Гастро-регіони світу: Сицилія — сицилійські спеціалітети Arancini та Cannoli - PostEat

пошук

Гастро-регіони світу: Сицилія — сицилійські спеціалітети Arancini та Cannoli
16-11-2023 0 754


Сицилія — це ніжне море і велика кількість сонця, чудові пляжі і величні гори, вкриті буйною рослинністю. Сицилія – це апельсинові плантації, виноградники, оливкові гаї та лавандові поля. Сицилія — це давньогрецькі храми і римські амфітеатри, арки в католицьких храмах і строгість поряд з італійським бароко. Для розумного і вимогливого мандрівника Сицилія — це особлива “страва”, яку потрібно куштувати неквапливо, уважно дегустуючи його аромат, ретельно розглядаючи і смакуючи кожен шматочок. Побачивши Сицилію одного разу, ви не забудете її ніколи.

Arancini (Аранчині)

Arancini  — це великі золотисті рисові кульки, наповнені пікантними інгредієнтами в середині. Особливо популярні ці кульки на Сицилії. Начинка часто складається з м’яса з горохом, сушеного прошуто, сирів, таких як моцарела та пекоріно, помідорів або сушених каперсів.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Кульки обвалюються в панірувальних сухарях і обсмажуються в розігрітій олії, набуваючи характерного золотистого кольору зовні. Популярна теорія говорить, що блюдо було винайдено в 10 столітті під час правління Калбідів на Сицилії. Назва страви походить від італійського слова arancia, що означає апельсин, що пов’язане зі схожістю у зовнішньому вигляді та кольорі, тому arancini означає маленькі апельсини.

Теплі, смачні та маслянисті аранчині часто можна зустріти по всій південній Італії у численних вуличних торгівців. Щорічно 13 грудня в Палермо проходить фестиваль Санта Лючія, коли місто заповнюється кіосками та візками, де продають ці ароматні страви, які готують спеціально для свята.

Під час свята є навіть солодкий варіант страви, присипаний какао і цукром. Цікаво, що західні сицилійці називають ці закуски аранчин в однині, а східні — аранчині.

Cannoli (Каннолі)

Ці хрусткі смажені трубочки з тіста, наповнені пишним сирним кремом рикотта, є, мабуть, одним із найвідоміших десертів Сицилії за межами Італії. Вважається, що каннолі виникли навколо Палермо в 9 столітті, коли Сицилія була під владою арабів.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Легенда свідчить, що спочатку їх готували жінки стародавнього міста Кал’ат аль-Нісā’ (букв. жіночий замок, сучасна Кальтаніссетта), яке в той час служило гаремом сарацинського еміра. Пізніше рецепт якимось чином потрапив до монастирів Палермо, де черниці готували цей розкішний десерт під час карнавального сезону.

Відтоді каннолі пройшли довгий шлях, ставши неймовірно популярними не лише в Італії, а й у Північній Америці, куди їх завезли сицилійські іммігранти наприкінці 19 століття. Крім того, завдяки одній із найвідоміших реплік із фільму «Хрещений батько» — «Залиш пістолет. Візьміть каннолі.» — до кінця 1970-х років цей десерт отримав справді культовий статус. Хоча люди в США знайомі з різними варіантами цього класичного рецепта, каннолі на Сицилії все ще готують більш традиційним способом.

Хрусткі тістечка зазвичай приправлені какао і вином Марсала, тоді як ніжна свіжість підсолодженої рикотти іноді збагачена водою з апельсинового цвіту, цукатами апельсинової цедри, шоколадом, цукатами з гарбуза або дрібно нарізаними фісташками.

Назва походить від canna, очерету, який розрізають на частини та використовують як форму для смаження кондитерських виробів, хоча нині canna переважно замінили металеві циліндри. І останнє, але не менш важливе: трубочки каннолі завжди наповнюють безпосередньо перед подачею, щоб запобігти їх розмоканню, забезпечуючи ідеальне відчуття хрускоту на тлі вершкової начинки.

Photo credit: Taste atlas

Читайте також: 

Гастро-регіони світу: Басконія — баскські спеціалітети Pintxos та Basque Cheesecake

Гастро-регіони світу: страви та сири з Бургундії

Гастро-регіони світу: Прованс — французькі спеціалітети рататуй та лавандові солодощі

Гастро-регіони світу: Лігурія — італійські спеціалітети Farinata та Acciughe salate

Гастро-регіони світу: Валле-д’Аоста — італійські спеціалітети Fonduta та Lardo di Arnad

Гастро-регіони світу: Умбрія — італійські спеціалітети Tartufo nero та Porchetta

Гастро-регіони світу: Марке — італійські спеціалітети Olive all’ascolana та Brodetto di pesce

Гастро-регіони світу: Базиліката — італійські спеціалітети Lucanica та Peperoni cruschi

Гастро-регіони світу: Ломбардія — італійські спеціалітети Risotto alla Milanese, Ossobuco та Panettone

Гастро-регіони світу: Абруццо — італійські спеціалітети Arrosticini та Maccheroni alla chitarra

Гастро-регіони світу: Трентіно-Альто-Адідже — італійські спеціалітети Canederli та Strudel di mele

Гастро-регіони світу: Фріулі-Венеція-Джулія — італійські спеціалітети Frico та Prosciutto di San Daniele

Гастро-регіони світу: Тоскана. Фестивалі

Гастро-регіони світу: Тоскана. Bistecca alla fiorentina — телячий стейк

Гастро-регіони світу: П’ємонт. Граппа

Гастро-регіони світу: П’ємонт. П’ємонтський трюфель.

Цікаві гастро-місця світу: Андалусія та її вина

Цікаві гастро-місця світу: Іспанія, Андалусія — оливкова олія, гаспачо, Pescaíto Frito

Цікаві гастро-місця світу: Емілія-Романья — парміджано, бальзамічний оцет, лазанья

Цікаві гастро-місця світу: виноробний регіон Бургундія

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi