пошук
Артем Кузьменчук
Автор
пошук
Артем Кузьменчук
Автор
Ганна та Руслан Ковалевські — винна сім’я з Кропивницького. Руслан з 2014 року займається виноробством, а Ганна отримала винну освіту та працює сомельє у ресторані ChaCha. Разом вони розвивають проєкт власної винниці Korus Wine та просувають винну культуру у своєму місті.
Найбільше Ганні подобається дивувати гостей та відкривати для них нові смаки й аромати, — «Моя мета у винній кар’єрі — навернути у світ вина якомога більше людей, які зараз п’ють горілку».
Сомельє закликає не бути винним снобом, бачить перспективу у винах України, радить спробувати айсвайн і «Амароне» та вважає тепле ігристе вино чи найбільшим табу у світі вина. Читайте інші думки й поради героїні у рубриці «Бліц про вино».
Ганна Ковалевська
Вік: 40
Винна освіта: курси сомельє у Школа сомельє «Майстер-клас»
Місце роботи: «ChaCha — грузинський ресторан»
Досвід роботи з вином: 2,5 роки
Винні основи
Головне у роботі сомельє — бути уважним дослідником-практиком, любити людей та процес обслуговування гостей.
Хороший сомельє відрізняється від поганого тим, що постійно експериментує та вчиться.
Зараз я б радила звернути увагу на Португалію та Україну.
Якби не стала сомельє, то працювала б у сфері продажів.
Найбільш недооцінене вино сьогодні — українське вино.
Найбільшу перспективу я бачу в автохтонних сортах кожної окремої країни.
Якби я інвестувала у вино, то купила би землю й посадила виноград.
Найхимерніший міф у світі вина — це порошкове вино.
В роботі з вином мені найбільше подобається дивувати й відкривати для гостей нові стилі. Особливо цікавим буває перше знайомство людей з амбервайн (англ. amber wine — «бурштинове вино», вино виготовлене з білого винограду з настоюванням сусла на на шкірках та кісточках — PostEat).
Моя мета у винній кар’єрі — навернути у світ вина якомога більше людей, які зараз п’ють горілку.
Найбільше світ вина змінили винороби-експериментатори.
Винні поради
Обираючи вино, ніколи не обирайте пляшку просто за яскравою етикеткою, а уважно її прочитайте.
Головне правило пейрінга вина та страви — це саме те вино і страва, яка подобається вам тут і зараз.
На етикетці вина найперше зверніть увагу на рік врожаю. Саме він підкаже, яке може бути вино у пляшці.
Якщо людина все пробувала, то здивувати її може вино з приватних колекцій.
Якщо не любите сухі вина, то зверніть увагу на айсвайни та вина Амароне (айсван від нім. Eiswein — «Крижане вино» з підмерзлого винограду, «Амароне» від іт. Amaro — «гіркий», вино з зародзиненого винограду — PostEat).
Різниця між винами за ₴100 і за ₴1000 у тому, що за пляшкою з ціною у ₴1000 вино з цікавою історією, тих людей та особистостей, які робили його.
Якщо у вас вдома немає винної шафи, то зберігайте вино у темній коморі або у шафі.
Найкоротший шлях до розуміння вина — кожен раз пробувати новий сорт та нового виробника.
Найцінніший урок, який я отримала у роботі з вином — це не бути винним снобом, треба погоджуватись на можливі експерименти гостя, якому пропонується вино.
Винний словник
Теруар вина — сукупність особливостей ґрунту, клімату, де росте лоза й досвіду винороба, який робить це вино.
Дати вину «подихати» — це значить наситити його киснем і розширити його ароматичний профіль.
Помаранчеве, бурштинове, orange або amber wine — це цікаве ароматне вино з яскравим смаком, яке виготовляють за унікальною національною грузинською технологією з білих сортів винограду у квеврі (великий глиняний глек), з використанням шкірки, кісточок і гребенів винограду.
Аромати ванілі й спецій виникають у вині завдяки витримці у бочках.
Вино зі старих і молодих лоз відрізняється тим, що чим старіші лози, тим вони дають найбільш повнотілі і насичені вина.
Мейнстрим у вині — це органічні вина.
Порок або ваду вина можна розпізнати за неприємним запахом, який відчувається після відкриття пляшки.
Медитативне вино — це вино, яке приносить вам найбільше задоволення.
Найбільше табу у світі вина — це тепле ігристе вино.
Фото: Facebook / Ганна Ковалевська.
Читайте також:
Бліц про вино з сомельє Іваном Перчеклієм
Бліц про вино з сомельє Дмитром Гончаруком
Бліц про вино з сомельє Сергієм Гірманом
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi