Гастро-замітка: шафран - найдорожча та вишукана пряність у світі - PostEat

пошук

Гастро-замітка: шафран - найдорожча та вишукана пряність у світі
11-10-2023 0 606


Шафран часто називають «червоним золотом», і це не просто так, адже це найдорожча пряність у світі. З тонким солодким смаком, який важко визначити, він також служить природним харчовим барвником для золотистого кольору класичних страв, таких як буйабес, паелья та ризотто по-міланськи. 

Але що таке шафран і чому він такий дорогий? Тут ви дізнаєтеся все про дорогоцінну пряність, зокрема, звідки вона походить, як з нею готувати та як відрізнити справжню пряність від підробки.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Що таке шафран?

Вважається, що шафран був вперше виявлений у Греції в бронзовий вік, і його культивували тисячі років. щоб отримувати з нього пряність, барвник і ліки. Шафран походить із рилець крокусу посівного, квіткової рослини сімейства ірисових із яскраво-фіолетовими пелюстками, також відомого як «шафрановий крокус» або «осінній крокус». Кожна квітка дає лише кілька цінних багряно-червоних рилець (зазвичай їх називають нитками), які збирають вручну, а потім сушать. Родом із південно-західної Азії, квіти дещо вибагливі та віддають перевагу сухому напівпосушливому клімату. Сьогодні Іран є провідним світовим виробником шафрану, але ця спеція також вирощується в Іспанії, Афганістані, Греції, Марокко та Індії та інших країнах.

Чому шафран такий дорогий?

Простіше кажучи, це неймовірно трудомістка культура для збирання. Кожна квітка шафрану виробляє лише три нитки, тому можуть знадобитися тисячі квіток, щоб отримати лише 1 унцію (28,349 г) шафрану. Тонкі нитки також неймовірно делікатні, тому їх потрібно обережно збирати вручну, і тільки дуже рано вранці, щоб уникнути ризику пошкодження сонцем.

Шафран також має неймовірно короткий період збору врожаю. Крокус посівний – рослина, що цвіте восени, цвіте лише два-три тижні на рік. Шафран зазвичай збирають у кінці жовтня до листопада, залежно від місця розташування.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Як відрізнити справжній шафран від підробленого?

Через високу ціну існує велика кількість підроблених версій шафрану. Щоб скоротити витрати, деякі недобросовісні виробники змішують невелику кількість справжнього шафрану з наповнювачами, такими як сафлор, рослина, яка зазвичай культивується для приготування олії, або рильцями кукурудзяного шовку, які пофарбовані в червоний колір харчовими барвниками.

Важливий момент — ціна. Справжній шафран дорогий у виробництві. Розраховуйте витратити принаймні 10 доларів за один грам і не шукайте щось набагато дешевше.

Аромат. Справжній шафран має прекрасний квітковий, медовий аромат. Через добавки підроблений шафран може з часом видавати металевий або тютюновий відтінок.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Колір. шафранові рильця темно-червоні, іноді з легким жовтим відтінком, тому будьте обережні, якщо бачите занадто багато жовтого або навіть білого. Найкращий спосіб дізнатися напевно – провести тест на воді, помістивши щіпку шафрану в дуже гарячу воду. Якщо шафран швидко втрачає свій колір, нитки стають білими або вода відразу стає червоною, це ознака того, що у вас, можливо, підробка. Справжньому шафрану знадобиться від трьох до п’яти хвилин, іноді до 10, щоб розкритися і пофарбувати воду в жовтий колір, а самі нитки збережуть свій червоний колір.

Як використовувати шафран?

Нехай вас не збентежує ціна — шафран дуже корисний. Зазвичай вам потрібна лише чайна ложка або менше, щоб надати глибокого смаку та кольору всім видам страв. Важко визначити складний смак шафрану — він водночас яскравий, солодкий, квітковий і трохи землистий. Обов’язково купуйте шафранові рильця замість меленого шафрану (який часто додається до інших спецій, таких як паприка чи куркума) і зберігайте шафран у герметичному скляному контейнері в прохолодному темному місці. Якщо ви не збираєтеся використовувати все відразу, ви також можете покласти його в морозильну камеру, щоб продовжити термін його зберігання.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Коли ви будете готові до вживання, рекомендують подрібнити щіпку рилець із сіллю в ступці до отримання дрібного порошку. Хоча ви, звичайно, можете посипати цей свіжозмелений шафран прямо у свою страву, найкраще дати йому розквітнути, щоб по-справжньому підкреслити смак і аромат. Для цього перемістіть мелений шафран у невелику миску, додайте приблизно 3 столові ложки теплої води або бульйону, перемішайте та дайте настоятися 5-10 хвилин.

Photo: Free stock

Читайте також: 

Гастро-замітка: Соус Pesto — історія, асоціація Palatifini та перші письмові згадки.

Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana

Гастро-замітка: Limoncello — італійський лимонний лікер

Гастро-замітка: Parmigiano Reggiano — найвідоміший у світі та один із найбільш підроблюваних та імітованих сирів у світі

Гастро-замітка: італійський спеціалітет Cotechino Modena

Гастро-замітка: тост з авокадо

Гастро-замітка: італійський спеціалітет Mozzarella di Bufala Campana

Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana

Гастро замітка: оливкова олія — золотий секрет довголіття жителів Середземномор’я

Гастро-замітка: «король десертів» — крем-брюле

Гастро-замітка: португальський спеціалітет Pastéis de Nata

Гастро-замітка: Іспанія. Баскський чізкейк

Гастро-замітка: італійський спеціалітет капрезе

Гастро-замітка: перуанський спеціалітет севіче

Гастро-замітка: італійський спеціалітет панчета

Гастро-замітка: португальський спеціалітет альєйра

Гастро-замітка: італійський спеціалітет брезаола

Гастро-замітка: сиров’ялена та злегка копчена шинка «Тірольський шпик»

Гастро-замітка: пікантна ковбаса Chorizo

Гастро-замітка: сир Рокфор — символ французької гастрономічної спадщини

Гастро-замітка: японський спеціалітет яловичина Wagyu

Гастро-замітка: традиційний італійський спеціалітет Capocollo

Gastronotes: італійський спеціалітет Lardo di Colonnata

Gastronotes: французький спеціалітет Andouillette

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi