легкі нотки малини та грейпфрута в носі, з кислуватим, середньо тілесним смаком. Трохи короткуватий за смаком, але все ж таки привабливий. Споживати зараз.
8. GIGI 1-ша партія Ігристе вино брют натюр – 90 балів
Це сухе, з кислинкою ігристе вино з нотами лимонної цедри, грейпфрута та запечених груш у ароматі. Воно середньо тілесне з ніжними бульбашками та солонуватим оливковим відтінком в кінці. Суміш Шардоне, Рислінгу та Іршаї Олівер. Споживати зараз.
9. CHATEAU CHIZAY Фурмінт Late Harvest 2022 – 90 балів
Сушені абрикоси, ананас і мармелад з великою кількістю меду в носі. Маслянистий, солодкий і збалансований, з свіжою кислотністю. Трохи простий і кислуватий на фініші, але випити келих можна. Пити зараз або зберігати.
10. ARTWINERY Ігристе брют натюр Гранд Резерв 2015 – 90 балів
Консервовані лимони, подрібнені горіхи та нотки, що нагадують херес, в носі, за ними слідує кислуватий, сухий і дещо ексцентричний, але ароматний смак з середніми бульбашками. Витримка в пляшці – 60 місяців. Бленд з 52% Шардоне, 20% Піно Нуару, 15% Рислінгу та 13% Аліготе. Споживати зараз.
11. OLVIA Одеський чорний 2023 – 90 балів
Спілі вишні з димними нотками прянощів, пюре з чорних бобів та червоний перець. Середня тілесність на смак, з округлими танінами та м’яким післясмаком середньої довжини. Не складний, але щедрий, збалансований і питний. Споживати зараз або зберігати.
12. ARTWINERY Ігристе вино біле брют 2019 – 89 балів
Сухі яблука, солоні мигдалі та запечені лимони в носі, з легкими підтостованими відтінками. Середньотіле, з м’якими бульбашками та пікантним, злегка гіркуватим післясмаком. Бленд 44% Шардоне, 36% Рислінгу та 20% Аліготе. Витримано в пляшці протягом 18 місяців. Споживати зараз.
13. ARTWINERY Ігристе вино рожеве брют 2019 – 89 балів
Це ігристе вино світлого рожево-лососевого кольору з ароматами малини, цукрових яблук і шипшини. Воно фруктове і ароматне, середньої структури з дрібними бульбашками. Легко цукрове за характером, але смачне. Бленд 85% Піно Нуар і 15% Каберне Совіньйон. Витримувалося в пляшці протягом 18 місяців. Пийте зараз.
14. OLVIA Каберне Совіньйон 2023 – 89 балів
Зрілий і трохи листяний ніс з нотами солоних слив, тамаринду та відтінками цитрусових і тушкованих трав. На смак малоекстрактивне, з легкими зернами танінів, що обрамляють трохи висушені журавлину та полуничну фруктовість. Соковитий, середньої довжини післясмаку. Добре зроблено, але трохи більше шліфування було б корисно. Пити зараз.
15. CHATEAU CHIZAY Троянда Карпат 2021 – 88 балів
Це вино має в носі ноти жимолості та лакриці, що нагадує сироп від кашлю, з легкими солодкими тонами фруктами папаї . Смак м’який, солодкий і насичений, з низькою кислотністю та карамельним післясмаком. Споживати зараз.
16. VILLA UA Піно Нуар Мерло спеціальний збір 2023 – 87 балів
Досить насичений червоний колір з нотами зеленого дерева, кави та солодких вишень. На смак м’який, з середньою тілесністю та м’якими танінами. Легко теплий відтінок із ожиновим післясмаком, середньої довжини. Споживати зараз.
17. LELEKA WINES Сухолиманський Резерв 2023 – 87 балів
Досить парфумований і виражений ніс з нотами жимолості, лічі, імбиру та спецій. На смак простий, трохи легкий і кислуватий, з коротким, тонким післясмаком. Легкий фенольний відтінок. Споживати зараз.
18. LELEKA WINES Одеський чорний Резерв 2023 – 87 балів
Міцно зрілий, з нотами вишневого лікеру, смородини, солодкої спеції і лакриці. Повний і насичений, з тонкими танінами та структурованим післясмаком. Трохи перезрілий, але таніни і насиченість допомагають трохи збалансувати смак. Спробуйте через рік.
19. GIGI Аліберне Резерв 2022 – 87 балів
Дозрілий, леткий і солодкий у носі, з цукатами вишні та полуничним джемом. Все ще соковитий, але злегка маслянистий і витончене в кінці. Пити зараз.
20. SHABO Iukuridze Family Шардоне 2017 – 87 балів
Хрустке тістечко, кешью, нейтральні фрукти та деякі гіркуваті трави. Кругле Шардоне середньої кислотності з коротким, простим післясмаком. Легко фенольне. Пити зараз.
21. SHABO Vaja Тельті-Курук 2017 – 86 балів
Приготовані зелені боби, спаржа та кремовий фрукт. Легкий смак, середнє до повного тіло та короткий, фенольний післясмак. Можна пити вже, якщо хочете.
22. BEYKUSH Темпранільо-Сапераві Кара Кармен 2020 – 86 балів
В носі з нотами перезрілих та цукрованих чорних вишень, кави і лікеру. На смак м’який та пухнасте, з середнім тілом і смачним, але простим післясмаком. Випивати зараз.
23. GROSS-LIBENTALЕ Каберне Совіньйон 2023 – 86 балів
Бальзамічний відтінок тушкованих стиглих фруктів. Запечений та з легким трав’яним нотками, з летючим відтінком червоних яблук. Простий та міцний на смак, з деякими солодко-кислими ягодами та щільним післясмаком. Випивати зараз.
24. VILLA UA Шардоне – Совіньйон спеціальний збір 2023 – 86 балів
Трохи старомодне і з осадом, з нотками апельсинового желе та нектаринів. Округле, але злегка тонке у смаках, середнім тілом та з послабленим післясмаком. Не вистачає енергії. Споживати зараз.
Отримання оцінок від Джеймса Саклінга для українських вин — це прорив, який підкреслює якість та конкурентоспроможність наших вин на світовій арені. Це визнання відкриває нові можливості для українського виноробства, підсилює інтерес міжнародної спільноти та формує позитивний імідж України як виноробної країни.
Українське вино виходить на новий рівень, і цей момент увійде в історію!
Текст надано партнером: УКРВИНПРОМ
Прим. від редакціїї: Невеличке пояснення для наших читачів, від видання PostEat. Думка редакції може відрізнятись від думки винних експертів або виробників, у разі неточностей або помилкових тверджень, правки будуть внесені негайно за запитом партнерів.
Існує кілька систем, згідно з якими винні критики оцінюють вина, але найпоширенішою є система балів 100. Вона зазвичай передбачає оцінку вина по 100-бальній шкалі, де:
Крім того, критики зазвичай оцінюють вина за кількома ключовими параметрами:
Ця система широко використовується критиками.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Коментарi