Гастро-замітка: Профітролі (Profiterole) — французькі тістечка із кремом всередині - PostEat

пошук

Гастро-замітка: Профітролі (Profiterole) — французькі тістечка із кремом всередині
22-11-2023 0 586


Профітролі (Profiterole) — невеликі кондитерські кульки, наповнені збитими вершками, заварним кремом або морозивом і зазвичай политі шоколадом. Існує багато теорій про походження цього десерту, але найімовірніший з них бере свій початок у 13 столітті, коли кухарі, які першими створили заварне тісто у Франції та південній Німеччині, почали наповнювати його пікантними сирними сумішами та травами.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Згодом з’явилися солодкі варіанти страви, а в 17 столітті невеликі тістечка стали називати choux (букв. «капуста»), оскільки тістечка візуально нагадували качани капусти. До середини 19 століття слойки стали відомі як профітролі у Франції та Англії – їх прикрашали так, щоб вони нагадували лебедів або піраміди, і часто подавали до десертного вина, чаю чи кави.

Незалежно від походження випічки, одного шматка буде більш ніж достатньо, щоб відповісти на ваше єдине справжнє запитання – так, вони дуже смачні.

Профітролі виготовляються з заварного тіста, відомого як pâte à choux. Це тісто готують на основі води, масла, борошна та яєць. Це тісто має особливі властивості, завдяки яким профітролі отримують свою пухку структуру. Тісто формують у маленькі кульки, які потім печуть в духовці до золотистого кольору.

Профітролі можуть бути наповнені різноманітними начинками. Класичний варіант включає ванільний, вершковий, або заварний крем. Іноді профітролі подають з шоколадним глазур’ю або поливають розтопленим шоколадом. Профітролі можуть подаватись як гарячими, щойно з духовки, або холодними. Зазвичай вони оформлюються великою пірамідою чи горою на блюді.

Є різні варіації профітролів у різних країнах. У Італії, наприклад, їх називають bigne, а в Іспанії — petisús. У кожній країні може бути своя традиція подачі та споживання цього десерту.

Профітролі часто стають улюбленою стравою на святкових подіях та святкуваннях. Їх можна зустріти на весіллях, днях народження та інших радісних подіях.

Цей елегантний десерт вражає своєю вишуканістю та може бути чудовим завершенням будь-якого гастрономічного заходу.

Photo credit: Taste atlas

Читайте також: 

Гастро-замітка: Салямі Феліно (Salame Felino) — італійська ковбаса з регіону Емілія-Романья

Гастро-замітка: Рокфор (Roquefort) — справжній символ французької гастрономічної спадщини та кулінарного мистецтва

Гастро-замітка: Canelé — традиційний французький десерт

Гастро-замітка: Mousse de foie de canard — мус з качиної печінки

Гастро-замітка: Камамбер (Camembert) — один із найвідоміших сирів у світі

Гастро-замітка: вилов крабів у французькому регіоні Бретань

Гастро-замітка: Тарт Татен (Tarte Tatin) — французький перевернутий пиріг з яблуками

Гастро-замітка: Біск (Bisque) — французький суп з ракоподібних

Гастро-замітка: Макарон (Macaron) — популярний французький кондитерський виріб

Гастро-замітка: Круасан (Croissant) — хлібобулочний кондитерський виріб із листкового тіста у формі півмісяця

Гастро-замітка: Рієт (Rillettes) — французький м’ясний паштет

Гастро-замітка: Брі (Brie) — один із найвідоміших м’яких сирів у світі

Гастро-замітка: Mille-Feuille — вишуканий французький десерт

Гастро-замітка: Tartare (Тартар) — сира подрібнена яловичина з приправами

Гастро-замітка: Cassoulet — бобове рагу з м’ясом

Гастро-замітка: італійські спеціалітети Prosciutto crudo та Prosciutto di Parma

Гастро-замітка: Bouillabaisse — всесвітньо відомий рибний суп з Марселя

Гастро-замітка: Pyura chilensis — незвичайна їстівна морська тварина

Гастро-замітка: Гуїдак — незвичайні морські молюски

Гастро-замітка: Мацутаке — один з найдорожчих грибів у світі

Гастро-замітка: Дуріан — азійський делікатес та «король фруктів»

Гастро-замітка: іспанський спеціалітет Jamón ibérico

Гастро-замітка: Королівська креветка — одна із найбільших та найсмачніших креветок у світі

Гастро-замітка: Kopi Luwak — кавові зерна, які пройшли через систему травлення цивети

Гастро-замітка: Escamoles – традиційна мексиканська страва з мурашиних личинок

Гастро-замітка: французький спеціалітет Magret de canard

Гастро-замітка: їстівні пташині гнізда

Гастро-замітка: шафран — найдорожча та вишукана пряність у світі

Гастро-замітка: Соус Pesto — історія, асоціація Palatifini та перші письмові згадки.

Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana

Гастро-замітка: Limoncello — італійський лимонний лікер

Гастро-замітка: Parmigiano Reggiano — найвідоміший у світі та один із найбільш підроблюваних та імітованих сирів у світі

Гастро-замітка: італійський спеціалітет Cotechino Modena

Гастро-замітка: тост з авокадо

Гастро-замітка: італійський спеціалітет Mozzarella di Bufala Campana

Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana

Гастро замітка: оливкова олія — золотий секрет довголіття жителів Середземномор’я

Гастро-замітка: «король десертів» — крем-брюле

Гастро-замітка: португальський спеціалітет Pastéis de Nata

Гастро-замітка: Іспанія. Баскський чізкейк

Гастро-замітка: італійський спеціалітет капрезе

Гастро-замітка: перуанський спеціалітет севіче

Гастро-замітка: італійський спеціалітет панчета

Гастро-замітка: португальський спеціалітет альєйра

Гастро-замітка: італійський спеціалітет брезаола

Гастро-замітка: сиров’ялена та злегка копчена шинка «Тірольський шпик»

Гастро-замітка: пікантна ковбаса Chorizo

Гастро-замітка: сир Рокфор — символ французької гастрономічної спадщини

Гастро-замітка: японський спеціалітет яловичина Wagyu

Гастро-замітка: традиційний італійський спеціалітет Capocollo

Gastronotes: італійський спеціалітет Lardo di Colonnata

Gastronotes: французький спеціалітет Andouillette

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi