Гастрорезюме 2022 року: райони, формати та ресторанні відкриття Києва - PostEat

пошук

Гастрорезюме 2022 року: райони, формати та ресторанні відкриття Києва
06-01-2023 0 1364


Гастрономічне резюме 2022 року в Києві підготувала редакція PostEat. Найтяжчим роком 2022 називати не будемо, адже тепер ми ніколи не впевнені, що принесе нам новий рік. Скажемо просто — завершився рік, що змінив для українців усе. Не дивлячись на всі зовнішні перешкоди, в українській столиці за майже рік повномасштабної війни відкрились понад 150 локацій. В цьому матеріалі розповідаємо про те, які формати були популярними цього непростого року та яка кухня стала найпопулярнішою. Також розповідаємо, на яких вулицях столиці з’явилось найбільше закладів, і які з нових локацій вже не приймають гостей.

Ресторанна географія, цифри, формати

Найпопулярнішою гастрономічною вулицею традиційно стала Велика Васильківська — протягом року тут з’явилося 16 нових закладів. Зазвичай саме на цій вулиці щороку ми фіксуємо найбільшу кількість відкриттів, певно, однією з причин є її протяжність — близько 3,8 км крізь три райони Києва.

Друге місце належить вулиці Князів Острозьких (колишня московська) — тут відкрили 7 нових закладів. Колишня будівля заводу «Арсенал» перетворилася на центр гастрокультури столиці восени 2019 року, коли ресторатор Алекс Купер та власник мережі ресторанів La Famiglia Михайло Бейлін відкрили Kyiv Food Market. З того часу біля «Арсенальної» регулярно відкривається багато цікавих проєктів.

Третя позиція – вулиці Басейна та Шота Руставелі — по 5 гастрономічних локації. Також по 4 нові локації відкрили на вулицях Богдана Хмельницького, Нижній Вал та Кільцевій дорозі. По 3 нових заклади з’явилось на вулицях Володимирській, Івана Мазепи, Княжий Затон, Костянтинівська, Олеся Гончара, Сагайдачного, Софіївській, Русанівській набережній та на проспектах Перемоги і Степана Бандери.

Кількість закладів за районами:

  • Печерський — 40
  • Шевченківський — 39
  • Подільський — 25
  • Голосіївський — 22
  • Дніпровський — 7
  • Солом’янський — 7
  • Оболонський — 6
  • Дарницький — 6
  • Святошинський — 2
  • Деснянський — 2

Всього за 2022 рік редакція PostEat нарахувала в Києві 156 нових закладів та гастрлокацій, з яких вже 18 закладів повністю чи тимчасово припинили роботу. За минулий рік на лівому березі міста з’явилось лише 15 закладів, решта 141 заклад обрали правий берег Києва.

Найпопулярніші формати:

  • ресторан — 38
  • кав’ярня — 28
  • кафе — 26
  • стрітфуд — 21
  • бар — 20
  • бістро — 6
  • піцерія — 3
  • пекарня — 3
  • кондитерська — 2
  • також відкрились фудкор (2), гастробар, вермутерія, джелатерія, гастрономічний простір, корнер, поке бар, пончикова.

Порівняно з минулими роками, помітно збільшилась кількість закладів стрітфуд формату, трошки більш зявилось бістро. Стабільно висока кількість кафе та кав’ярень, а кількість барів та кондитерських зменшилась.

Спеціалізація ресторанів та барів:

  • європейська кухня — 29
  • коктейльний бар — 15
  • азійська кухня — 10 
  • близькосхідна кухня — 7
  • грузинська кухня — 5
  • м’ясний ресторан — 4
  • ресторан морепродуктів — 3
  • паназійська кухня — 3
  • американська кухня — 3
  • італійська кухня — 3
  • пивний заклад — 3
  • вегетаріанська кухня — 3
  • винний бар — 3
  • середземноморська кухня — 2
  • східна кухня — 2
  • грецька кухня — 1
  • іспанська кухня — 1
  • китайська кухня — 1
  • корейська кухня — 1
  • мексиканська кухня — 1
  • скандинавська кухня — 1
  • сучасна київська кухня — 1
  • сучасна українська кухня — 1
  • тайська кухня — 1 
  • французька кухня — 1
  • японська кухня — 1

Найбільша кількість закладів була відкрита в серпні — 27. Вимушена пауза у відкриттях тривала із початку повномасштабного вторгнення 24 лютого і всю весну. Перші нові локації в Києві почали оголошувати про відкриття із початком літа. Кількість відкритих закладів по місяцях:

  • Січень — 17 (з них не працює 6 закладів)
  • Лютий — 15 (з них не працює 3 заклади)
  • Червень — 12 (з них не працює 1 заклад)
  • Липень — 10 (з них не працює 1 заклад)
  • Серпень — 27 (з них не працює 7 закладів)
  • Вересень — 16
  • Жовтень — 15
  • Листопад — 22
  • Грудень — 22

В перші зимові місяці року в Києві з’явилось 32 заклади, серед яких текс-мекс кухня від Taco Zodiaco на Воздвиженці, текільний дайв-бар Borracho Tequila Bar на Саксаганського, кондитерська Lila Cake на Богдана Хмельницького, експериментальний бар Electric Dreamers на Великій Васильківській, а також ресторан азійської кухні та коктейльний бар Khu Yum & BarmanDictat на лівобережних Березняках.

З 24 лютого життя кожного українця полонила війна, яка вимагала швидких та непростих рішень, аби вижити та не втратити себе і країну. Ресторанний ринок не зупинився, а робив те, що може найкраще — годував людей. Заклади готували обіди для людей похилого віку, які залишились в столиці, передавали через волонтерів їжу в передмістя, звільнене від окупантів та робили сотні порцій гарячої їжі для ТрО та інших оборонців міста. Ми з перших днів повномасштабного вторгнення тримали руку на пульсі та розповідали, хто допомагав їжею та продуктами в Києві. Наприкінці весни 2022 ми почали фіксувати перші відновлення роботи закладів в столиці — ресторани та кафе продовжували підтримувати нужденних обідами, а ЗСУ донатами, але дуже скучили за своїми гостями, тож відкривали двері з обмеженим меню.

Влітку ресторанні відкриття почали набирати обертів — за три місяці літа ми нарахували в Києві 49 нових закладів. В червні відкрились ресторан іспанської кухні Boca a Boca на Печерську, ресторан італійської кухні Gustoso на Софіївській, міське кафе ФRANKLY на Золотих воротах, мережевий ресторан грузинської кухні VANO IVANO на Теремках та сезонна фудзона БУХТА food station на набережній Річкового Вокзалу.

В липні на ресторанній карті Києві з’явились зокрема ринкове кафе «Купер та Мері» на Kyiv Food Market від ресторатора Алекса Купера, корнер-пекарня Leilia Bakery на Олеся Гончара від Лейли Туваклієвої, ще один мережевий вегетаріанський сендвіч-бар ORANG+UTAN на Подолі, міське кафе Alisa в районі ВДНГ, коктейльний бар UnderWu на Великій Васильківській та стрітфуд «Шаурма на вугіллі» на Троєщині.

В рекордному серпні розпочало роботу міське кафе 044 cafe — новий київський проєкт групи First Line Group. Заклад розпочав роботу на місці ресторану Eastman, який обіцяє повернутись після перемоги. Також відкрились ще один заклад мережі стейк-хаусів «Наживо» на Богдана Хмельницького, перше «Міністерство Шаурми» на Бессарабці, маленький дайнер з шаурмою NUNU на Позняках від шефа Юрія Нікітюка, стрітфуд монокафе «Котлета по-київськи» на Хрещатику та кафе «ХА» на Шота Руставелі з харківською квадратною піцою. Познайомитись з усіма закладами літа 2022 можна за цим посиланням та в другій частині матеріалу.

В осінньому сезоні в столиці встигло відкритись 53 заклади, це не дивлячись не енергетичний та активний ракетний терор з боку росії. У вересні розпочав роботу сьомий заклад мережі Ramen vs Marketing, кафе «Маркó» в готелі Sophia Hotel, міське кафе SVITANOK на Березняках, бар з акцентом на ігристе вино Prosecco Island в ТРЦ «Республіка», кафе Verde salad bar на Подолі від переселенців з Херсона, коктейльний бар з бердянським корінням «Характерники» на Городецького. Познайомитись з усіма закладами вересня можна в огляді.

В жовтні відкрили справжнє «віконце» зі стрітфудом та напоями «Варцаб» – проєкт від Слави Балбека, Сашка Боровського та харків’ян Олени Хромової та Олега Хромова (Protagonist Bar). Також розпочали роботу бістро з морепродуктами та рибою ЇshFish на Великій Васильківській, середземноморський ресторан Biarritz на Печерську, ресторан паназійської кухні Boho Yosai на Арсенальній, ще один рибний ресторан «Чорноморка» на Русанівці, стрітфуд заклад зі стравами на основі фермерського м’яса зі смокера Kyiv Meat Station на Хрещатику

У листопаді гостей почали приймати ресторан азійської кухні China Town на Великій Васильківській, ресторан середземноморської кухні MI6 на Інститутській, вермутерія «Гільда» з власним маркетом на Рейтарській, ресторан з азійським концептом та європейськими сніданками Chiba Sushi & More на Предславинській, пончикова Ponchyk Boy на Великій Васильківський, молодіжне кафе UNIBO pans & bowls на Подолі, хачапурна «Мама Манана» на Оболонській набережній. Познайомитись з усіма закладами жовтня та листопада можна у огляді.

В грудні у столиці з’явилось 22 нових заклади — завершився непростий рік відкриттям ресторації нової української кухні «Товста Качка» на Прорізній, стрітфуду «Міністерство Чебуреків» на Басейній, бістро-пекарні «Спельта» на Подолі, мережею кафе Avi з шаурмою від ресторатора Алекса Купера, стрітфуд локацією з хот-догами та бургерами Doggeriz на Подолі, ресторану сучасної київської кухні «Бути Sofie» на території «Софії Київської», коктейльного бару «Нейб» на Великій Васильківській, ресторану у скандинавському стилі Norman на Оболоні, бару-бістро «Публічний» на Подолі, італійського стрітфуд формату Pasta & Focaccia на Kyiv Food Market та ресторану середземноморської кухні Porto Maltese на Лесі Українки. Познайомитись з усіма закладами грудня можна у нашому детальному огляді.

В умовах економічної кризи, ракетної небезпеки та віялових відключень світла хтось з нових закладів 2022 року вже тимчасово припинив роботу або зовсім закрив проєкт. Серед таких закладів: гастробар Sreda на Саксаганського, азійське бістро CHO на проспекті Перемоги, кафе Mamatcha на Арсенальній, ресторан китайської кухні «Донлаї» на Позняках, ресторан грузинської кухні Esmа на Подолі, піцерія Station Pizza на Ярославовім Валу, міське кафе Names на Подолі, кав’ярня ТУТ БУДЕ поблизу Південного вокзалу, міський бар Broen на Великій Васильківській, кав’ярня Stone Coffee на Шота Руставелі, ресторан-бар FUMO на Степана Руданського.

Головна фото: Cafe044

Фото: Facebook-сторінки ресторанів

Disclaimer: Список закладів може бути неповним, і деякі відкриття чи закриття могли пройти повз нас. У цьому матеріалі відображена статистика, заснована на інформації, зафіксованій на сайті PostEat.ua. Якщо ви помітили неточність або можете деталізувати чи доповнити наведені нижче дані, ми радо врахуємо цю інформацію. Всі типи закладів (ресторан, кафе, бар тощо) наведені згідно з їх позиціонуванням на офіційних сайтах та / або офіційних сторінках в соціальних мережах.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi