пошук
Наталія Парапан
Автор
пошук
Наталія Парапан
Автор
Mille-Feuille — це вишуканий французький десерт, який складається з кількох шарів тонкого листкового тіста, які чергуються зі шарами заварного крему. Деякі пекарні додають малинове або інше фруктове желе в якості додаткового шару. Характеризується комбінацією хрусткого листкового тіста та ніжного крему. Mille-Feuille може бути як мініатюрним (одна порція), так і великим, призначеним для великої компанії. Традиційно десерт посипається цукровою пудрою, але іноді його прикрашають глазур’ю чи какао. Зазвичай Mille-Feuille прямокутної форми, але зустрічаються і круглі або овальні варіанти.
Всі елементи рецепта присутні в багатьох кулінарних книгах як мінімум з XVI століття, але точне походження Mille-Feuille невідомо.
Найраніша згадка назви «Mille-Feuille» з’являється в 1733 році в англомовній кулінарній книзі, написаній французьким шеф-кухарем Вінсентом Ла Шапелем (La Chapelle, Vincent).
Mille-Feuille у XVIII столітті подавали з начинкою з варення та мармеладу замість вершків. У французькій мові перша згадка про цей десерт з’являється трохи пізніше, в 1749 році, в кухонній книзі Менона.
Mille-Feuille перекладається з французької як «тисяча листів», що відображає багатошарову структуру десерту. Кажуть, що саме король Людовік XVI та його дружина Марія Антуанетта популяризували цей десерт у Франції. У Франції існує день Mille-Feuille, який відзначається 12 вересня.
Інгредієнти. Основні інгредієнти Mille-Feuille — це тонкі шари листового тіста, ванільний крем або крем Patisserie, а також цукрова глазур. Тільки декілька інгредієнтів, але разом вони створюють чудовий смак та текстуру.
Приготування. Для виготовлення Mille-Feuille тонкі шари тіста печуться до золотистого кольору і розділяються кремом. Кожен шар може бути обсмажений або обмащений цукровою глазур’ю. Зазвичай Mille-Feuille має три шари тіста і два шари крему, і верхній шар прикрашається малюнками з цукрової глазурі або шоколаду.
Смак. Цей десерт має чудовий смак, поєднуючи хрусткість бісквіта з ніжним кремом. Він може мати легку ванільну або карамельну нотку, яка додає йому глибокий аромат та смак.
Mille-Feuille — це елегантний та вишуканий десерт, який зазвичай подається на особливі випадки та святкові події. Він шанується за свою текстуру, смак і вишуканість, і є одним із символів французької кондитерської майстерності.
Photo credit: Taste atlas
Читайте також:
Гастро-замітка: Tartare (Тартар) — сира подрібнена яловичина з приправами
Гастро-замітка: Cassoulet — бобове рагу з м’ясом
Гастро-замітка: італійські спеціалітети Prosciutto crudo та Prosciutto di Parma
Гастро-замітка: Bouillabaisse — всесвітньо відомий рибний суп з Марселя
Гастро-замітка: Pyura chilensis — незвичайна їстівна морська тварина
Гастро-замітка: Гуїдак — незвичайні морські молюски
Гастро-замітка: Мацутаке — один з найдорожчих грибів у світі
Гастро-замітка: Дуріан — азійський делікатес та «король фруктів»
Гастро-замітка: іспанський спеціалітет Jamón ibérico
Гастро-замітка: Королівська креветка — одна із найбільших та найсмачніших креветок у світі
Гастро-замітка: Kopi Luwak — кавові зерна, які пройшли через систему травлення цивети
Гастро-замітка: Escamoles – традиційна мексиканська страва з мурашиних личинок
Гастро-замітка: французький спеціалітет Magret de canard
Гастро-замітка: їстівні пташині гнізда
Гастро-замітка: шафран — найдорожча та вишукана пряність у світі
Гастро-замітка: Соус Pesto — історія, асоціація Palatifini та перші письмові згадки.
Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana
Гастро-замітка: Limoncello — італійський лимонний лікер
Гастро-замітка: італійський спеціалітет Cotechino Modena
Гастро-замітка: тост з авокадо
Гастро-замітка: італійський спеціалітет Mozzarella di Bufala Campana
Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana
Гастро замітка: оливкова олія — золотий секрет довголіття жителів Середземномор’я
Гастро-замітка: «король десертів» — крем-брюле
Гастро-замітка: португальський спеціалітет Pastéis de Nata
Гастро-замітка: Іспанія. Баскський чізкейк
Гастро-замітка: італійський спеціалітет капрезе
Гастро-замітка: перуанський спеціалітет севіче
Гастро-замітка: італійський спеціалітет панчета
Гастро-замітка: португальський спеціалітет альєйра
Гастро-замітка: італійський спеціалітет брезаола
Гастро-замітка: сиров’ялена та злегка копчена шинка «Тірольський шпик»
Гастро-замітка: пікантна ковбаса Chorizo
Гастро-замітка: сир Рокфор — символ французької гастрономічної спадщини
Гастро-замітка: японський спеціалітет яловичина Wagyu
Гастро-замітка: традиційний італійський спеціалітет Capocollo
Gastronotes: італійський спеціалітет Lardo di Colonnata
Gastronotes: французький спеціалітет Andouillette
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi