Коронавірус залишає шеф-кухарів без відчуття смаку, і невідомо, коли він повернеться - PostEat

пошук

Коронавірус залишає шеф-кухарів без відчуття смаку, і невідомо, коли він повернеться
05-10-2020 0 665


Теренс Маккой вирішив розібратись, як коронавірус вплинув на життя шеф-кухарів.

Дуду Мескіта, який розробляє меню майже для всіх ресторанів Бразилії, не відчуває більше запахів та смаку через коронавірус. Уже минуло п’ять тижнів з моменту хвороби, але нюх та смак так і не повернулись до кухаря. Лікарі не знають чи повернуться вони взагалі. В Італії у 20% населення органи чуття відновились лише через 4 тижні після хвороби. У Бразилії виявили, що 5% представників країни не могли насолоджуватись смаками впродовж трьох місяців.

Ми здатні розрізнити п’ять смаків, але можливість відчувати запахи це щось більш витончене та складне. Без них їжа стає абсолютно нецікавою та втрачає свій присмак. Для кухаря залишитисьбез нюху та смаку теж саме, як для композитора втратити слух. Маркос Ліма, відомий сомельє в Ріо де Женейро, не відчував запахів та смаків впродовж 20 днів. Попри це, він вийшов на роботу та увесь цей час удавав наче все гаразд. Наразі спроможність відчувати  відновилась на 70%, проте йому все ще складно розбирати напої на смаки, особливо коли мова йде про білі вина.

Фото: Twitter Terrence McCoy

Текла Оліосі, головний шеф кулінарної школи в Ріо, зовсім нічого не відчувала впродовж чотирьох місяців. Приготування їжі стало для неї лише механічним процесом. Усі спеції та інгредієнти додавались по пам’яті. “Я могла сказати “О, це так смачно”, але насправді я так не думала. Я боялась зізнатись, бо гадала, що тоді люди не схочуть куштувати мою їжу”, — говорить Текла. Лише десь два тижні тому усе повернулось на свої місця. “Я снідала, коли зрозуміла, що знову можу відчувати смак їжі. Це було наче благословення”, — зізнається шеф-кухар.

Джаселін дос Сантос сподівається на те саме диво.  Понад 30 років вона готує вуличну їжу у Сальвадорі, яка відома своїм багатим та насиченим поєднанням смаків. Тому коли одного дня її попросили приготувати щось з традиційної кухні, вона не змогла це зробити. “Від страви йшов дуже сильний запах, але я його зовсім не відчувала, тому продовжувала додавати спеції ще і ще. Лише згодом я зрозуміла, що справа була в мені”, — ділиться жінка.

Американський шеф Грант Ашатц, чий ресторан в Чикаго має 3 зірки Мішлен, втратив можливість розрізняти смаки через рак язика. Він ділиться своїм досвідом і заявляє, що можна професійно готувати і без відчуття смаків, і навіть при цьому стати ще кращим кухарем. Він навчився використовувати інші органи чуття і більше покладатись на людей.

Фото: Twitter Terrence McCoy

Читати ще: 

Розповсюдження коронавірусу через заморожені продукти

Коронавірус виявлено у працівників київських ресторанів

ЗМІ: коронавірус загрожує світу дефіцитом кави

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi