пошук
Влад Войчук
Автор
пошук
Влад Войчук
Автор
Мацутаке — це єдиний японський гриб, який росте тільки в природних умовах і не піддається розведенню у теплицях. До середини 1970-х збори скоротилися до кількох сотень тонн на рік. Зменшення кількості грибів пов’язують з різким скороченням площі, займаної місцевим ендеміком — червоною сосною. Проте існують відомості, що мацутаке розводять у Таїланді у домашніх умовах і продають під назвою «янагі мацутакі». Мацутаке (з японської: «сосновий гриб») росте в Азії (Китай, Корея, Японія), Північній Європі (Фінляндія, Швеція) та Північній Америці.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
У 1999 році шведські вчені Бергіус і Данелл за допомогою аналізу ДНК виявили, що шведський Tricholoma nauseosum та японський Tricholoma matsutake – це один вид. Це відкриття призвело до збільшення експорту цих грибів зі Скандинавії в Японію (завдяки схожому аромату та смаку).
Мацутаке вважають одними з найдорожчих грибів у світі після трюфелів. За пів кілограма мацутаке доведеться віддати понад 1000 доларів. Деякі різновиди мацутаке можуть коштувати більше 2-ох тисяч доларів.
Гриб згаданий у збірці японської поезії сьомого століття «Манешу», як чудовий гриб, і вже понад тисячу років подобається мешканцям міст Кіото та Нара. Гриб мацутаке часто дарували аристократії та навіть члени імператорської сім’ї. Коричневий гриб мацутаке протягом століть став потужним символом японської культури.
У Японії настільки дбайливо ставляться до мацутаке, що навіть влаштовують свята на честь гриба, зводять храми та монументи.
Мацутаке має плодове тіло з шапочкою та ніжкою. Його м’якоть за кольором — біла, характеризується приємним пряним ароматом, схожим на запах кориці. Шапочка має коричневий колір, а у стиглих і перезрілих грибів її поверхня розтріскується і крізь ці тріщини проглядає біла грибна м’якоть. За своїм діаметром капелюшок даного гриба досить великий, має округло-опуклі форми, на ньому добре проглядає горбок великої ширини. Поверхня капелюшка суха, спочатку брудно-біла або коричнева, гладка. Пізніше на ній з’являються лусочки волокнистого типу. Краї біля капелюшка гриба трохи підгорнуті, на них часто помітні волокна та залишкове покривало.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Гриби мацутаке часто використовують у міжсезоння. Вони зазвичай використовуються в сукіякі, страва в стилі набемоно, приготованому в одній каструлі, де поєднується дасі, саке, мирин і цукор.
Їх також використовують у мацутаке гохан, у страві з вареного рису, який приготований з комбу дасі, соєвого соусу, саке та мирину.
Завдяки своїм унікальним смаковим якостям, гриби зазвичай не переварюють, і натомість їх їдять тонко нарізаними, у гарячих супах або з рисом на пару.
Photo credit: Taste atlas
Читайте також:
Гастро-замітка: Дуріан — азійський делікатес та «король фруктів»
Гастро-замітка: іспанський спеціалітет Jamón ibérico
Гастро-замітка: Королівська креветка — одна із найбільших та найсмачніших креветок у світі
Гастро-замітка: Kopi Luwak — кавові зерна, які пройшли через систему травлення цивети
Гастро-замітка: Escamoles – традиційна мексиканська страва з мурашиних личинок
Гастро-замітка: французький спеціалітет Magret de canard
Гастро-замітка: їстівні пташині гнізда
Гастро-замітка: шафран — найдорожча та вишукана пряність у світі
Гастро-замітка: Соус Pesto — історія, асоціація Palatifini та перші письмові згадки.
Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana
Гастро-замітка: Limoncello — італійський лимонний лікер
Гастро-замітка: італійський спеціалітет Cotechino Modena
Гастро-замітка: тост з авокадо
Гастро-замітка: італійський спеціалітет Mozzarella di Bufala Campana
Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana
Гастро замітка: оливкова олія — золотий секрет довголіття жителів Середземномор’я
Гастро-замітка: «король десертів» — крем-брюле
Гастро-замітка: португальський спеціалітет Pastéis de Nata
Гастро-замітка: Іспанія. Баскський чізкейк
Гастро-замітка: італійський спеціалітет капрезе
Гастро-замітка: перуанський спеціалітет севіче
Гастро-замітка: італійський спеціалітет панчета
Гастро-замітка: португальський спеціалітет альєйра
Гастро-замітка: італійський спеціалітет брезаола
Гастро-замітка: сиров’ялена та злегка копчена шинка «Тірольський шпик»
Гастро-замітка: пікантна ковбаса Chorizo
Гастро-замітка: сир Рокфор — символ французької гастрономічної спадщини
Гастро-замітка: японський спеціалітет яловичина Wagyu
Гастро-замітка: традиційний італійський спеціалітет Capocollo
Gastronotes: італійський спеціалітет Lardo di Colonnata
Gastronotes: французький спеціалітет Andouillette
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi