пошук
Артем Кузьменчук
Автор
пошук
Артем Кузьменчук
Автор
Сомельє Павло Мнухін — приклад того, як людина веде вино у світ, а вино веде людину світом. Випускник військового вишу почав свій «марш» до винних вершин у 2011 році. У пошуках професійної винної освіти житомирянин переїхав у Київ.
У 2017 році здобув перше місце на конкурсі «Кращий кавіст України». Кілька разів ставав півфіналістом конкурсу «Кращий сомельє України» і отримав диплом 3-го рівня британської винної школи WSET.
У 2019 році Павло Мнухін у складі першої в історії Збірної України зі сліпої дегустації представляв країну на дегустаційному чемпіонаті у Франції. А у 2021 році український сомельє став одним з 38 людей у світі, які склали іспит Всесвітньої організації сомельє (ASI) та отримав «Срібний диплом» організації.
Павло зізнається, що має амбітну мету — стати найкращим сомельє світу. Він радить ніколи не купувати двічі одну й ту саму пляшку, сміливо порушує винні правила й обожнює влучати «в яблучко» — з півслова розуміти смаки людини й добирати для неї вино. Читайте правила роботи і життя Павла Мнухіна у рубриці PostEat «Бліц про вино».
Павло Мнухін
Вік: 30
Винна освіта: WSET 3, ASI Diploma Silver level, Dyadya Zorick (Захар Уманський — винний експерт, Найкращий сомельє Ізраїлю 2001 року — PostEat).
Місце роботи: бренд-амбасадор Wine Bureau (прямий імпортер алкоголю)
Досвід роботи з вином: 10 років
Головне у роботі сомельє — це знати винні регіони так глибоко, щоб пояснити 5-річній дитині, що це таке.
Хороший сомельє відрізняється від поганого тим, що не задирає носа, а робить людей та їх відпочинок кращими.
Зараз я б радив звернути увагу на європейські ігристі вина, але не на каву й просеко. Насамперед — це зекти.
Спробуйте вина з регіону озера Балатон в Угорщині, Чонґрад, Мор. Це сухі вина сортів фурмінт, кек, блатіна та інших автохтонів.
В околицях вулкану Кайзерштуль у Німеччині роблять червоні вина вже краще Бургундії.
Некомерційна, нішева Португалія з автохтонними сортами й суперцінами. Це регіон Дао, — «Бургундія Португалії», — з сортами жаен (він же менсія). Регіон Бейра з висотними виноградниками і сортом руфете.
Найдивнішим вином у моєму житті було рецина (вино Греції, має сильний аромат і присмак смоли — PostEat).
Найбільш недооцінене вино сьогодні — це українське.
Найбільші винні перспективи я бачу у Франції.
Якби я інвестував у вино, то б купив віскі.
Найбільший винний міф — це те, що з вином не можна порушувати правила.
У роботі з вином мені найбільше подобається влучати «в яблучко» — коли маю мінімум інформації про смаки гостя і підбираю саме те, що йому треба.
Моя мета у винній кар’єрі — стати найкращим сомельє світу.
Головна подія в історії вина — це поява американського ринку, який змінив вино від витвору мистецтва до масового продукту. Масове вино — здоровий продукт, який можна пити й фоткатись з ним теж модно. Також кардинально світ вина змінила філоксера.
Обираючи вино, ніколи не беріть вино дешевше, ніж 150 грн та не купуйте двічі одну й ту саму пляшку.
Головне правило поєднання вина та страви — це свобода і ваші уподобання. Я, наприклад, люблю біле вино більше ніж черовне, а м’ясо більше ніж рибу. Не стримуйте себе — орієнтуйтесь на свій смак. Одна ваша помилка цінніша за всі книги.
Найсмачніше поєднання вина і страви, яке я зустрічав у житті — груша фламбе та піно грі.
Винна культура — це знання свого смаку та вміння його пояснити.
Коли мене просять підібрати «некисле» вино, то раджу вино з алкоголем понад 14%.
Винний смак людини залежить від її особистих уподобаннь.
Вдома у мене стоїть пляшка для особливого випадку — це Château Margaux 1982 року.
Найкоротший шлях до розуміння вина — це мої дегустації.
Найхимерніший міф у світі вина — це те, що люди дозволяють собі начхати на будь-які правила по життю, а у світі вина вони перетворюються на слухняних котиків, та питають, — «А можна це вино з цією рибою?», «А за якої температури подавати це вино?». Ви питаєте когось, чи треба солити салат? Вино — це також приправа. Будьте вільними й вживайте так, як вам смакує.
Теруар вина — це його ДНК.
Вино з прохолодних північних регіонів світу можно впізнати по витонченому аромату нестиглих фруктів та легкому свіжому смаку.
«Натуральними» називають вина, які зроблені з винограду і без смакових добавок.
Мейнстрим у вині — для мене це Бургундія.
Різниця між винами «брют», «екстра брют» і «брют натюр» у тому що в перших більше цукру, а в інших — менше.
Термін «шовковисті таніни» значить, вино зріле й таніни не шорохуваті, а м’які.
Бензольні аромати у вині — аромати (нафти або керосину), які виникають під час витримки білого вина у пляшці. І це не тільки вина з сорту рислінг, а й шенен блан, фурмінт, грюнер вельтлінер.
Українські вина зараз мені нагадують маленьке створіння, яке перетворюється на прекрасного лебедя.
Найбільше табу у світі вина… немає ніяких табу! І правил теж. Насолоджуйтесь вином та говоріть про вино так, як вам зручно.
Фото: Facebook / Паша Мнухин
Читайте також:
Бліц про вино з сомельє Сергієм Гірманом
Бліц про вино з сомельє Дмитром Гончаруком
Бліц про вино з сомельє Богданом Павлюхом
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi