Гастро-замітка: Королівська креветка - одна із найбільших та найсмачніших креветок у світі - PostEat

пошук

Гастро-замітка: Королівська креветка - одна із найбільших та найсмачніших креветок у світі
19-10-2023 0 577


Королівські креветки дуже відомі та широко представлені на ринку морепродуктів. Вони цінуються за великий розмір та незвичайний смак. Однак певного загального виду ракоподібних під такою назвою у природі не існує. Це швидше товарний бренд, який придуманий умілими продавцями. Дуже часто під королівськими креветками розуміють представників дуже великих видів креветок.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

У деяких країнах королівськими називають багато тропічних тепловодних креветок, наприклад, морські білі тихоокеанські Panaeus Vannamei, індійські Penaeus Indicus, китайські або східні Chinese. У прибережних водах японського району Ісе мешкають королівські креветки Ісе ебі. На Атлантичному океані досить поширена червона морська королівська креветка Plesiopenaeus edwardsianus. Від своїх побратимів вона відрізняється гострими виростами, розташованими з обох боків панцира спини. При цьому біла тихоокеанська креветка отримала свою назву через те, що на світлі вона майже прозора. А червона морська креветка відповідно характеризується своїм яскраво-червоним забарвленням. Але крім видів, що живуть виключно в солоній морській та океанічній воді, існують і великі прісноводні особини. Наприклад, у внутрішніх водоймах Індії, Малайзії, Філіппін, В’єтнаму, Нової Гвінеї, Індонезії, Китаю, а також на островах Океанії та Північної Австралії широко відома гігантська прісноводна креветка Macrobrachium rosenbergii. Її фарбування залежить від умов довкілля і коливається від блакитного до сірого кольору.

Як правило, практично всі королівські ракоподібні відрізняються великою головою і відносно невеликим хвостом, який становить лише 30% загальної маси тіла. За рахунок цього у них після обробки менший вихід м’яса, ніж, наприклад, у тигрових креветок. Однак вони набагато солодші на смак, ніж інші тропічні види.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Для нормального існування та розмноження багатьом королівським креветкам потрібна дуже тепла вода. Зокрема прісноводна креветка Macrobrachium rosenbergii добре почувається тільки у воді з постійною температурою близько 28-30°C. При 20°C ці гігантські ракоподібні перестають їсти, а за 13°C — гинуть.

Найбільш активні королівські креветки, як і більшість інших видів, вночі. А їх самки майже завжди більше самців. У довжину багато ракоподібних можуть досягати досить значних розмірів. Причому найбільше зростання особини спостерігається у перший рік життя. Наприклад, Ісе ебі бувають по 30 або навіть 35 см. А самці гігантських прісноводних креветок Macrobrachium rosenbergii від голови до кінчика хвоста налічують 32 см і можуть важити близько 250 грамів. Самки ж цих прісноводних гігантів дещо менші. У довжину вони не більше 28 см, а важать до 200 грамів. Максимальна довжина червоної морської королівської креветки Plesiopenaeus edwardsianus коливається близько 32-33 см. 

У природному середовищі проживання королівських креветок виловлюють порівняно небагато. Та й то швидше для власного споживання, ніж на продаж. Більшість цих ракоподібних, приблизно 80% від загального обсягу, вирощують на фермах у спеціальних ставках. Причому багато різновидів королівських креветок вважаються кращими для штучного розведення, ніж, наприклад, тигрові креветки. Це пояснюється їх високою стійкістю до різних хвороб та низькими витратами на виробництво. Основними постачальниками королівських ракоподібних виступають такі країни як В’єтнам, Китай, Еквадор, Бразилія, Індія та деякі інші держави. 

Photo credits: www.great-alaska-seafood.com

Читайте також:

Гастро-замітка: Kopi Luwak — кавові зерна, які пройшли через систему травлення цивети

Гастро-замітка: Escamoles – традиційна мексиканська страва з мурашиних личинок

Гастро-замітка: французький спеціалітет Magret de canard

Гастро-замітка: їстівні пташині гнізда

Гастро-замітка: шафран — найдорожча та вишукана пряність у світі

Гастро-замітка: Соус Pesto — історія, асоціація Palatifini та перші письмові згадки.

Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana

Гастро-замітка: Limoncello — італійський лимонний лікер

Гастро-замітка: Parmigiano Reggiano — найвідоміший у світі та один із найбільш підроблюваних та імітованих сирів у світі

Гастро-замітка: італійський спеціалітет Cotechino Modena

Гастро-замітка: тост з авокадо

Гастро-замітка: італійський спеціалітет Mozzarella di Bufala Campana

Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana

Гастро замітка: оливкова олія — золотий секрет довголіття жителів Середземномор’я

Гастро-замітка: «король десертів» — крем-брюле

Гастро-замітка: португальський спеціалітет Pastéis de Nata

Гастро-замітка: Іспанія. Баскський чізкейк

Гастро-замітка: італійський спеціалітет капрезе

Гастро-замітка: перуанський спеціалітет севіче

Гастро-замітка: італійський спеціалітет панчета

Гастро-замітка: португальський спеціалітет альєйра

Гастро-замітка: італійський спеціалітет брезаола

Гастро-замітка: сиров’ялена та злегка копчена шинка «Тірольський шпик»

Гастро-замітка: пікантна ковбаса Chorizo

Гастро-замітка: сир Рокфор — символ французької гастрономічної спадщини

Гастро-замітка: японський спеціалітет яловичина Wagyu

Гастро-замітка: традиційний італійський спеціалітет Capocollo

Gastronotes: італійський спеціалітет Lardo di Colonnata

Gastronotes: французький спеціалітет Andouillette

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi