Смаки Франції: відкриваємо таємниці сиру Морб'є - PostEat

пошук

Смаки Франції: відкриваємо таємниці сиру Морб'є
05-10-2023 0 2981


Франція завжди була відома своєю гастрономічною сценою, яка налічує сотні видів сирів. Один із них — сир Морб’є — завойовує серця справжніх гурманів неперевершеною смаковою палітрою та цікавою історією.

Про таємниці, які приховує цей сир, розповідає Оксана Чернова — суддя міжнародного конкурсу World Cheese Awards від України, засновниця ProCheese Academy, сирна експертка спільноти ProCheese від Ardis Group.

Легенда про Морб’є

Морб’є — це напівм’який сир, виготовлений із непастеризованого коров’ячого молока, який має коріння у французьких регіонах Ду, Юра, Ен і Сона і Луара. Історія цього сиру налічує понад два століття. Назва «Морб’є» походить від назви рідного села — Morbier, а саме слово «Morbier» в перекладі означає маленький струмок, що тече над селом.

І хоча за кожним продуктом завжди ховається якась легенда, легенда Морб’є допомагає нам розкрити таємницю його двошарової структури. Перекази говорять, що порив вітру розніс попіл по сироварні, коли сироватка стікала з форм, у яких формувався сир. Це призвело до появи прошарку попелу всередині сиру. Однак реальність була більш прагматичною.

Виготовлення Морб’є: прагматична реальність

У XVII cт. селяни постачали молоко від своїх корів на місцеву сироварню. Але іноді, при тяжких погодних умовах, вони не могли доставити молоко до сироварні. Щоб зберегти сирну масу, отриману від вечірнього доїння, селяни засипали її золою, яку брали «з дна казанка», як ми знаємо, готували тоді на вогні. Наступного дня, щоб отримати сир більшого розміру, вони додавали новий прошарок сиру від ранкового доїння. Так і народився неперевершений сир Морб’є з тоненькою стрічечкою золи посередині.

До чого ж пасує Морб’є?

Сир Морб’є має блідо-помаранчеву або бежеву скоринку, яка володіє насиченим тваринним ароматом. Його ніжно-вологе тісто має темно-вершковий колір та насичені аромати вершків, ферментованих фруктів і опари. 

Цей сир стає ідеальним супутником до світлого пива, маринованих овочів або фруктів. Ви також можете подавати його на шматочку свіжого хліба з гірчицею і насолоджуватися цим поєднанням, запиваючи його чорним чаєм або кавою.

Сир Морб’є — це не просто продукт, це частина французької кулінарної спадщини та вікно у світ смаку та історії. Обовʼязково при нагоді спробуйте цей вишуканий сир і відчуйте на смак французьку ніжність.

Bon Appétit!

Більше порад по сирним поєднанням, ви зможете знайти на сторінках Оксани в Instagram чи Facebook.

Фото: джерело palmandvine.com

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу.

Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.

 

Ознайомитись з іншими матеріалами сирної експертки ProCheese Оксани Чернової:

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi