пошук
Влад Войчук
Автор
пошук
Влад Войчук
Автор
Pyura chilensis (П’юра чилійська) — їстівна морська тварина з родини Pyuridae підтипу Покривник.
Слово «п’юра» або «піура» запозичене з мови мапуче. Вперше біологічний опис цих тварин склав чилійський єзуїтський місіонер абат Хуан Ігнасіо Моліна у книзі «Нарис з природної історії Чилі») в 1782 році. У цьому творі він розповідає про побут мешканців архіпелагу Чилое (Чилі), коротко описує схильність тубільців до риболовлі та згадує п’юру як один з місцевих продуктів промислу і харчування.
М’ясо п’юр має сильний смак через високий вміст таких елементів, як типовий для морепродуктів йод, а також ванадій і залізо (смак п’юри порівнюють зі смаком м’яса морських їжаків). Його споживають як сирим, так і обробленим, а також консервують. Зазвичай до нього додають цибулю, коріандр та лимонний сік і їдять у такому вигляді у супах, рагу, з вареним рисом або просто як компонент бутерброда.
Безпека вживання м’яса п’юри є предметом дискусій: вміст важких металів в ньому, особливо ванадію, може бути небезпечним для людини. Ванадій є токсичним за концентрації 1,8 мг/кг, а його вміст у м’ясі п’юри становить 1,9 мг/кг. У випадку регулярного вживання у таких кількостях цей метал може завдати значної шкоди, зокрема, печінці. Проте, у багатьох прибережних населених пунктах Чилі п’юра є навіть не делікатесом, а типовою стравою. оболонка Pyura chilensis доволі міцна, тому рибалки розрізають її за допомогою пилки, виймаючи сифони (місцеві мешканці через зовнішній вигляд цих органів називають їх «tetas», що іспанською значить «цицьки»), які надалі й використовуються як харчовий продукт.
На чилійському острові Чилое відзначалося, що жінки, які споживали велику кількість п’юри під час вагітності, мали більшу кількість багатоплідних пологів, однак правдивість таких тверджень, з огляду на механізми розмноження людини, залишається сумнівною. Також м’ясу п’юри приписують властивості афродизіаку та позитивний вплив на чоловічу потенцію протягом певного періоду часу після споживання. З огляду на значущість п’юри в місцевій кулінарії, в 1991 році були випущені поштові марки з її зображенням.
Pyura chilensis — це незвичайна морська істота, яка виглядає як камінь, але насправді є морською живою істотою, яку використовують для приготування страви. Хоча Pyura chilensis може здаватися дивним джерелом їжі, вона має високий вміст білка, вітамінів та мінералів і є важливою частиною місцевої кухні в прибережних регіонах Чилі. Традиційно ця страва користується популярністю серед рибалок та місцевих мешканців, які знають, як правильно використовувати цей природний ресурс.
Цікаві і незвичні факти про Pyura chilensis:
Photo credit: Wikipedia; sergio.majluf; Stéphane Batigne; CarinaWondering
Читайте також:
Гастро-замітка: Гуїдак — незвичайні морські молюски
Гастро-замітка: Мацутаке — один з найдорожчих грибів у світі
Гастро-замітка: Дуріан — азійський делікатес та «король фруктів»
Гастро-замітка: іспанський спеціалітет Jamón ibérico
Гастро-замітка: Королівська креветка — одна із найбільших та найсмачніших креветок у світі
Гастро-замітка: Kopi Luwak — кавові зерна, які пройшли через систему травлення цивети
Гастро-замітка: Escamoles – традиційна мексиканська страва з мурашиних личинок
Гастро-замітка: французький спеціалітет Magret de canard
Гастро-замітка: їстівні пташині гнізда
Гастро-замітка: шафран — найдорожча та вишукана пряність у світі
Гастро-замітка: Соус Pesto — історія, асоціація Palatifini та перші письмові згадки.
Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana
Гастро-замітка: Limoncello — італійський лимонний лікер
Гастро-замітка: італійський спеціалітет Cotechino Modena
Гастро-замітка: тост з авокадо
Гастро-замітка: італійський спеціалітет Mozzarella di Bufala Campana
Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana
Гастро замітка: оливкова олія — золотий секрет довголіття жителів Середземномор’я
Гастро-замітка: «король десертів» — крем-брюле
Гастро-замітка: португальський спеціалітет Pastéis de Nata
Гастро-замітка: Іспанія. Баскський чізкейк
Гастро-замітка: італійський спеціалітет капрезе
Гастро-замітка: перуанський спеціалітет севіче
Гастро-замітка: італійський спеціалітет панчета
Гастро-замітка: португальський спеціалітет альєйра
Гастро-замітка: італійський спеціалітет брезаола
Гастро-замітка: сиров’ялена та злегка копчена шинка «Тірольський шпик»
Гастро-замітка: пікантна ковбаса Chorizo
Гастро-замітка: сир Рокфор — символ французької гастрономічної спадщини
Гастро-замітка: японський спеціалітет яловичина Wagyu
Гастро-замітка: традиційний італійський спеціалітет Capocollo
Gastronotes: італійський спеціалітет Lardo di Colonnata
Gastronotes: французький спеціалітет Andouillette
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi