Wine Paris & Vinexpo Paris 2023. Ексклюзивні коментарі виноробів про Україну і не тільки - PostEat

пошук

Wine Paris & Vinexpo Paris 2023. Ексклюзивні коментарі виноробів про Україну і не тільки
22-03-2023 0 857


Винний салон Wine Paris & Vinexpo Paris 2023 без перебільшення мав приголомшливий успіх. Уперше на виставці відчувалась потужна міжнародна присутність: на 85% більше відвідувачів з інших країн побували на профільному заході порівняно з минулим роком. У цьому сенсі присутність українських вин-амбасадорів мала особливе значення. Наші вина крок за кроком закріплюються на винній мапі світу на рівні з іншими.

У першій частині публікації «Vinexpo Paris 2023. Українські винороби зробили ще один крок назустріч міжнародному ринку» ми розповіли про участь України на Vinexpo Paris, як продовження ділимося коментарями низки виноробень щодо тенденцій у світі вина та зацікавлення українським ринком. Ми звернулися як до великих виробників, так і поспілкувалися з маленькими сімейними виноробнями. Багато уваги приділили спілкуванню з виноробами Шампані, адже цей ринок на підйомі. Особливо цікаво було почути думки невеликих господарств, з огляду на те, що в Україні стрімко розвивається саме крафтове виноробство.

Три питання виноробам

  1. Чим вирізняється ваша виноробня?
  2. Які тенденції у виноробному році 2023 переважатимуть?
  3. Чи вважаєте Україну ринком для експорту своєї продукції?

Ми терпляче підходимо до виноробства, витримуючи наше шампанське щонайменше від 3 до 5 років на осаді перед релізом. Це дає змогу шампанському розвинути унікальний характер і глибину смаку, яких неможливо досягти шляхом швидкого або масового виробництва. (сімейний дім Champagne Philippe Dechelle)

Champagne Philippe Dechelle

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Сестри-шампаністки сімейного дому Champagne Philippe Dechelle привернули увагу цікавими позиціями з сорту Піно Меньє. Виявляється, шампанське зі 100% цього сорту може мати маркування Blanc de Meuniers аналогічно з Blanc de blanc і Blanc de noir.  Дім розташований у Долині Марна – одному з наймальовничіших регіонів Шампані. Загалом усі вина Philippe Dechelle індивідуальні з непересічним характером.

Ми пишаємося тим, що створюємо справжнє шампанське протягом трьох поколінь. Наша філософія проста: ми віримо, що найкраще шампанське виробляється шляхом застосування практичного підходу, використання стійких методів землеробства та надання кожній пляшці часу, необхідного для досягнення повного потенціалу.

У нашій виноробні ми прагнемо до сталого розвитку та екологічної відповідальності. Ми мало використовуємо пестициди у сільськогосподарській практиці, мінімізуючи вплив на землю, і гарантуємо, що наші виноградники залишаються здоровими та живими. Ми віримо у низькі дози для чистого смаку без зайвої солодкості.

Ми терпляче підходимо до виноробства, витримуючи наше шампанське щонайменше від 3 до 5 років на осаді перед релізом. Це дає змогу шампанському розвинути унікальний характер і глибину смаку, яких неможливо досягти шляхом швидкого або масового виробництва. Кожна пляшка символізує рік наполегливої ​​праці та відданості ремеслу, результатом чого стало єдине у своєму роді шампанське.

Наша виноробня розташована в мальовничій західній долині Vallee de la Marne, регіоні, де багато сімейних виробників шампанського. Поруч з нами розташоване Château-Thierry – місто поета Жана де Лафонтена.  Ми пишаємося тим, що є частиною цієї історії та ділимося своєю пристрастю до шампанського з іншими.

Основні тенденції цього виноробного року будуть пов’язані з розвитком стійких та органічних методів землеробства, а також зростатиме зацікавлення менш відомими винними регіонами та сортами. Оскільки споживачі продовжують надавати пріоритет екологічності та прозорості у своїх покупках, винороби, які вибирають методи стійкого та органічного землеробства, можуть побачити підвищений попит на свою продукцію. Це може включати використання таких методів, як природна боротьба зі шкідниками та мінімальне хімічне втручання з метою сприяння біорізноманіттю та зменшення впливу на навколишнє середовище. Споживачі стають все більш обізнаними та вибагливими у своєму виборі вина, шукаючи різноманітне шампанське та досліджуючи менш відомі регіони. Це може дати можливість виноробам у таких районах, як ми, у Долині Марна, продемонструвати свої унікальні та автентичні продукти та привернути увагу споживачів, які зацікавлені спробувати щось нове.

Український винний ринок у 2020 році залишався динамічним. Імпорт зріс на 18,5% до 156 млн євро. Франція – 2-й постачальник для України (23,9 млн євро, +26% / 2019). Частка ігристих вин у загальному обсязі імпортованих вин продовжує зростати (21% у вартості), а імпорт подвоївся з 2015 року. Французька продукція має чудовий імідж серед українських споживачів. З січня в Україну відправлено 277 955 пляшок шампанського.  30 547 серед них були від малих виробників, як ми (Джерело: Бюро шампанського).

З одного боку, Україна є великим потенційним ринком, якому цікава категорія ігристих. Це може зробити її привабливим майданчиком для виноробів, які прагнуть розширити своє охоплення. Однак нинішня політична ситуація в Україні може зробити її ризикованим або невизначеним ринком для експорту вина. Конфлікт, що триває, і вторгнення Росії в Україну, можуть вплинути на економіку та бізнес-клімат, що потенційно може погіршити попит і розповсюдження вина.

Зрештою, експортувати чи ні вино в Україну, залежатиме від конкретних обставин і пріоритетів виноробні. Хоча потенційний ринок, безумовно, великий, можливо, необхідно ретельно оцінити ризики та невизначеності, пов’язані з веденням бізнесу в регіоні.

Якби до нас звернувся імпортер, ми б, швидше за все, довірили йому вивести наші вина на свій ринок, оскільки він побачив би там потенціал і знав би свою роботу.

Клімат. Глобальне потепління спонукає нас задуматися над такими питаннями, як зберегти однакові вина, зробити те саме шампанське попри підвищення температури, більш ранній збір винограду, наприклад у серпні. (Сімейний дім Champagne Dominique COUSIN)

Champagne Dominique COUSIN

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Сімейний дім Champagne Dominique COUSIN розташований у маленькому містечку Gyé-sur-Seine у регіоні Côte des Bar. У лінійці переважно вінтажне шампанське, це завжди надзвичайно цінні і цікаві позиції. Подружжя з сином гордяться тим, що «купажують сорти винограду, а не роки». Дружина винороба Marie Cousin з радістю відгукнулася на наші запитання.

Турбуючись про навколишнє середовище, наша сімейна виноробня має сертифікати HVE та VDC. Вони охоплюють чотири гострі теми: збереження біорізноманіття, фітосанітарна стратегія, використання добрив та водних ресурсів. Наші покупці дегустують не просто шампанське, але й щастя, емоції, радість, пристрасть, ноу-хау, автентичність.

Клімат. Глобальне потепління спонукає нас задуматися над такими питаннями, як зберегти однакові вина, зробити те саме шампанське попри підвищення температури, більш ранній збір винограду, наприклад у серпні. Це неабиякі виклики перед виноробами. 

Збереження навколишнього середовища: модифікація, адаптація наших методів роботи.

Винний туризм. Розвиток для задоволення попиту, повернення туристів до наших доменів

Я сподіваюся, що так…

Тенденція виноробного року 2023 дивна. Усі винні ринки Франції падають або стабільні, за винятком шампанського, яке зростає. Я сподіваюся, що ринок білих вин візьме гору. Я кілька разів розглядала експорт в Україну. (Сімейний дім Champagne Florence Duchêne)

Champagne Florence Duchêne

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Champagne Florence Duchêne – сімейний дім площею виноградників 4 гектари, розкиданих у кількох селах: Aÿ (grand cru), Cumières (1er cru), Hautvillers (1er cru), Damery, Oeuilly, Vauciennes і Châtillon/Marne. Florence Duchêne переконана, що достойно продовжує справу сім’ї, а її навчання у галузі іноземних мов та міжнародної торгівлі підштовхує до нових відкриттів і досвіду у світі вина.

«Той, хто забуває своє коріння, ніколи не досягає місця призначення» – філософія Champagne Florence Duchêne. Щоб бути стабільним у житті, ніколи не слід покладатися на одну, а на кілька опор. Я походжу з двох дуже різних культур. Мої корені в Шампані навчили мене пристрасній любові до виноградної лози, а моє філіппінське коріння наповнило духовністю і простотою мої вина.  Я намагаюся робити вина, які відображають мій образ: природні, динамічні та жіночні. Champagne Florence Duchêne – це шампанське для гурманів.

Тенденція виноробного року 2023 дивна. Усі винні ринки Франції падають або стабільні, за винятком шампанського, яке зростає. Я сподіваюся, що ринок білих вин візьме гору. Я кілька разів розглядала експорт в Україну. Це ринок, що зростає, особливо для французьких вин. Це новий ринок, хоча вино – частина української культури.

Сьогодні винороби Шампані хочуть виділитися. А якість шампанського розвивається в унісон з технологіями, які більш поблажливі до навколишнього середовища (менше синтетичних продуктів, зобов’язання перед органами сертифікації тощо). (Виноробня Florent Bergeronneau-Marion) 

Florent Bergeronneau-Marion

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Шампанське Florent Bergeronneau-Marion походить з маленького містечка Ville-Dommange, що є старовинною місцевістю Шампані. Ще з 8 ст. воно відоме як Villa Dominica, буквально «ферма, що належить лорду».  Виноградники там класифіковані як Premiers Crus de Champagnе. З 1590 року покоління змінювали одне одного на цих землях, від бондарів до виноградарів, і сформували багату спадщину дому Шампані Florent Bergeronneau-Marion. Представниця сімейної справи Véronique Bergeronneau вважає:

Ми – сімейний бізнес, який завжди прагнув підкреслити різноманітність шампанського за ціною. Через різні сорти винограду (змішані, моносортові), різні методи виніфікації (унікальне Rosé de Saignée, вініфікація в чанах з нержавіючої сталі, вініфікація в дубових бочках, місцеві дріжджі тощо). Наші ноу-хау дуже багаті, і ми постійно досліджуємо. Ми не припинимо експериментувати, щоб сублімувати наш теруар у бік здорового виноградарства для збереження довкілля.

Сьогодні винороби Шампані хочуть виділитися. А якість шампанського розвивається в унісон з технологіями, які більш поблажливі до навколишнього середовища (менше синтетичних продуктів, зобов’язання перед органами сертифікації тощо). Виноградарі персоналізують своє вино за допомогою найменувань: parcel champagnes, place-name champagnes, village champagnes. Це може пояснити та підкреслити різні теруари шампанського.

З минулого року я не вважаю Україну країною-експортером.

Loire Properties

Цікаво було також почути коментарі великої компанії, вина якої представлені в Україні. Група Loire Properties заснована у долині Луари у 1872 році та пропонує широкий вибір луарських вин. Ми поспілкувалися з менеджером з експорту Nathalie Odiau-Cartier.

Наша компанія є групою з кількох виноробень, розташованих уздовж долини Луари. Ми є виробниками від Muscadet до Touraine Sauvignon разом із 180 виноробами. Компанія Loire Properties визнана за якість свого винограду, відзначена багатьма нагородами. Кожен етап, від догляду за виноградною лозою до розливу вина, здійснюється з повагою до людей і навколишнього середовища. Завдяки об’єднанню наших людських навичок і засобів маркетингу ми зараз присутні у Франції та в 49 країнах за кордоном. Сьогодні ми постачаємо понад 200 000 гектолітрів вина на 5 000 гектарів виноградної лози, приблизно еквівалентних 33 мільйонам пляшок.

Головним трендом цього року буде ігристе вино і особливо Crémant de Loire. Ми бачимо, що попит на це вино дуже швидко зростає в багатьох країнах, а також в Україні. (Група Loire Properties) 

Так, ми працюємо з Україною багато років. Wine Bureau, Good Wine є одним із наших історичних клієнтів. Зараз у нас є 2 інших імпортери в Україні, тому це важливий ринок для нас. Навіть якщо ситуація складна через війну, ми намагаємося підтримувати ділові відносини і робити все можливе, щоб допомогти нашим партнерам. Можу сказати, що наші стосунки професійні, але перш за все дружні.

Domaines et Saveurs Collection

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Засновниця виноробної компанії Domaines et Saveurs Collection пані Jeanne Marie de Champs також не мимохідь знає про українське виноробство. Її бренд з’явився у 1994 році, після 10-річного професійного досвіду у виноробстві. Domaines et Saveurs Collection працює в Бургундії, в долині Луари, але також з лідерами ринку по всій Франції.

Наша компанія спеціалізується на вишуканих винах із доменів Луари та Бургундії, які займаються екологічно чистим або органічним землеробством, використовують місцеві дріжджі.

Тенденціям все ще складно дати повне визначення. Як на мене, у тренді Луара, Бургундія, добрі вина, стиль, який стає більш сухим, включаючи ігристе Cremant de Bourgogne з дозуванням від 5 до 7 г/л для брюта.

Ми експортуємо в Україну і підтримуємо нашого імпортера, який наполегливо працює. Вони також адаптуються до свого ринку, до вибору вин, які вони пропонують своїм клієнтам. Вони дали зрозуміти, що в Києві було складно ресторанам, але є деякі можливості для транспортування вин через Польщу. Після нашої зустрічі я отримала велике захоплення їх силами.

Тенденцією сьогодні є споживання сухих білих вин в органічному або біодинамічному форматі. Клієнти все частіше обирають екологічно відповідальні виноробні. (Bott Frères) 

Bott Frères

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Сімейна виноробня Bott Frères розташована в містечку Рібовіль, через яке проходить винна дорога Ельзасу. Співвласниця виноробні Ніколь настільки любить свій край, що у 2016 стала найкращим його популяризатором. Це відчувається і у винах. Разом з чоловіком, сином і невісткою вони пропонують особливі колекції креманів та тихих вин, серед яких маловідомий в Україні сорт Аксеруа.

Наша виноробня добре відома тим, що передає від одного покоління до іншого міцні та усталені знання про вино. Кожне покоління пристосовувало його до свого часу, водночас інновації невід’ємна частина нашої справи задля заохочення смаку клієнтів і збереження високого рівня якості. Наше містечко Ribeauvillé також відоме якістю рислінгів і 3 гран-крю.

Тенденцією сьогодні є споживання сухих білих вин в органічному або біодинамічному форматі. Клієнти все частіше обирають екологічно відповідальні виноробні.

Так, розглядаємо Україну як країну для експорту, оскільки ми віримо, що це може бути дивовижний новий ринок і новий потенціал. Ми могли б познайомитися з новими людьми, які розвивають культуру споживання вина. Які готові до нових вражень і раді дізнатися щось нове про вина. Це молоді, відкриті та освічені люди з міжнародним досвідом.

Однією з важливих тенденцій є ринки Швеції, Данії, Норвегії. Вони лобіюють те, щоб вино та виноробня отримали сертифікати стійкості. (Tenuta Cavalarier Pepe) 

Tenuta Cavalarier Pepe

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

На останок залишимо коментар від італійської виноробні Tenuta Cavalarier Pepe із регіону Кампанія. Вона випадково привернула увагу – етикеткою одного з вин Coda di Volpe. Це ж як український автохтон Тельти Курук. Обидві назви сортів перекладаються як «лисячий хвіст». Однак вони абсолютно різні, що ще раз підкреслює значення теруарності сортів.

Власниця виноробні Мілена перший свій урожай зібрала з 23 га. Це були вина TAURASI DOCG, FIANO DI AVELLINO DOCG та GRECO DI TUFO DOCG та Irpina CODA DI VOLPE та Irpinia AGLIANICO. Сьогодні виноградники розкинулися на 60 га. Виробляють щороку 500 тисяч пляшок вина, що продаються на більш ніж 30 ринках: Китай, Франція, Бельгія, Німеччина, Голландія, Данія, Японія, Бразилія, а також у США та Канаді.

Фокус на винограднику, фрагментованому виробництві, ретельному відбору сортів винограду та біодинамічних методах. Є велика зацікавленість до вин регіону Кампанія в Італії тому що:

 — наші вина ростуть на вулканічному ґрунті

 — у нас багато автохтонних сортів винограду

 — у нас дуже добра їжа, яка добре поєднується з нашими винами

Однією з важливих тенденцій є ринки Швеції, Данії, Норвегії. Вони лобіюють те, щоб вино та виноробня отримали сертифікати стійкості.

Є багато проектів на найближче майбутнє: підвищити впізнаваність маєтку в ЗМІ, інвестуючи в цифрові ресурси; розвивати продажі за кордоном і завойовувати ринки, що розвиваються, такі як Україна, Індія та Азія.

Цьогорічний Wine Paris & Vinexpo Paris 2023 засвідчив, що попри масштаби головною цінністю є живе спілкування, яке не замінить жоден штучний інтелект.

Фото: Валентина Дуткевич 

 

Читайте також на цю тему: 

Vinexpo Paris 2023. Українські винороби зробили ще один крок назустріч міжнародному ринку

Wines of Ukraine на ProWein 2023: новий старт

«Молодь почала активно цікавитися і потужно розуміти вина», – винороб Георгій Самсонюк, Родинна виноробня Самсонюків

Три роки незламності: історія виноробів 46Parallel Wine Group

У бутику вин світу в Парижі відбулася дегустація українських вин. Цікаво, корисно, смачно, потрібно

Великі вина, молоді винороби та декантери з українською символікою. Грандіозна дегустація Le Grand Tasting 2022 у Парижі

Перший фестиваль пройшов дуже круто, ми бачили реакцію людей на наші вина, – Микола Хижко, співзасновник виноробні «Раковецька лоза»

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi