Гастрорезюме 2020 року: райони, формати та цікаві ресторанні відкриття Києва - PostEat

пошук

Гастрорезюме 2020 року: райони, формати та цікаві ресторанні відкриття Києва
01-02-2021 0 2287


Гастрономічне резюме 2020 року в Києві підготувала редакція PostEat. Буремний 2020 рік був справжнім викликом як для кожного з людей, так і для всієї індустрії гостинності. Не дивлячись на всі зовнішні перешкоди, в українській столиці за рік відкрились понад 300(!) локацій. Ми озброїлися нашою пристрастю до гастрономічного аналізу та розповідаємо про те, які формати були популярними цього «незвичного» року та яка кухня стала найпопулярнішою. Також розповідаємо, на яких вулицях столиці з’явилось найбільше закладів, і які з нових локацій вже не приймають гостей.

Партнер рубрики

INAKSHA — випічка без глютену для тих, хто цінує своє здоров’я. Перша в Україні безглютенова пекарня, яка працює за стандартами безглютенового виробництва.

 

Ресторанна географія, цифри, формати

  • Найпопулярнішою гастрономічною локацією традиційно стала вулиця Велика Васильківська — протягом року тут з’явилося 28 нових закладів. (До речі, саме ця вулиця отримала пальму першості за кількістю закладів, відкритих у 2018 та у 2019 роках. Ми підозрюємо, що причиною цьому є її протяжність близько 3,8 км крізь 3 райони Києва).
  • Друге місце належить Бессарабській площі — тут відкрилося 9 нових закладів, а поруч на вулиці Басейній з’явилось 6 закладів.
  • Третя позиція – вулиці Антоновича, Саксаганського та Московська — по 8 гастрономічних локації.
  • Також по 7 нових локацій з’явилось на вулицях Шота Руставелі та Січових Стрільців. На вулицях Богдана Хмельницького, Сагайдачного та Драгоманова відкрилось по 6 нових закладів. П’ятіркою нових локацій можуть похвалитись вулиці Хрещатик, Спаська, Костянтинівська, Нижній Вал, Мечникова та Русанівська набережна.

Кількість закладів за районами:

  • Шевченківський — 94
  • Печерський — 71
  • Подільський — 49
  • Голосіївський — 47
  • Дарницький — 24
  • Дніпровський — 18
  • Солом’янський — 14
  • Оболонський — 9
  • Святошинський —5
  • Деснянський — 2

Всього за 2020 рік редакція PostEat нарахувала в Києві 345 нових закладів (з них 3 сервіси доставки без певних локацій), з яких вже 75 закладів повністю припинили роботу. За минулий рік на лівому березі міста з’явилися лише 44 заклади, решта 289 закладів обрали собі правий берег Києва.

Найпопулярніші формати:

  • ресторан — 108
  • бар — 35
  • кав’ярня — 71
  • кафе — 61
  • стріт-фуд — 24
  • кондитерська — 8
  • піцерія — 8
  • також відкрились гастробар (5), сервіси доставки (4), кальян-бар (3), кавовий центр, такерія, фудкорт, фуд-меркет та фудхол.

 Спеціалізація ресторанів та барів:

  • європейська кухня — 41
  • італійська кухня— 28
  • азійська кухня — 24
  • грузинська кухня — 20
  • американська кухня — 15
  • коктейльний бар — 14
  • близькосхідна кухня — 11
  • рибний ресторан — 11
  • японська кухня — 7
  • винний бар — 7
  • українська кухня — 5

Найбільша кількість закладів була відкрита в серпні — 51. Найменше закладів відкрилось навесні, під час першого всеукраїнського локдауну. Кількість відкритих закладів по місяцях:

  • Січень — 30 ( з них закрилось 12 закладів)
  • Лютий — 34 (з них закрилось 14 закладів)
  • Березень — 10 ( з них закрилось 4 заклади)
  • Квітень — 2 (з них закрився 1 заклад)
  • Травень — 15 (з них закрилось 4 заклади)
  • Червень — 30 (з них закрилось 6 закладів)
  • Липень — 45 ( з них закрилось 14 закладів)
  • Серпень — 51 ( з них закрилось 13 закладів)
  • Вересень — 45 (з них закрилось 3 заклади)
  • Жовтень — 34 (з них закрилось 3 заклади)
  • Листопад — 25 (з них закрився 1 заклад)
  • Грудень — 24

В перші зимові місяці року в Києві з’явилось 64 заклади, серед яких італійське кафе-сироварня «Буффаліно» на Арсенальній, кафе кримськотатарської кухні Musafir на Рогнідинській, концептуальний коктейльний бар Charles Baker на Великій Васильківській, нові локації відомої раменної Ramen vs Marketing на Шулявці та Столичному ринку й четверта кав’ярня Takava Coffee-Buffet на Подолі. Познайомитись зі всіма закладами січня та лютого можна у оглядах.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Весна 2020 року розпочалась активно, але вже у середині березня звичний плин життя змінила пандемія та жорсткі карантинні обмеження. Не дивлячись на це, ресторанні проєкти продовжували працювати на доставку, а заплановані відкриття відбулись — за три весняні місця ми нарахували 27 нових ресторанних проєктів. Серед відкриттів формат авторської піци Pie Spot від ресторатора Влада Максимова та шеф-кухаря Іллі Сьоміна, піцерія Veterano Pizza та ресторан азійської кухні Khu Yum на Позняках, фудтрак з мексиканським стріт-фудом TACO SPACO та кафе Zемляне на Подолі. Познайомитись зі всіма закладами весни 2020 року можна у нашому детальному огляді.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Влітку карантинні обмеження ослабли і ресторанні відкриття полетіли як корок від шампанського — за три місяці літа ми нарахували в Києві 126 нових закладів! В червні ресторатор Ігор Сухомлін запустив грецьке кафе «Чайка», а відомий архітектор Слава Балбек запустив на Подолі кафе-дайнер «Дилетант». Також на початку літа відкрились італійський ресторан-траторія La Fontana на Печерську, стріт-фуд «Юкі+Чапукі» та ресторан італійської кухні Mastro на Подол зі справжньою римською піцею. Розпочали роботу і перший фуд-маркет від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова» на Бессарабській площі Gastrofamily Food Market та фуд-трак зона Food Truck Park з величезним паркінгом на Печерську. Познайомитись зі всіма закладами червня можна у нашому детальному огляді.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

В липні на ресторанній карті Києві з’явились зокрема ресторан сучасної київської кухні «Глек» на Великій Житомирській, easy bar з корисною їжею Rabbit Habit на Шота Руставелі, ресторан сучасної індійської кухні Delhi Delhi на Великій Васильківській, авторський проєкт рестораторів Дмитра Заходякіна та Аліни Косічкіної «Редкая птица» на Бессарабці, а також винний бар та бістро Pure & Naive поруч із Золотими воротами. Познайомитись зі всіма закладами липня можна у нашому детальному огляді.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

В рекордному серпні розпочав роботу ресторанний комплекс FENIX на Печерську, в якому втілили паназійський ресторан Fenix Asia та італійську класику в авторському виконанні в Fenix Italia. Також відкрились концептуальний ресторан американської та італійської кухні FOLLOWER і міське кафе китайської їжі «Розкажи мені про Китай» на Великій Васильківській, тапас-бар MOKA на Ярославовім Валу, вегетаріанське кафе сучасної берлінської кухні Das Grün на Подолі та коктейльний бар Ne.On на Гоголівській. Познайомитись зі всіма закладами серпня можна у нашому детальному огляді.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Осінньому сезону традиційно не вдалось перевершити літній рекорд — відкрилось в столиці 104 заклади. У вересні розпочав роботу ресторан кавказької кухні «Чачаварня» на Русанівці, на 7 поверсі столичного ЦУМу відкрився третій і найбільший заклад мережі Milk Bar, запрацювало франко-італійське бістро Blanke city bistro та відчинив свої двері  шестиповерховий кавовий центр Octo Tower на вулиці Мечникова. В жовтні гастрономічний ритм підпорядковувався ресторану східної кухні Eastman Restaurant — новому проєкту ресторанної мережі Дмитра Запорожця First Line Group. Крім цього, відкрились рибний ресторан Seafood Room, сімейний ресторан сучасної української кухні «Щастя на Русанівці», необістро SUPRA на Подолі та перша в Україні автентична мексиканська такерія Chica Poblana. У листопаді гостей почали приймати ізакая Virgin Izakaya на Московській, ресторан італійської кухні Simona ristorante, ресторан сучасної близькосхідної кухні Samna, французька гастро-кав’ярня TRÈs coffee & food bar та Gastronom food&wine bar, який об’єднав формати магазину, ресторану та контактного винного бару. Познайомитись зі всіма закладами вересня, жовтні та листопада можна у оглядах.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

В грудні у столиці з’явилось 25 нових закладів — завершився непростий рік відкриттями винного ресторану De Canter food&wine, концептуального ресторану авторської кухні Food Couture, піцерії T.C. Pizza, локації сервісу з доставки шніцелів і крафтового сидру Itzel та запуском доставки страв азійської кухні Mahjong. Познайомитись зі всіма закладами грудня можна у нашому детальному огляді.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

В умовах січневого локдауну 2021 року багато з нових закладів працюють на доставку та готують страви на винос, хтось припинив роботу на час жорсткого карантину, проте є й ті заклади, які назавжди зачинили свої двері. Серед таких закладів: ресторан одеської кухні «Одеса-мама» на Контрактовій площі, ресторан грузинської кухні VANO IVANO на Шота Руставелі, коктейльний бар Diezel Star Bar на Антоновича, ресторан грузинської кухні «Джаніко» на Бессарабці, пивний бар «НАСОС», стріт-фуд Furgoneta, ресторан чеської кухні Zivot A Pivo, ізраїльський стріт-фуд Pita kyiv на Бессарабці (який скоро перезапуститься на Сагайдачного).

Фото: Facebook-сторінки ресторанів

Disclaimer: Список закладів може бути неповним, і деякі відкриття чи закриття могли пройти повз нас. У цьому матеріалі відображена статистика, заснована на інформації, зафіксованій на сайті PostEat.ua. Якщо ви помітили неточність або можете деталізувати чи доповнити наведені нижче дані, ми радо врахуємо цю інформацію. Всі типи закладів (ресторан, кафе, бар тощо) наведені згідно з їх позиціонуванням на офіційних сайтах та / або офіційних сторінках в соціальних мережах.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi