пошук
Влад Войчук
Автор
пошук
Влад Войчук
Автор
Joulukinkku або різдвяна шинка – це різдвяна страва у Фінляндії та інших скандинавських країнах. Страва є традиційною частиною різдвяного свята у скандинавських країнах. Більшість різдвяної шинки, що продається у фінських магазинах, заморожена. Шинка буває без кісток і в’ялена, а також соленою з сірою сіллю, червоною сіллю, щойно посолена або копчена.
Різдвяну шинку можна запікати в електричній духовці, газовій духовці, конвекційній печі або, наприклад, коптити в коптильній печі. Шинку можна запікати в рукаві для смаження, без нього або загорнувши у фольгу. Також різдвяну шинку можна відварити або приготувати на грилі. У магазинах різдвяну шинку продають і вже приготованою. Традиційно різдвяну шинку заправляють гірчицею та гвоздикою.
На Різдво близько семи з десяти домогосподарств купують різдвяну шинку. 93% домогосподарств, які купують різдвяну шинку, купують фінського виробництва. 5% купують іноземну шинку, а 2% — фінську та іноземну. Щорічно продається 6–7 мільйонів кілограмів різдвяної шинки. У 2013 році у Фінляндії було продано близько семи мільйонів кілограмів шинки, з яких частка імпортної шинки становила трохи менше 7%. Сьогодні зростає популярність так званих органічних шинок, яких у 2014 році було продано 120 тисяч кг. Частка продажу органічної шинки становить 1,5–2%.
Традиція різдвяної шинки в Скандинавії, ймовірно, бере свій початок ще до християнства. Наприклад, в ісландській міфології дикого кабана приносили в жертву на святі зимового сонцестояння богу родючості Фрейру.
Відомо, що Папа Сікст III закликав 435 християн їсти свинину після Різдвяної меси, щоб дратувати євреїв.
У 19 столітті на Різдво у Фінляндії м’ясо зазвичай їли сушеним, копченим або смаженим. Це була яловичина, баранина або свинина. У 19 столітті свинарство було ще досить нерозвиненим, і через це свинину їли не в кожному будинку. Лише у 20 столітті свинина зайняла перше місце на різдвяному столі у Фінляндії. У 1920-1930-х роках основною стравою не обов’язково була шинка, але на столі могла бути, наприклад, смажена бараняча лопатка.
Photo credits: Taste Atlas; Wikipedia
Читайте також:
Гастро-замітка: Імбирне печиво – смачний делікатес та чудовий спосіб відчути атмосферу свята
Гастро-замітка: Фондю (Fondue) – швейцарська страва з плавленого сиру
Гастро-замітка: День Святого Миколая — святкування в різних країнах
Гастро-замітка: Панетоне (Panettone) — традиційний італійський солодкий різдвяний хліб
Гастро-замітка: Беф бургіньйон (Beef bourguignon) — культове французьке рагу з яловичини
Гастро-замітка: Реблошон (Reblochon) — традиційний французький м’який сир з регіону Савоя
Гастро-замітка: Нісуаз (Salade Niçoise) — традиційний французький салат
Гастро-замітка: Сен-Нектер (Saint-Nectaire) — французький напівм’який сир з коров’ячого молока
Гастро-замітка: Шоколатин (Pain au Chocolat) — французький хлібобулочний виріб з шоколадом
Гастро-замітка: Мюнстер (Munster) — французький м’який сир
Гастро-замітка: Профітролі (Profiterole) — французькі тістечка із кремом всередині
Гастро-замітка: Салямі Феліно (Salame Felino) — італійська ковбаса з регіону Емілія-Романья
Гастро-замітка: Canelé — традиційний французький десерт
Гастро-замітка: Mousse de foie de canard — мус з качиної печінки
Гастро-замітка: Камамбер (Camembert) — один із найвідоміших сирів у світі
Гастро-замітка: вилов крабів у французькому регіоні Бретань
Гастро-замітка: Тарт Татен (Tarte Tatin) — французький перевернутий пиріг з яблуками
Гастро-замітка: Біск (Bisque) — французький суп з ракоподібних
Гастро-замітка: Макарон (Macaron) — популярний французький кондитерський виріб
Гастро-замітка: Рієт (Rillettes) — французький м’ясний паштет
Гастро-замітка: Брі (Brie) — один із найвідоміших м’яких сирів у світі
Гастро-замітка: Mille-Feuille — вишуканий французький десерт
Гастро-замітка: Tartare (Тартар) — сира подрібнена яловичина з приправами
Гастро-замітка: Cassoulet — бобове рагу з м’ясом
Гастро-замітка: італійські спеціалітети Prosciutto crudo та Prosciutto di Parma
Гастро-замітка: Bouillabaisse — всесвітньо відомий рибний суп з Марселя
Гастро-замітка: Pyura chilensis — незвичайна їстівна морська тварина
Гастро-замітка: Гуїдак — незвичайні морські молюски
Гастро-замітка: Мацутаке — один з найдорожчих грибів у світі
Гастро-замітка: Дуріан — азійський делікатес та «король фруктів»
Гастро-замітка: іспанський спеціалітет Jamón ibérico
Гастро-замітка: Королівська креветка — одна із найбільших та найсмачніших креветок у світі
Гастро-замітка: Kopi Luwak — кавові зерна, які пройшли через систему травлення цивети
Гастро-замітка: Escamoles – традиційна мексиканська страва з мурашиних личинок
Гастро-замітка: французький спеціалітет Magret de canard
Гастро-замітка: їстівні пташині гнізда
Гастро-замітка: шафран — найдорожча та вишукана пряність у світі
Гастро-замітка: Соус Pesto — історія, асоціація Palatifini та перші письмові згадки.
Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana
Гастро-замітка: Limoncello — італійський лимонний лікер
Гастро-замітка: італійський спеціалітет Cotechino Modena
Гастро-замітка: тост з авокадо
Гастро-замітка: італійський спеціалітет Mozzarella di Bufala Campana
Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana
Гастро замітка: оливкова олія — золотий секрет довголіття жителів Середземномор’я
Гастро-замітка: «король десертів» — крем-брюле
Гастро-замітка: португальський спеціалітет Pastéis de Nata
Гастро-замітка: Іспанія. Баскський чізкейк
Гастро-замітка: італійський спеціалітет капрезе
Гастро-замітка: перуанський спеціалітет севіче
Гастро-замітка: італійський спеціалітет панчета
Гастро-замітка: португальський спеціалітет альєйра
Гастро-замітка: італійський спеціалітет брезаола
Гастро-замітка: сиров’ялена та злегка копчена шинка «Тірольський шпик»
Гастро-замітка: пікантна ковбаса Chorizo
Гастро-замітка: сир Рокфор — символ французької гастрономічної спадщини
Гастро-замітка: японський спеціалітет яловичина Wagyu
Гастро-замітка: традиційний італійський спеціалітет Capocollo
Gastronotes: італійський спеціалітет Lardo di Colonnata
Gastronotes: французький спеціалітет Andouillette
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Коментарi