Знайомство з українськими винами на фестивалі виноградної лози у Діжоні: яскраві смаки та відчуття - PostEat

пошук

Знайомство з українськими винами на фестивалі виноградної лози у Діжоні: яскраві смаки та відчуття
15-07-2024 0 430


Цьогоріч вперше за всю історію Бургундії на фестивалі виноградної лози Fête de la vigne у Cité International de la Gastronomique & du Vin були, що тривав з 05 по 11 липня, були представлені українські вина. Історія фестивалю винограду розпочалась у 1946 році за ініціативи тодішнього мера Діжона, з того часу подія стала популярною та щораз привертає увагу відвідувачів з усього світу. 

8 липня всі поціновувачів вин мали унікальну можливість спробувати вишукані напої, що відображають багатство та різноманітність української виноробної традиції, познайомитись з українськими стравами і відкрити для себе особливості української культури. Організаторами української частини фестивалю стали асоціація Ukraine Dijon Bourgogne та компанія WSG@WINEEGOIST. Редакція PostEat поспілкувалась з організаторами та дізналась, як обрали вина та що найбільше вразило гостей фестивалю в українських винах та які ще плануються активності для промоції українського вина у Франції цього року. 

«Фестиваль Fête de la vigne відбувається раз на два роки, і весь цей час команда присвячує підготовці до майбутньої події. Ми ж почали підготовку до участі українських вин у фестивалі Fête de la vigne 2024 ми почали рік тому, в травні 2023», — розповідає у коментарі редакції PostEat винна експертка, сомельє, власниця винного концепту WSG@WINEEGOIST Олександра Міненко-Декамп

Також до організації української частини фестивалю залучили сомельє, журналістку, популяризаторку українського вина, авторку статей про вино та гастрономію Валентину Дуткевич. «Вся команда на чолі з сомельє Олександрою Міненко-Декамп доклала максимум зусиль, щоб Україна показала свій культурний потенціал на традиційному фестивалі виноградної лози у Бургундії, що передує збору винограду. Вже за кілька годин від початку події у дворику Міжнародного центру гастрономії та вина у Діжоні зібралась понад сотня французів, іноземців, експертів і поціновувачів. Вони дивились виступи фольклорного колективу з Вінниці «Радість», слухали українську музику, дегустували унікальні українські вина та їжу», — ділиться Валентина Дуткевич.

Українські вина для фестивалю виноградної лози Олександра обирала спираючись на свій професійний смак та великий практичний досвід дегустацій, зокрема, у Франції. Позиції обирались з урахуванням смаків та уподобань бургундців, які відкриті до нових, екзотичних смаків та цінують яскраві зразки, відмінні від звичних бургундських вин. «Звісно, я обрала і українських виробників, з якими працювала до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого 2022 року. Обрані виробники мали автохтонні сепажі, які також постраждали під час війни і, звісно, зверталась до тих, хто мав можливість передати свої зразки», — пояснює Олександра. 

Валентина Дуткевич розповідає, що організаторам вдалось представити вина з різних регіонів (Одеська, Харківська, Київська області), від крафтовиків та великих виноробень, з акцентом на автохтонні локальні сорти Сухолиманське, Тельти Курук, Одеський Чорний, Мускат Оттонель. Всього було 8 виробників, серед яких Big Wines Big Art, Kolonist, Wine by Eduard Gorodetsky, Shabo, Artwinery (Одеська область), Wine Idea, Cassia (Київська область), Drunk Master (Харківська область), які представили 16 позицій. Гості мали змогу порівняти наші Тельти Курук та Одеський Чорний від різних виробників.   

«Бургундці вперше куштували українські вина в такому різноманітті та об’ємі. Вони високо оцінили локальні смаки та технологічні, а також були вражені ароматами та яскравими відчуттями від зразків українського виноробства. Два різні зразки “Тельти Курук” дуже сподобались гостям саме своєю відмінністю: Shabo вразив своїм мінеральним відтінком, а Drunk Master — легкою цитрусовою свіжістю і гладкою текстурою. Гастрономічна ароматика “Ркацителлі Оранж” від Cassia Wines особливо була відзначена французькими винним поціновувачами, а “Одеський Чорний” Wine Idea отримав найбільше схвальних відгуків від американських гостей», — розповідає Олександра.

Валентина Дуткевич відзначила з відгуків гостей, що розе виноробні Едуарда Городецького вкотре підтвердило свій канонічний збалансований смак. А зіркою вечора стало вино «Висока гама» 2018 «Колоніста»: «Глибоке, розкішне, вино-насолода — воно достойний конкурент непересічним червоним французькими, як сказали місцеві експерти»

Приємно зауважити, що фавориту серед вин визначити не вдалось, адже всі вина відмінні, в кожного своя історія та характер і кожне вино знайшло своїх шанувальників. «Головне в кожному вині — це Україна! Наша велика і найкраща земля, яка дає не тільки гарні вина, а ще потужну націю, яка все робить для перемоги», — говорить Олександра.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

«Відгуки вкотре засвідчили, що Україна — виноробна країна, а наші вина мають гарний потенціал, вони цікаві французам, американцям, головне — українцям. Вони бажані на французькому ринку, як сказали бургундські кавісти та експерти. Для них українські вина — це екзотика, щось нове, чого зараз дуже прагнуть люди — нового і доброго. Вірю, що ця подія – це ще один крок до Перемоги на вино-культурному майданчику», — ділиться Валентина. 

Промоція українського вина у Франції на цьому не зупиняється — Олександра зазначає, що вже планується робити подібні заходи у різних регіонах, розповідати різним українським асоціаціям про нашу ініціативу, щоб залучити якомога більше людей до підтримки українських виноробів і просування винної культуру. 

«Щодо найближчих запланованих подій — 24 серпня ми будемо проводити свято Дня Незалежності у Діжоні з українськими винами. А у листопаді  маємо плани взяти участь на виставці «Foiré de Dijon» і вже більше потужно продемонструвати українські вина та кулінарні спеціалітети.  Я дуже сподіваюсь, що у найближчому майбутньому ми зможемо імпортувати вина України до Франції і вони будуть доступні для кожного споживача», — розповідає Олександра Міненко-Декамп.

Фото надані WSG@WINEEGOIST

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi