Гастро-регіони світу: Венето — італійські спеціалітети Risi e bisi та Tiramisu - PostEat

пошук

Гастро-регіони світу: Венето — італійські спеціалітети Risi e bisi та Tiramisu
29-12-2023 0 506


Венето — це регіон на півночі Італії, що має різноманітну культуру, багатий історичний спадок та красиву природу. Головними містами регіону є Венеція, Верона, Падуя, Тревізо та Віченца. Кожне з них має свою унікальну архітектуру та історію.

Всесвітньо відома Венеція є унікальним містом на воді з каналами та палацами. Воно славиться своєю культурою, мистецтвом, архітектурою та традиційним святкуванням Карнавалу.

Регіон славиться своїми винами, зокрема прославленими винами Валполічелла, Соаве, Амароне. Гастрономічна культура Венето включає традиційні страви, такі як ризотто, полента, солена тріска та тирамісу.

Risi e bisi

Risi e bisi — це популярне італійське весняне блюдо, яке складається з рису, гороху, масла, бульйону та сиру Парміджано Реджано. Страву традиційно готують 25 квітня у Венеції та околицях, відзначаючи свято її покровителя, Святого Марка.

При правильному приготуванні risi e bisi повинен мати консистенцію супу, тому його рекомендується подавати як окрему страву.

Tiramisu

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Попри те, що тирамісу насправді винахід відносно недавній, цей десерт із просочених кавою печива «савоярді» покритих кремом з маскарпоне, має культовий статус серед італійських десертів. Його назва походить від фрази tirami sù, італійського виразу, який буквально означає «підніми мене», посилання на підбадьорливий ефект цукру, лікеру та кави.

Походження тирамісу є предметом серйозних суперечок між регіонами Венето та Фріулі-Венеція-Джулія, але часто припускають, що перший був виготовлений у Венето на початку 1960-х років. Найперший задокументований рецепт тирамісу (цікаво, без алкоголю!) був надрукований у весняному випуску журналу Vin Veneto 1981 року у статті про десерти на основі кави Джузеппе Мафіолі, відомого кулінарного критика та члена Італійської академії кухні.

Однак у серпні 2017 року тирамісу з Фріулі-Венеції-Джулії було офіційно додано до списку традиційних регіональних страв, але місцевий мешканець Венето виграв Чемпіонат світу з тирамісу в листопаді 2017 року, тому ігрове поле знову дещо зрівнялося. Не дивлячись на ці суперечки, ідеальний тирамісу завжди має приносити серйозний кофеїновий ефект від порції міцного еспресо, тоді як вино Марсала, кріплене бренді, додає приємного солодкого кайфу.

У 2021 році помер Адо Кампеол, власник ресторану, де, як вважається, був винайдений тирамісу.

Photo credit: Taste atlas

Читайте також:

Гастро-регіони світу: Тоскана — італійські спеціалітети Pesto alla genovese та Focaccia

Гастро-регіони світу: Тоскана — червоне тосканське вино К’янті (Chianti)

Гастро-регіони світу: Сицилія — сицилійські спеціалітети Arancini та Cannoli

Гастро-регіони світу: Басконія — баскські спеціалітети Pintxos та Basque Cheesecake

Гастро-регіони світу: страви та сири з Бургундії

Гастро-регіони світу: Прованс — французькі спеціалітети рататуй та лавандові солодощі

Гастро-регіони світу: Лігурія — італійські спеціалітети Farinata та Acciughe salate

Гастро-регіони світу: Валле-д’Аоста — італійські спеціалітети Fonduta та Lardo di Arnad

Гастро-регіони світу: Умбрія — італійські спеціалітети Tartufo nero та Porchetta

Гастро-регіони світу: Марке — італійські спеціалітети Olive all’ascolana та Brodetto di pesce

Гастро-регіони світу: Базиліката — італійські спеціалітети Lucanica та Peperoni cruschi

Гастро-регіони світу: Ломбардія — італійські спеціалітети Risotto alla Milanese, Ossobuco та Panettone

Гастро-регіони світу: Абруццо — італійські спеціалітети Arrosticini та Maccheroni alla chitarra

Гастро-регіони світу: Трентіно-Альто-Адідже — італійські спеціалітети Canederli та Strudel di mele

Гастро-регіони світу: Фріулі-Венеція-Джулія — італійські спеціалітети Frico та Prosciutto di San Daniele

Гастро-регіони світу: Тоскана. Фестивалі

Гастро-регіони світу: Тоскана. Bistecca alla fiorentina — телячий стейк

Гастро-регіони світу: П’ємонт. Граппа

Гастро-регіони світу: П’ємонт. П’ємонтський трюфель.

Цікаві гастро-місця світу: Андалусія та її вина

Цікаві гастро-місця світу: Іспанія, Андалусія — оливкова олія, гаспачо, Pescaíto Frito

Цікаві гастро-місця світу: Емілія-Романья — парміджано, бальзамічний оцет, лазанья

Цікаві гастро-місця світу: виноробний регіон Бургундія

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi