4 кроки для оцінки якості вина - PostEat

пошук

4 кроки для оцінки якості вина
03-02-2023 0 1010


Дегустуючи будь-яке вино ви повинні дослідити три його основні компоненти: зовнішній вигляд, аромат та смак. Ви можете перерахувати довгий список фруктових, пряних або пікантних ароматів, які ви відчуєте у вині. Якщо ви справді винний фанат, ви можете почати обговорювати рівні цукру, кислотності та танінів у вині, а також те, як ці компоненти впливають на загальну структуру вина. 

Але в якийсь момент ви запитаєте себе: чи хороше це вино?

Як тільки ви перестанете описувати колір вина, аромати та структурні компоненти, настане час оцінити якість вина. Майте на увазі, що це не питання, чи подобається вам вино в цілому. Важливо розуміти різницю між визначенням гарного вина та просто вина, яке вам подобаються. Про це розповідає Wine Enthusiast.

Баланс

Це слово часто використовується у світі вина, і, можливо, це найважливіший елемент, необхідний для якісного вина. Але хитрість у виявленні та оцінці балансу полягає в тому, щоб зрозуміти, що балансує з чим: фрукти з танінами; спирт із цукром; кислотність із фруктами. Якщо всі ці компоненти працюють разом, тобто жодна складова не суперечить іншій і не пригнічує її, можна поставити плюсик у віконці “Баланс”.

Тривалість смаку

Тривалість описує, як довго смак вина або інші компоненти залишаються на вашому язику. Оцінюючи тривалість, запитайте себе, чи аромати вина в роті затримуються на кілька секунд або дуже швидко розсіюються. Чи приємні ці смаки, чи вони дещо різкі, терпкі чи гіркі? Тривалість і посмак вина можуть бути чарівними, практично благаючи вас про ще один ковток (або, можливо, про другий келих!). Таким чином, коли вино має тривалий, інтригуючий і приємний смак, ви можете поставити плюсик і тут.

Інтенсивність та виразність

Інтенсивність визначається як в ароматі, так і смаку. Коли аромати вина вириваються із келиха або коли смак практично тривимірний — це ознаки насиченого вина. Якщо вино має характеристики, чітко пов’язані з певним сортом винограду, регіоном чи терруаром, можна сказати, що воно виражає цей конкретний виноград чи регіон. Іншими словами, коли ви потягуєте Premier Cru Chablis і виявляєте, що в ньому проступають зелені фрукти та мінеральні нотки, тоді можна поставити плюсик в цій графі.

Складність

Деякі вина можна вважати простими, якщо вони демонструють лише одну чи дві характеристики. Наприклад, вино Pinot Grigio початкового рівня може мати високу кислотність, цитрусові й, можливо, натяк на квіткові нотки, і вважатиметься простим вином. Однак це не означає, що воно зроблене погано і не може подобатися — це просто невід’ємний стиль Pinot Grigio. Але щоб вважатися комплексним, вино повинно мати різні аромати та смаки, які є первинними (фруктові, пряні, квіткові ноти винограду), вторинними (смаки та аромати, що виникають внаслідок витримки в дубі або методами ферментації, такими як перемішування осаду) та третинними (компоненти смаку, які з’являються внаслідок витримки у пляшках). Крім того, у вині має бути помітна кислотність та/або таніни, які надають структурній композиції цікаву індивідуальність. Отже, коли вино має всі ці чудові аромати та смаки у поєднанні з соковитою кислотністю, захоплюючими танінами та насичене на смак, тоді у вас у руках складне вино. Можна ставити плюсик.

Читайте також: 

Шестирічний хлопчик замовив їжу на $1000, адже вважав, що грає у гру

СБУ ліквідувала схеми розкрадання коштів на харчуванні військових

У потязі «Льодовиковий експрес» можна пообідати з красивими краєвидами на Швейцарію

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi