Гастро-замітка: Тарт Татен (Tarte Tatin) — французький перевернутий пиріг з яблуками - PostEat

пошук

Гастро-замітка: Тарт Татен (Tarte Tatin) — французький перевернутий пиріг з яблуками
13-11-2023 0 1009


Тарт Татен (Tarte Tatin) — французький перевернутий пиріг з яблуками, які необхідно карамелізувати у вершковому маслі і цукрові до того як пекти пиріг.

Згідно з дослідженнями рецепт “Тарт Татен” був придуманий у готелі сестер Стефані та Кароліни Татен у Ламотт-Беврон близько 1880-х років. Існує теорія, що під час приготування пирога Стефані забула зробити форму з тіста і виклала карамелізовані яблука у форму, а потім, щоб не переробляти, просто покрила тістом. Також є думка, що кондитер просто упустила пиріг і потім зібрала його як змогла. Існують альтернативні теорії, що рецепт перевернутого пирога є традиційним для регіону Солонь, і Стефані лише трохи змінила рецепт. Сестри ніколи не називали тарт своїм ім’ям та не публікували кулінарних книг. Особливу популярність рецепту приніс ресторатор Maxim’s, який, скуштувавши пиріг у Ламотт-Бевроні, додав його до меню свого ресторану. Тарт Татен є фірмовою стравою готелю-ресторану «Татен».

Тарт Татен може бути приготовлений з грушами, персиками, ананасом, помідорами або овочами, наприклад з баклажанами, цибулею.

Приготування Tarte Tatin може здаватися трішки складним, але це варто зусиль, оскільки результат — це чудовий французький десерт з карамелізованими яблуками та смачним тістом. 

Стандартний рецепт

Інгредієнти:

  • 6-8 яблук.
  • 150 г цукру.
  • 75 г вершкового масла.
  • 1 пачка тіста для пирога (можна купити або приготувати самостійно)

Інструкції:

  1. Почистьте яблука, видаліть серцевину та поріжте яблука на чотири частини. Можна залишити їх у цілих чи порізати на половинки, залежно від вашого вибору.
  2. Розподіліть цукор рівномірно по дну глибокої форми. Розподіліть вершкове масло порізаними шматками по цукру.
  3. Розташуйте яблука на дні форми зрізаним боком вниз. Тушкуйте їх на середньому вогні протягом 15-20 хвилин до м’якості і до того часу, поки цукор і масло не створять карамель.
  4. Покладіть розкачане тісто поверх яблук і підтягніть його по краях. Зробіть пару невеликих надрізів для того, щоб пара могла вийти.
  5. Поставте форму у духовку, яка попередньо розігріта до 200 градусів. Пекти протягом 20-25 хвилин або до того часу, поки тісто не стане золотистим.
  6. Вийміть Tarte Tatin і дайте йому трішки охолонути перед тим, як перевернути його на тацю. 

Подається десерт теплим, з можливістю додаткового прикрашення вершковим кремом або м’якою карамеллю.

Смачний Tarte Tatin можна знайти в багатьох французьких пекарнях, кафе та ресторанах як у Франції, так і за її межами.

Photo credit: Taste atlas

Читайте також:

Гастро-замітка: Біск (Bisque) — французький суп з ракоподібних

Гастро-замітка: Макарон (Macaron) — популярний французький кондитерський виріб

Гастро-замітка: Круасан (Croissant) — хлібобулочний кондитерський виріб із листкового тіста у формі півмісяця

Гастро-замітка: Рієт (Rillettes) — французький м’ясний паштет

Гастро-замітка: Брі (Brie) — один із найвідоміших м’яких сирів у світі

Гастро-замітка: Mille-Feuille — вишуканий французький десерт

Гастро-замітка: Tartare (Тартар) — сира подрібнена яловичина з приправами

Гастро-замітка: Cassoulet — бобове рагу з м’ясом

Гастро-замітка: італійські спеціалітети Prosciutto crudo та Prosciutto di Parma

Гастро-замітка: Bouillabaisse — всесвітньо відомий рибний суп з Марселя

Гастро-замітка: Pyura chilensis — незвичайна їстівна морська тварина

Гастро-замітка: Гуїдак — незвичайні морські молюски

Гастро-замітка: Мацутаке — один з найдорожчих грибів у світі

Гастро-замітка: Дуріан — азійський делікатес та «король фруктів»

Гастро-замітка: іспанський спеціалітет Jamón ibérico

Гастро-замітка: Королівська креветка — одна із найбільших та найсмачніших креветок у світі

Гастро-замітка: Kopi Luwak — кавові зерна, які пройшли через систему травлення цивети

Гастро-замітка: Escamoles – традиційна мексиканська страва з мурашиних личинок

Гастро-замітка: французький спеціалітет Magret de canard

Гастро-замітка: їстівні пташині гнізда

Гастро-замітка: шафран — найдорожча та вишукана пряність у світі

Гастро-замітка: Соус Pesto — історія, асоціація Palatifini та перші письмові згадки.

Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana

Гастро-замітка: Limoncello — італійський лимонний лікер

Гастро-замітка: Parmigiano Reggiano — найвідоміший у світі та один із найбільш підроблюваних та імітованих сирів у світі

Гастро-замітка: італійський спеціалітет Cotechino Modena

Гастро-замітка: тост з авокадо

Гастро-замітка: італійський спеціалітет Mozzarella di Bufala Campana

Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana

Гастро замітка: оливкова олія — золотий секрет довголіття жителів Середземномор’я

Гастро-замітка: «король десертів» — крем-брюле

Гастро-замітка: португальський спеціалітет Pastéis de Nata

Гастро-замітка: Іспанія. Баскський чізкейк

Гастро-замітка: італійський спеціалітет капрезе

Гастро-замітка: перуанський спеціалітет севіче

Гастро-замітка: італійський спеціалітет панчета

Гастро-замітка: португальський спеціалітет альєйра

Гастро-замітка: італійський спеціалітет брезаола

Гастро-замітка: сиров’ялена та злегка копчена шинка «Тірольський шпик»

Гастро-замітка: пікантна ковбаса Chorizo

Гастро-замітка: сир Рокфор — символ французької гастрономічної спадщини

Гастро-замітка: японський спеціалітет яловичина Wagyu

Гастро-замітка: традиційний італійський спеціалітет Capocollo

Gastronotes: італійський спеціалітет Lardo di Colonnata

Gastronotes: французький спеціалітет Andouillette

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi