пошук
Олена Березовенко
Автор
пошук
Олена Березовенко
Автор
1 квітня 2020 визначили ТОП-17 фіналістів першого етапу змагання міжнародного конкурсу барменів World Class Ukraine 2020. Завданням першого етапу було створення коктейлю на основі джину Tanqueray No.Ten (на вибір G&T Citrus Heart або The Botanical Journey), в якому необхідно було максимально оригінально та вдало розкрити цитрусові або ботанікальні ноти джину.
Редакція PostEat поспілкувалася з переможцями першого етапу змагання World Class Ukraine 2020 і сьогодні ділиться враженнями від участі в конкурсі та авторськими коктейлями барменів Ігоря Ліма та Яна Кронберг-Присовецького.
Ігор Лім — бармен Zigzag (Київ)
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Конкурсний коктейль: DesTiny
Конкурсний коктейль бармен Ігор Лім створив на честь невідомих героїв, які постійно роблять вагомий внесок в успіх окремих людей та людства загалом. Щоб підкреслити цитрусове серце ароматного джину Tanqueray No. Ten, бармен додав до коктейлю знебарвлений сухий яблучний сидр з ананасовим фрешем в поєднанні зі свіжими травами. Біттер з коренем лакриці та свіжими цитрусами, який додається в склянку на льодовий краш при охолодженні, залишає в напої особливу ароматику та нотки ефірних олій.
Що подобається в професії бармена?
Молода кров. У професії обожнюю постійний потік, стрес і величезне поле для креативних рішень. Обирав справу життя цілеспрямовано і відносно нещодавно. Сьогодні потрібно гарненько постаратися, щоб знайти роботу, де ви можете кожен день вигадувати і розробляти щось нове, постійно надихатися світовими локомотивами індустрії і просто тим, що вас оточує. А також кожен день спілкуватися з різними людьми у себе в закладі, мати потужне інтернет-ком’юніті та, звичайно, працювати з преміальним професійним алкоголем — за це все ще й платять?
За чим наразі сумуєте?
Ми в кафе зараз не встигаємо відпочивати, гості підтримують нас замовленнями і не дають розслабитися. Але як же ми скучили за тим, коли вони приходять до нас особисто і сідають за зручний стіл або барну стійку. Коли можна подивитися їм в очі та розповісти свіжий анекдот. Сьогодні задовольняємося лише кількома фразами біля їхніх дверей, коли привозимо доставку. Чекаємо, коли зала наповниться людьми і сміхом, дзвоном келихів — і ми з колегами будемо по-справжньому щасливими.
Що ви очікуєте від професії, які маєте плани та мрії?
Є ідея відвідати два-три топових закордонних бари зі стажуванням в наступному році. Знаю, що це буде не просто, фінансово і ресурсно. Але досвід, який можна звідти привезти та інтегрувати в наші бари, ще довго буде компенсувати цю поїздку. Ось така мета.
Які зміни ви б хотіли побачити в барній індустрії після карантину?
Очікую сплеск спілкування всередині барного ком’юніті. Всі говорять про те, що світ вже не буде колишнім, багато що зміниться. Я теж так думаю, і коли ви розумієте, що щось зміниться та відкриті для цих змін, ви виходите на вулицю і починаєте спілкуватися з усіма, адже саме ми і міняємо цей світ, думаю, домовимося.
Чим надихались, коли готували свій конкурсний коктейль для World Class Ukraine 2020?
Коли ви створюєте коктейль, у вас є два шляхи. Перший — коли ви знаєте, що хочете туди додати і виводите певний смак і баланс вашого напою, після цього будуєте історію навколо цих інгредієнтів. Я пішов від зворотного, адже точно знав сторітелінг коктейлю і хотів від цього відштовхнутися. Надихнувся людьми, які, залишаючись в тіні, беруть участь у великих досягненнях. Людьми, імена яких ми не знаємо, але дуже часто саме їхні ідеї та рішення є основоположними для винахідників і політиків, для директорів і письменників. Також це про людей, які працюють в шахтах і електростанціях, які служать заради порядку в країні та захищають її межі. Ми бачимо лише результат їхньої діяльності, але не знаємо їх самих. У моєму коктейлі біттер додається прямо на лід при охолодженні келиха, але залишає цей келих перед тим, як ми вливаємо туди основний коктейль, а ефірні олії, ароматика і душа біттера залишається там і задає потрібний напрямок для коктейлю.
Порекомендуйте, як приготувати вдома щось схоже на ваш конкурсний коктейль.
Сьогодні ми в барах намагаємося використовувати багато крафтових інгредієнтів, ми готуємо їх за допомогою професійного обладнання та з дорогих складових. Вдома я рекомендую приготувати вам Dry Martini за класичною рецептурою, я готую з пропорціями 6/1. Побільше оливок і цедри лимона. Це дійсно смачно.
Ян Кронберг-Присовецький — бармен Whisper Bar (Київ)
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Конкурсний коктейль: Chamomile Green Martini
В рідному барі Ян Кронберг-Присовецький створює авторські коктейлі з різноманітними травами та корінцями. Тому для конкурсного коктейлю бармен обрав ромашку, щоб підкреслити ботанікальні ноти джину Tanqueray No. Ten. Для коктейлю використовують ромашковий лід та настояний на ромашці вермут, а свіжість джину підкреслює грейпфрутовий oleo saccharum. Аналізуючи сучасний технологічний прогрес, який негативно відображається на природі, бармен вирішив подавати до коктейлю конвертик з насінням ромашки — Ян впевнений, що так йому вдасться збільшити кількість цих корисних квітів у місті.
Що подобається в професії бармена?
Я би не сказав, що це професія, це стиль життя. Якщо ви вирішили працювати за стійкою, будьте готові до того, що це постійне самовдосконалення та спілкування з гостями. Завдяки цьому я познайомився з багатьма людьми, з якими спілкуюся і сьогодні.
За чим наразі сумуєте?
Оскільки зараз карантин і всі заклади зачинено, я сумую за роботою. Сподіваюся, що якнайшвидше все стабілізується і повернеться на свої місця.
Що ви очікуєте від професії, які маєте плани та мрії?
Мрія як і у кожного бармена — перемогти в конкурсі World Class і відкрити свій бар .
Які зміни ви б хотіли побачити в барній індустрії після карантину?
Хотілося б, щоб більшість барів та барменів зробили висновок для себе і зрозуміли, що вони працюють для людей.
Чим надихались, коли готували свій конкурсний коктейль для World Class Ukraine 2020?
Завжди, коли я створював коктейль або робив твіст, я керувався двома правилами — простота та смак. На створення конкурсного коктейлю для World Class мене надихнув Київ та Whisper бар, в якому я працюю, та World Class — я вважаю, що World Class щось більше, ніж конкурс. Я вважаю, що за допомогою коктейлів можна щось важливе донести до гостей. Я хотів донести думку, що потрібно дбати про наше довкілля і про метеликів, більшість видів зараз занесені в Червону книгу України І знаходяться під загрозою вимирання.
Порекомендуйте, як приготувати вдома щось схоже на ваш конкурсний коктейль.
Все дуже просто. Я зробив твіст на Dry Martini — один із моїх улюблених коктейлів, які я можу пити цілий вечір. Для цього потрібні Tanqueray No. Ten, сухий вермут та апельсиновий біттер — все можна замовити онлайн. Але якщо хтось буде мати бажання зробити Chamomile Green Martini в домашніх умовах, нехай напише мені, я залюбки поділюся рецептом.
Варто зазначити, що внаслідок спалаху пандемії коронавірусу (COVID-19) організатори конкурсу World Class оголосили про перенесення глобального фіналу конкурсу в Сіднеї на 2021 рік. «Задачею World Class завжди було підтримувати, виховувати та надихати барну спільноту, і навіть у цих найскладніших обставинах ми залишаємось відданими цим цінностям. Ми запускали конкурс World Class Ukraine 2020 з мріями про те, що наш фіналіст виступатиме у Сіднеї та представлятиме країну на глобальному фіналі у серпні цього року. Як ми оголошували раніше, це обов’язково відбудеться, але наступного року», — підкреслюють організатори.
Редакція PostEat вже розповідала про новий формат конкурсу World Class Ukraine 2020 та спілкувалась з першими переможцями українського етапу World Class Надіром Кучкаровим та Назаром Макаровим про секрети перемоги.
Матеріал підготовлено за підтримки WORLD CLASS.
Фото: Facebook фіналістів WORLD CLASS, сайт WORLD CLASS.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi