Сир діє на мозок, як наркотик і викликає звикання — дослідження - PostEat

пошук

Сир діє на мозок, як наркотик і викликає звикання — дослідження
26-12-2019 0 2402


Задоволення від шматочка брі викликано впливом білка казеїну на нейромедіатор дофамін. Дофамін реагує на жирний сир сигналами втіхи та ейфорії, як при вживанні опіоїдів. За такою ж схемою у людини формується залежність від наркотиків, комп’ютерних ігор, сексу тощо.

Складний білок казеїн міститься у молоці та досягає великої концентрації у сирі. В процесі перетравлення організм людини перетворює казеїн на сполуки казоморфіну з опіоїдним ефектом. Сполуки провокують вивільнення  дофаміну, який посилає мозку сигнали задоволення. Припускають, що цей механізм є наслідком еволюції та сприяв формування міцного зв’язку матері і дитини заради виживання.

У сучасному світі він може спровокувати формування залежності. Ймовірно, що через опіоїдну дію казоморфінів людині легше відмовитись від овочів і фруктів аніж від жирних продуктів.

Нещодавно вчені США назвали страви та продукти, які викликають у людей звикання. Восени 2019 року серед розробників Кремнієвої долини поширилась  «дофамінова дієта» — відмова від швидкого харчування, сексу, алкоголю, соцмереж тощо. Припускають, що така дієта заощаджує час, який людина витрачає на «шкідливі звички» та дає змогу відчути задоволення від «корисних звичок».

Фото: Wikipedia

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi