пошук
Влад Войчук
Автор
пошук
Влад Войчук
Автор
Ескамоли (від azcatl ‘мураха’ і molli ‘пюре’) – автентичний спеціалітет, відомий як мексиканська ікра або ікра комах, є їстівними личинками і лялечками мурах. Їх найчастіше споживають у Мехіко та прилеглих районах. Ескамолес споживали в Мексиці ще з часів ацтеків. Смак описується як маслянистий і горіховий, з текстурою, схожою на сирну.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Лялечки та личинки мурах, які називаються ескамол, вважаються розкішними ласощами в Мексиці. Цей місцевий делікатес, який нагадує кедрові горіхи або кукурудзяні зерна, має горіховий маслянистий смак і схожий на сир. Завдяки ніжному, приємному смаку ескамолес часто готують дуже просто: обсмажують у вершковому маслі з цибулею та чилі, а потім загортають у кукурудзяні коржі та подають у вигляді тако.
Ці цінні яйця виробляє Liometopum apiculatum, або оксамитова деревна мураха. Однак запах їхніх гнізд приніс комасі ще одне прізвисько. Місцеві жителі називають їх la hormiga pedorra, «смердюча мураха».
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Ескамоли збирають на високих рівнинах Центральної Мексики, де оксамитова деревна мураха будує свої будинки серед коренів мескалю та текіли. Труднощі, пов’язані з придбанням ескамолів, тільки додають їм цінної репутації. Крім того, сезон збору короткий. Гніздо дає яйця приблизно чотири рази, виключно в період з лютого по квітень.
При належному догляді фермери можуть повертатися до одного гнізда до 20 років, хоча вважається, що знання правильних методів збору є надто обмеженими з огляду на попит. Ескамолеро, люди, які відстежують ці крихітні яйця в дикій природі, можуть стабільно збирати до 70 відсотків яєць у кожному гнізді. Але стимул збирати у великих кількостях сильний: один кілограм ескамолу може коштувати від 35 до 100 доларів. У той час як багато ескамолеро ретельно зішкрібають верхівки гнізд і використовують сита, щоб відокремити мурах від їхніх личинок, інші не такі обережні.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Сьогодні ескамолес є модним продуктом у елітних дегустаційних меню в Мехіко, але цей запал виник ще до іспаномовної ери. До того, як іспанці висадилися на території сучасної Мексики, корінне населення їло ескамол, адже це було джерело білка. Імператори ацтеків їли такий делікатес понад 800 років тому, і існують стародавні перекази про бенкети з ескамолами в меню, що підтверджують це.
Photo credit: Taste atlas; AgriPerfiles
Читайте також:
Гастро-замітка: французький спеціалітет Magret de canard
Гастро-замітка: їстівні пташині гнізда
Гастро-замітка: шафран — найдорожча та вишукана пряність у світі
Гастро-замітка: Соус Pesto — історія, асоціація Palatifini та перші письмові згадки.
Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana
Гастро-замітка: Limoncello — італійський лимонний лікер
Гастро-замітка: італійський спеціалітет Cotechino Modena
Гастро-замітка: тост з авокадо
Гастро-замітка: італійський спеціалітет Mozzarella di Bufala Campana
Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana
Гастро замітка: оливкова олія — золотий секрет довголіття жителів Середземномор’я
Гастро-замітка: «король десертів» — крем-брюле
Гастро-замітка: португальський спеціалітет Pastéis de Nata
Гастро-замітка: Іспанія. Баскський чізкейк
Гастро-замітка: італійський спеціалітет капрезе
Гастро-замітка: перуанський спеціалітет севіче
Гастро-замітка: італійський спеціалітет панчета
Гастро-замітка: португальський спеціалітет альєйра
Гастро-замітка: італійський спеціалітет брезаола
Гастро-замітка: сиров’ялена та злегка копчена шинка «Тірольський шпик»
Гастро-замітка: пікантна ковбаса Chorizo
Гастро-замітка: сир Рокфор — символ французької гастрономічної спадщини
Гастро-замітка: японський спеціалітет яловичина Wagyu
Гастро-замітка: традиційний італійський спеціалітет Capocollo
Gastronotes: італійський спеціалітет Lardo di Colonnata
Gastronotes: французький спеціалітет Andouillette
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi