Гастро-замітка: Pyura chilensis — незвичайна їстівна морська тварина - PostEat

пошук

Гастро-замітка: Pyura chilensis — незвичайна їстівна морська тварина
27-10-2023 0 805


Pyura chilensis (П’юра чилійська) — їстівна морська тварина з родини Pyuridae підтипу Покривник.

Слово «п’юра» або «піура» запозичене з мови мапуче. Вперше біологічний опис цих тварин склав чилійський єзуїтський місіонер абат Хуан Ігнасіо Моліна у книзі «Нарис з природної історії Чилі») в 1782 році. У цьому творі він розповідає про побут мешканців архіпелагу Чилое (Чилі), коротко описує схильність тубільців до риболовлі та згадує п’юру як один з місцевих продуктів промислу і харчування.

М’ясо п’юр має сильний смак через високий вміст таких елементів, як типовий для морепродуктів йод, а також ванадій і залізо (смак п’юри порівнюють зі смаком м’яса морських їжаків). Його споживають як сирим, так і обробленим, а також консервують. Зазвичай до нього додають цибулю, коріандр та лимонний сік і їдять у такому вигляді у супах, рагу, з вареним рисом або просто як компонент бутерброда. 

Безпека вживання м’яса п’юри є предметом дискусій: вміст важких металів в ньому, особливо ванадію, може бути небезпечним для людини. Ванадій є токсичним за концентрації 1,8 мг/кг, а його вміст у м’ясі п’юри становить 1,9 мг/кг. У випадку регулярного вживання у таких кількостях цей метал може завдати значної шкоди, зокрема, печінці. Проте, у багатьох прибережних населених пунктах Чилі п’юра є навіть не делікатесом, а типовою стравою. оболонка Pyura chilensis доволі міцна, тому рибалки розрізають її за допомогою пилки, виймаючи сифони (місцеві мешканці через зовнішній вигляд цих органів називають їх «tetas», що іспанською значить «цицьки»), які надалі й використовуються як харчовий продукт.

На чилійському острові Чилое відзначалося, що жінки, які споживали велику кількість п’юри під час вагітності, мали більшу кількість багатоплідних пологів, однак правдивість таких тверджень, з огляду на механізми розмноження людини, залишається сумнівною. Також м’ясу п’юри приписують властивості афродизіаку та позитивний вплив на чоловічу потенцію протягом певного періоду часу після споживання. З огляду на значущість п’юри в місцевій кулінарії, в 1991 році були випущені поштові марки з її зображенням.

Pyura chilensis — це незвичайна морська істота, яка виглядає як камінь, але насправді є морською живою істотою, яку використовують для приготування страви. Хоча Pyura chilensis може здаватися дивним джерелом їжі, вона має високий вміст білка, вітамінів та мінералів і є важливою частиною місцевої кухні в прибережних регіонах Чилі. Традиційно ця страва користується популярністю серед рибалок та місцевих мешканців, які знають, як правильно використовувати цей природний ресурс.

Цікаві і незвичні факти про Pyura chilensis:

  • Каменеподібний зовнішній вигляд. Pyura chilensis має оболонку, яка дуже схожа на камінь або скельну поверхню. Ця зовнішня подібність може допомогти істоті сховатись від хижаків.
  • Більше тварини, ніж рослини. Попри свою зовнішність, Pyura chilensis насправді є морською твариною, а не рослиною. 
  • Багатий вміст білка. М’якуш Pyura chilensis має високий вміст білка, що робить його важливим джерелом харчування для місцевих громад, які мешкають на прибережних територіях Чилі.
  • Фільтрування води. Pyura chilensis є істотою яка фільтрує воду. Вона живиться мікроскопічними організмами та планктоном, які вона отримує, помпуючи воду через свою систему фільтрації.

Photo credit: Wikipedia; sergio.majluf; Stéphane Batigne; CarinaWondering

Читайте також: 

Гастро-замітка: Гуїдак — незвичайні морські молюски

Гастро-замітка: Мацутаке — один з найдорожчих грибів у світі

Гастро-замітка: Дуріан — азійський делікатес та «король фруктів»

Гастро-замітка: іспанський спеціалітет Jamón ibérico

Гастро-замітка: Королівська креветка — одна із найбільших та найсмачніших креветок у світі

Гастро-замітка: Kopi Luwak — кавові зерна, які пройшли через систему травлення цивети

Гастро-замітка: Escamoles – традиційна мексиканська страва з мурашиних личинок

Гастро-замітка: французький спеціалітет Magret de canard

Гастро-замітка: їстівні пташині гнізда

Гастро-замітка: шафран — найдорожча та вишукана пряність у світі

Гастро-замітка: Соус Pesto — історія, асоціація Palatifini та перші письмові згадки.

Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana

Гастро-замітка: Limoncello — італійський лимонний лікер

Гастро-замітка: Parmigiano Reggiano — найвідоміший у світі та один із найбільш підроблюваних та імітованих сирів у світі

Гастро-замітка: італійський спеціалітет Cotechino Modena

Гастро-замітка: тост з авокадо

Гастро-замітка: італійський спеціалітет Mozzarella di Bufala Campana

Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana

Гастро замітка: оливкова олія — золотий секрет довголіття жителів Середземномор’я

Гастро-замітка: «король десертів» — крем-брюле

Гастро-замітка: португальський спеціалітет Pastéis de Nata

Гастро-замітка: Іспанія. Баскський чізкейк

Гастро-замітка: італійський спеціалітет капрезе

Гастро-замітка: перуанський спеціалітет севіче

Гастро-замітка: італійський спеціалітет панчета

Гастро-замітка: португальський спеціалітет альєйра

Гастро-замітка: італійський спеціалітет брезаола

Гастро-замітка: сиров’ялена та злегка копчена шинка «Тірольський шпик»

Гастро-замітка: пікантна ковбаса Chorizo

Гастро-замітка: сир Рокфор — символ французької гастрономічної спадщини

Гастро-замітка: японський спеціалітет яловичина Wagyu

Гастро-замітка: традиційний італійський спеціалітет Capocollo

Gastronotes: італійський спеціалітет Lardo di Colonnata

Gastronotes: французький спеціалітет Andouillette

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi