пошук
Наталія Парапан
Автор
пошук
Наталія Парапан
Автор
Камамбер (Camembert) — один із найвідоміших сирів у світі, особливо у Франції. Вважається, що камамбер було створено наприкінці 18 століття у містечку Камамбер, в Нормандії, Франція. Містечко Камамбер розташоване в департаменті Орн в регіоні Нормандія. Це маленьке і мальовниче місце завжди приваблює туристів завдяки своїй історії та, звісно ж, відомому сиру. Пані Марі Арель (Marie Harel) жителька містечка Камамбер вважається «матір’ю всесвітньовідомого сиру» з однойменною назвою. Марі народилася 28 квітня 1761 року в департаменті Орн в Нормандії, Франція і померла 9 листопада 1844 року. Власне їй приписують створення камамберу у його сучасній формі. Згідно з популярною легендою, в 1791 році монахиня з регіону Брі (за деякими даними це був Абат з села Брі), яка втікала від революційних заворушень, зупинилася у домі Марі в селі Камамбер. У вдячність за прихисток монахиня навчила Марі техінці виготовлення сиру Брі, а Марі, в свою чергу, додала до рецепта свої зміни, завдяки чому було створено зовсім новий вид сиру і назву він отримав камамбер. На честь містечка, де його було створено.
Внесок Марі деякі гастро-історики піддають сумніву. Дійсність може бути не такою романтичною. Хоча Марі дійсно жила у той час і займалася виробництвом сиру, деякі експерти вважають, що методи виготовлення подібних сирів вже існували в регіоні до того, як його створила Марі. Тим не менш, саме їй приписують популяризацію та комерційний розквіт цього виду сиру. Сучасний камамбер виготовляється з непастеризованого коров’ячого молока. У процесі дозрівання завдяки грибку Penicillum camemberti покривається характерною білявою пліснявою. Сир має легкий горіховий присмак, є доволі м’яким та більш жирним, ніж брі. Його жирність становить 45%. Період дозрівання — 3 тижні. Оригінальний камамбер продається у формі кружальця (рідше овалу), вагою приблизно 250 г, запакованого у дерев’яну коробочку, зроблену з тонкого шпону. Камамбер має кремовий колір, цей сир їдять дуже свіжим (він зберігається не більше як тиждень від дня виготовлення). Специфіка камамберу полягає у його запаху, який не всім подобається. Але гурмани стверджують, що саме в ньому полягає неповторність камамберу та його оригінальність.
Хоча камамбер виготовляється в різних частинах світу, справжній Camembert de Normandie виробляється тільки в Нормандії, Франція. Сир має статус контрольованого найменування походження (AOP — Appellation d’origine contrôlée), що означає, що тільки сир, виготовлений у цьому регіоні і відповідний суворим стандартам, може називатися Camembert de Normandie. У містечку також є Музей Камамберу, де відвідувачі можуть дізнатися більше про історію та традиції виготовлення цього сиру. Також тут можна спробувати автентичний «Camembert de Normandie».
Багато туристів відвідують Камамбер не тільки для того, щоб дізнатися більше про сир, але й щоб насолодитися мальовничими пейзажами Нормандії, гастрономією регіону і теплою атмосферою маленького французького містечка. Популярним камамбер став за Наполеона III, який вперше скуштував його під час відкриття Всесвітньої виставки в Парижі у 1855 році (за іншою версією — під час відкриття залізничної лінії Париж — Ґранвіль у 1863 році), та впровадив до імператорського столу. З розвитком залізниці у другій половині XIX століття камамбер завоював не лише Париж, але й інші регіони Франції.
Кажуть, що саме цей сир надихнув Сальвадора Далі написати картину «Постійність пам’яті» (1931). Годинники, які течуть і мають структуру м’якого сиру, начебто Далі намалював після того, як йому наснився гарячий розплавлений камамбер.
Читайте також:
Гастро-замітка: вилов крабів у французькому регіоні Бретань
Гастро-замітка: Тарт Татен (Tarte Tatin) — французький перевернутий пиріг з яблуками
Гастро-замітка: Біск (Bisque) — французький суп з ракоподібних
Гастро-замітка: Макарон (Macaron) — популярний французький кондитерський виріб
Гастро-замітка: Рієт (Rillettes) — французький м’ясний паштет
Гастро-замітка: Брі (Brie) — один із найвідоміших м’яких сирів у світі
Гастро-замітка: Mille-Feuille — вишуканий французький десерт
Гастро-замітка: Tartare (Тартар) — сира подрібнена яловичина з приправами
Гастро-замітка: Cassoulet — бобове рагу з м’ясом
Гастро-замітка: італійські спеціалітети Prosciutto crudo та Prosciutto di Parma
Гастро-замітка: Bouillabaisse — всесвітньо відомий рибний суп з Марселя
Гастро-замітка: Pyura chilensis — незвичайна їстівна морська тварина
Гастро-замітка: Гуїдак — незвичайні морські молюски
Гастро-замітка: Мацутаке — один з найдорожчих грибів у світі
Гастро-замітка: Дуріан — азійський делікатес та «король фруктів»
Гастро-замітка: іспанський спеціалітет Jamón ibérico
Гастро-замітка: Королівська креветка — одна із найбільших та найсмачніших креветок у світі
Гастро-замітка: Kopi Luwak — кавові зерна, які пройшли через систему травлення цивети
Гастро-замітка: Escamoles – традиційна мексиканська страва з мурашиних личинок
Гастро-замітка: французький спеціалітет Magret de canard
Гастро-замітка: їстівні пташині гнізда
Гастро-замітка: шафран — найдорожча та вишукана пряність у світі
Гастро-замітка: Соус Pesto — історія, асоціація Palatifini та перші письмові згадки.
Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana
Гастро-замітка: Limoncello — італійський лимонний лікер
Гастро-замітка: італійський спеціалітет Cotechino Modena
Гастро-замітка: тост з авокадо
Гастро-замітка: італійський спеціалітет Mozzarella di Bufala Campana
Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana
Гастро замітка: оливкова олія — золотий секрет довголіття жителів Середземномор’я
Гастро-замітка: «король десертів» — крем-брюле
Гастро-замітка: португальський спеціалітет Pastéis de Nata
Гастро-замітка: Іспанія. Баскський чізкейк
Гастро-замітка: італійський спеціалітет капрезе
Гастро-замітка: перуанський спеціалітет севіче
Гастро-замітка: італійський спеціалітет панчета
Гастро-замітка: португальський спеціалітет альєйра
Гастро-замітка: італійський спеціалітет брезаола
Гастро-замітка: сиров’ялена та злегка копчена шинка «Тірольський шпик»
Гастро-замітка: пікантна ковбаса Chorizo
Гастро-замітка: сир Рокфор — символ французької гастрономічної спадщини
Гастро-замітка: японський спеціалітет яловичина Wagyu
Гастро-замітка: традиційний італійський спеціалітет Capocollo
Gastronotes: італійський спеціалітет Lardo di Colonnata
Gastronotes: французький спеціалітет Andouillette
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi