Ринок іжі Halles de Toulon - Biltoki: що об’єднує Київ, Одесу і прованський Тулон. Частина 1 - PostEat

пошук

Ринок іжі Halles de Toulon - Biltoki: що об’єднує Київ, Одесу і прованський Тулон. Частина 1
22-08-2022 0 1398


Війна розкинула українців по всьому світу. Разом із безпекою це дає змогу більше дізнатися про культуру іншої країни загалом і локальні гастрономічні традиції зокрема, проводити паралелі та бачити відмінності з українськими кулінарними звичаями. Чим більше часу минає з початку повномасштабної війни, тим міцнішає віра у перемогу і впевненість, що українська гастрокультура уже давно рухається в правильному напрямку.

Наша колега Валентина Дуткевич, редакторка винного напряму у Posteat нещодавно побувала у французькому Тулоні, де відвідала один із ринків їжі Biltoki, що розташований у прованському Тулоні.

В першій частині нашого матеріалау ми розкажемо про перші заклади, з якими ми познайомились на ринку їжі в Тулоні, а ви матимите можливість відповісти на питання, що ж таки об’єднує Тулон, Київ та Одесу.

Les Halles Biltoki – це французький проєкт критих ринків, політикою якого є відродження історичних будівель, об’єднання під одним дахом незалежних майстрів та ідейної гастрономічної спільноти того чи іншого регіону. Проєкт представлений у 7 містах Франції, а виник у 2015 році у місті Англет (Північна Країна Басків).

Концепція гастрономічних залів створена на перехресті традиційного ринку та «фуд-кортів». Предметно, це щось на кшталт критого ринку з крамницями, ресторанами і кафе, що зображають гастрономічну ідентичність свого регіону.

Ці ноти дуже перегукуються з мелодією гастрономічних проєктів Kyiv Food Market та Odessa Food Market, які зібрали на одному майданчику талановиту гастроспільноту. Ще однією спільною рисою є те, що в рамках обидвох проєктів проводяться різноманітні культурні заходи, концерти, дегустації – достатньо, щоб заповнити культурний календар міста яскравими подіями.

Halles de Toulon — Biltoki – це жвавий як ринок, модерний як сучасна галерея та апетитний, як щойно спечений багет, простір для справжніх гурманів. Ринок об’єднав виробників якісних місцевих продуктів. Кожен може знайти тут їжу на свій смак. Є навіть бар трюфелів, барбекю-кафе, кав’ярня, а також м’ясний бутик, вітрини з крафтовими продуктами (сири, випічка).

Halles de Toulon — Biltoki розташований у будівлі 1929 року, яка є частиною колективної пам’яті жителів Тулона. Рік тому культове приміщення зажило новим життям, ставши продуктовими залами для гурманів: проєкт органічно вписується у політику відродження старого центру портового міста.

Зали відновлені відповідно до сучасних стандартів, але з максимальною повагою до первинної архітектури у стилі ар-деко. Аналогічно площу Распай (Place Raspail), на якій власне розташовані Halles de Toulon, було відреставровано у повній гармонії з навколишнім середовищем, збережено старі дерева, посаджено нові цитрусові, а всі деталі передають естетичний баланс.

 

Всередині панує тепла і привітна атмосфера. Дизайнерські рішення відіграли в цьому особливу роль. Дерев’яні панелі, темна підлога, великі світлі вікна і лагідне денне світло наповнюють простір святковістю і затишком водночас.

Halles de Toulon зібрав під одним дахом понад 25 незалежних гастрономічних проєктів.

Café Biltoki

На головному вході гостей зустрічає команда Café Biltoki. Широка барна стійка по периметру і вправні працівники з півслова розуміють відвідувачів. Навіть у години пік замовлення опрацьовують оперативно. Особливо коли йдеться про каву чи вино.

Café Biltoki – кав’ярня, бар, паб з великою картою напоїв. Тут можна випити каву, кавові напої, вина з Провансу та загалом Франції, пиво, коктейлі, щось міцніше. Чашка еспресо обійдеться у 1,40€, а келих прованського рожевого – 4€. До гарячих напоїв завжди подають марсельське тістечко з легким ароматом лаванди. Тут немає страв, але можна замовити щось у сусідів по ринку і проводити час за барною стійкою, насолоджуючись кмітливістю рук бартендерів. Як кажуть засновники, Café Biltoki – це своєрідний термометр для вимірювання щоденної температури місцевого життя. Щотижня тут проводяться гастрономічні заходи з презентаціями сезонних продуктів та страв.

Le Canon des Halles

Дещо з меню: келих білого вина в асортименті – 4,50€ (Vieux Lavoir, P’tit Clocher, Viognier/Chardonnay), келих червоного вина в асортименті – 4,50€ (Canon du Maréchal – Сіра, Гренаш); келих Natural wine – 6€ (біле – Petit Reine, червоні – Casqui, Samso, Petit Roy); келих рожевого вина в асортименті – 4,50€ (La grande Bauquieu, Les Amandiers, La rose des vents).

Le Canon des Halles – винний бар, що пропонує тільки вина з різних регіонів Франції. Заклад має постійних відвідувачів, переважно це місцеві жителі. Завдяки туристичному офісу Тулона влітку живуть за рахунок туризму. В команді Le Canon des Halles працює 5 осіб. Вибір вин забезпечує сомельє Матьє. Він шукає маленьких виробників, маловідомих публіці, з якими він із задоволенням знайомить гостей. Бар пропонує понад 220 найменувань вин і шампанського.

Chez Elles

Дещо з меню: Soupe au pistou (традиційний літній прованський суп з овочами й бобами) – 12€, Crumble tomate cerise pesto Burrata & Parmesan (крамбл з помідорами чері, песто, буратою і пармезаном) – 12€, Poulet coco, curry légumes & vermicelles (курка в кокосовому молоці, з овочами карі та вермішеллю) – 13€, Salade Thaï au bœuf (салат по-тайськи з телятиною) – 13€, Gaufre patate douce saumon fumé, avocat & œuf sur le plat (вафлі з батата з копченим лососем та смаженим яйцем) – 7€, Cheesecake pistache & choco (фісташково-шоколадний чизкейк) – 5€.

Деталі: Chez Elles – кухня на ринку. Поліна та Марі подають оригінальні, місцеві та вишукані страви з сезонних фруктів і овочів. Водночас тут можна скуштувати екзотичні страви тайської кухні, приготовлені з локальних продуктів, такі як тайський суп і салат, або насолодитись традиційним французьким рататуєм, «запеченим на сонці». Привертає увагу страва, що подається у їстівній посудині й дуже нагадує українські супи у хлібних стаканах. Місце прищеплює любов до екзотики та традицій французької кухні.

Black Poule Rôtisserie

Дещо з меню: 1/4 de poulet classique – 4€, Black Wrap poulet crispy – 7€, Salade Libanaise – 7€, Cornet de frites de patates douces – 4€.

Black Poule Rôtisserie Смажені – гриль-кафе, в якому все крутиться навколо смажених курчат. Модерний заклад зі стильною простою назвою, що легко запам’ятати, особливо після дегустації приготовлених на очах гостей страв. Всі продукти постачають із французьких ферм. Ідея кафе в тому, щоб просувати простоту, якість й автентичність. Заклад пропонує своїм гурманам запечені курчата, свинячі ребра, шашлики, шинку, до яких можна обрати гарніри й домашні соуси (картоплю-фрі, запечену в мундирах з розмарином, батат-фрі, різні овочі-гриль). Також тут готують курячі бургери «з гарним соусом, гарним сиром і багатьма деталями, які довершують страву». Серед гостей стенда особливий ажіотаж створює батат-фрі, що називається тут просто «солодка картопля». До речі, порція за 4 євро вражає – вона немов на чотирьох.

Фото: Les Halles Biltoki , Café Biltoki, Le Canon des HallesChez EllesBlack Poule Rôtisserie

 

Читайте другу частину одразу зараз і прямо тут

А ще можна почитати наш класний матеріал «Гід винами Провансу і не тільки. Французькі кавісти підготували добірку вин для українців»

А якщо вам і цього мало, і ви цікавитесь гастролокаціями у Тулоні, то ось ще одна наша крута стаття «Життя переможе: український гід ресторанами і кав’ярнями прованського Тулона»

 

 

 

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi