«Житній буде жити»: Євген Клопотенко закликає небайдужих до дій - PostEat

пошук

«Житній буде жити»: Євген Клопотенко закликає небайдужих до дій
20-03-2024 0 273

Yana Sytnyk

Автор


Після оголошення аукціону щодо оренди Житнього ринку, який заплановано на 25 березня, шеф-кухар, ресторатор та громадський активіст Євген Клопотенко написав публікацію у Facebook, де поділився своїми думками щодо цього.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Євген Клопотенко вже декілька років поспіль наголошує на важливості збереження Житнього ринку, як архітектурної пам’ятки Подолу. Громадський активіст говорить про те, що несподіваний аукціон щодо оренди Житнього ринку терміном на 15 років, який буде проведено вже цього місяця дає підстави для сумнівів щодо прозорості планів на реконструкцію та збереження цільового призначення об’єкту оренди. Він вважає, що повний занепад та зруйнування Житнього було заплановано наперед. Такі думки у ресторатора визвала зазначена в аукціоні стартова сума оренди та тривалість подачі заявок.

«Але комусь цей шматок землі (бо саме так вони до цього ставляться) не дає спокою. Несподівано для багатьох, хто дійсно переймається долею ринку і тримає руку на пульсі, був оголошений конкурс на оренду строком на 15 років. На подачу заявок 5 днів, враховуючи що стартова сума аукціону 2,5 млн грн, то закрадаються думки, що цей може бути аукціон під конкретного переможця. Той випадок, коли дуже хочеться помилятися», – зазначає ресторатор у своєму пості.

Клопотенко закликає громадськість та всіх небайдужих разом захищати право на існування Житнього ринку: «Давайте об’єднаємо зусилля і разом візьмемо участь в аукціоні. Пишіть в особисті, пишіть коментарі під цим дописом, тегайте потенційних  інвесторів та партнерів, шерьте цей допис — публічність то потужна зброя! Житній буде жити!».

Також Євген Клопотенко запрошує на зустріч мера столиці Віталія Кличка, щоб обговорити подальші плани, як “дві людини, яким не байдужа доля міста”.

За останні роки Житній ринок мав кількох директорів, які не зробили ринок ефективним комерційним об’єктом. Раніше ринок був переданий в оренду німецькому бізнесмену Флоріану Болену, який мав плани щодо реконструкції будівлі та збереження автентичного вигляду. 

У травні 2023 року, за підтримки КМДА, Клопотенко та його команда активно впроваджували плани щодо створення на території Житнього ринку гастрономічно-культурного хабу. Активісти залучили всіх бажаючих до великого прибирання території та організовували два поп-апи, щоб зібрати кошти на ремонтні роботи.

Окрім цього, командою Клопотенка було влаштовано громадські обговорення щодо майбутнього Житнього ринку. За словами ресторатора, на весну 2024 було заплановано проведення презентації проєкту відродження Житнього.

Ситуація щодо аукціону з приводу оренди Житнього ринку викликала реакцію українських гастро-діячів. Зокрема, директор Аналітичного центру «Ресторани України» Ольга Насонова поділилась думками: «Найцікавіше місце для справжнього фуд-холу. Щоб і ринок залишився, і продуктові крафтові лавки, і кафе різні, а не тільки шаурма, і пара ресторанів, і книгарні. Ну і концерти-музики-танці. Ось і вся концепція. Подивимось, як буде мінятись Житній. Люблю це місце, і без мене тут не обійдеться».


Фото: Facebook Євген Клопотенко

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi