Гастро-замітка: Беф бургіньйон (Beef bourguignon) — культове французьке рагу з яловичини - PostEat

пошук

Гастро-замітка: Беф бургіньйон (Beef bourguignon) — культове французьке рагу з яловичини
30-11-2023 0 667


Беф бургіньйон (Beef bourguignon) — культове французьке рагу з яловичини, тушковане в червоному вині, часто червоному бургундському, і яловичому бульйоні, зазвичай з морквою, цибулею, часником, грибами та беконом з букетом гарні (букетик із сухих запашних трав, що традиційно включає петрушку, чебрець та лавровий лист, перев’язаний кулінарною ниткою або загорнутий у мішечок з бавовняної тканини).

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Цю страву часто «рекламують як традиційну», але вперше вона була задокументована в 1867 році, і «не здається дуже старовинною». Подібні рецепти під назвою «à la Bourguignonne» зі схожими інгредієнтами були поширені в середині 19 століття, але з використанням гомілки ягняти або кролика. Щоправда, у 19 столітті страва «не мала репутації делікатесу», можливо, тому, що його часто готували із залишків вареного м’яса. Beef bourguignon згодом стала стандартом французької кухні, особливо в паризьких бістро. Однак її почали презентувати як фірмову страву родом з Бургундії лише у двадцятому столітті.

Кулінарні автори книги “Опанування мистецтва французької кулінарії» Сімона Бек, Луїзет Бертол і Джулія Чайлд описували цю страву як «одну з найсмачніших страв з яловичини, приготованих людиною”. Також їй приділена значна увага у чудовому художньому фільмі «Джулі та Джулія», присвяченому гастрономії та, зокрема, тій самій кулінарній авторці Джулії Чайльд, яку зіграла незрівняна Меріл Стріп.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Приготування Beef bourguignon

Інгредієнти:

  • 1 кг яловичини (наприклад, вирізка чи лопатка), нарізаної на кубики;
  • 200 г бекону, нарізаного на смужки;
  • 1 велика цибуля, нарізана;
  • 2 морквини, нарізані кружечками;
  • 2 зубчики часнику, дрібно нарізані;
  • 1 пляшка червоного вина (більше пасує бургундське);
  • 2 ст. ложки томатної пасти;
  • 2 ст. ложки пшеничного борошна;
  • 2 ст. ложки коньяку (необов’язково);
  • 1 гілка тим’яну;
  • 2 лаврових листа;
  • Сіль і перець до свого смаку;
  • 2-3 ст. ложки олії для смаження.

Інструкція:

  1. Наріжте яловичину на невеликі кубики і обсмажте їх у каструлі з розігрітою олією до золотистого кольору. Додайте бекон та смажте його до хрусткості. Вийміть м’ясо і бекон з каструлі, залишаючи жир.
  2. У тому ж жирі обсмажте цибулю, моркву та часник до м’якості.
  3. Додайте томатну пасту та пшеничне борошно. Помішуйте і смажте протягом хвилини.
  4. Поверніть м’ясо та бекон до каструлі. Додайте коньяк і залийте червоним вином, доки м’ясо повністю не покриється. Додайте тим’ян і лавровий лист. Доведіть до кипіння, накрийте каструлю і перенесіть її в попередньо розігріту духовку до температури близько 150°C.
  5. Тушкуйте беф бургіньйон у духовці протягом 2-3 годин або доки м’ясо не стане дуже ніжним і смачним.
  6. Подавайте беф бургіньйон гарячим, супроводжуючи його картоплею, пюре або свіжим багетом.

Photo credit: Taste atlas

Читайте також: 

Гастро-замітка: Реблошон (Reblochon) — традиційний французький м’який сир з регіону Савоя

Гастро-замітка: Нісуаз (Salade Niçoise) — традиційний французький салат

Гастро-замітка: Сен-Нектер (Saint-Nectaire) — французький напівм’який сир з коров’ячого молока

Гастро-замітка: Шоколатин (Pain au Chocolat) — французький хлібобулочний виріб з шоколадом

Гастро-замітка: Мюнстер (Munster) — французький м’який сир

Гастро-замітка: Профітролі (Profiterole) — французькі тістечка із кремом всередині

Гастро-замітка: Салямі Феліно (Salame Felino) — італійська ковбаса з регіону Емілія-Романья

Гастро-замітка: Рокфор (Roquefort) — справжній символ французької гастрономічної спадщини та кулінарного мистецтва

Гастро-замітка: Canelé — традиційний французький десерт

Гастро-замітка: Mousse de foie de canard — мус з качиної печінки

Гастро-замітка: Камамбер (Camembert) — один із найвідоміших сирів у світі

Гастро-замітка: вилов крабів у французькому регіоні Бретань

Гастро-замітка: Тарт Татен (Tarte Tatin) — французький перевернутий пиріг з яблуками

Гастро-замітка: Біск (Bisque) — французький суп з ракоподібних

Гастро-замітка: Макарон (Macaron) — популярний французький кондитерський виріб

Гастро-замітка: Круасан (Croissant) — хлібобулочний кондитерський виріб із листкового тіста у формі півмісяця

Гастро-замітка: Рієт (Rillettes) — французький м’ясний паштет

Гастро-замітка: Брі (Brie) — один із найвідоміших м’яких сирів у світі

Гастро-замітка: Mille-Feuille — вишуканий французький десерт

Гастро-замітка: Tartare (Тартар) — сира подрібнена яловичина з приправами

Гастро-замітка: Cassoulet — бобове рагу з м’ясом

Гастро-замітка: італійські спеціалітети Prosciutto crudo та Prosciutto di Parma

Гастро-замітка: Bouillabaisse — всесвітньо відомий рибний суп з Марселя

Гастро-замітка: Pyura chilensis — незвичайна їстівна морська тварина

Гастро-замітка: Гуїдак — незвичайні морські молюски

Гастро-замітка: Мацутаке — один з найдорожчих грибів у світі

Гастро-замітка: Дуріан — азійський делікатес та «король фруктів»

Гастро-замітка: іспанський спеціалітет Jamón ibérico

Гастро-замітка: Королівська креветка — одна із найбільших та найсмачніших креветок у світі

Гастро-замітка: Kopi Luwak — кавові зерна, які пройшли через систему травлення цивети

Гастро-замітка: Escamoles – традиційна мексиканська страва з мурашиних личинок

Гастро-замітка: французький спеціалітет Magret de canard

Гастро-замітка: їстівні пташині гнізда

Гастро-замітка: шафран — найдорожча та вишукана пряність у світі

Гастро-замітка: Соус Pesto — історія, асоціація Palatifini та перші письмові згадки.

Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana

Гастро-замітка: Limoncello — італійський лимонний лікер

Гастро-замітка: Parmigiano Reggiano — найвідоміший у світі та один із найбільш підроблюваних та імітованих сирів у світі

Гастро-замітка: італійський спеціалітет Cotechino Modena

Гастро-замітка: тост з авокадо

Гастро-замітка: італійський спеціалітет Mozzarella di Bufala Campana

Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana

Гастро замітка: оливкова олія — золотий секрет довголіття жителів Середземномор’я

Гастро-замітка: «король десертів» — крем-брюле

Гастро-замітка: португальський спеціалітет Pastéis de Nata

Гастро-замітка: Іспанія. Баскський чізкейк

Гастро-замітка: італійський спеціалітет капрезе

Гастро-замітка: перуанський спеціалітет севіче

Гастро-замітка: італійський спеціалітет панчета

Гастро-замітка: португальський спеціалітет альєйра

Гастро-замітка: італійський спеціалітет брезаола

Гастро-замітка: сиров’ялена та злегка копчена шинка «Тірольський шпик»

Гастро-замітка: пікантна ковбаса Chorizo

Гастро-замітка: сир Рокфор — символ французької гастрономічної спадщини

Гастро-замітка: японський спеціалітет яловичина Wagyu

Гастро-замітка: традиційний італійський спеціалітет Capocollo

Gastronotes: італійський спеціалітет Lardo di Colonnata

Gastronotes: французький спеціалітет Andouillette

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi