Гастро-замітка: Бюш-де-Ноель (Bûche de Noël; Yule Log) — французький десерт у вигляді рулету, стилізованого під поліно - PostEat

пошук

Гастро-замітка: Бюш-де-Ноель (Bûche de Noël; Yule Log) — французький десерт у вигляді рулету, стилізованого під поліно
01-12-2023 0 754


Бюш-де-Ноель (Bûche de Noël; Yule Log) — традиційний французький десерт, який готують наприкінці року у Франції, Бельгії, Квебеку, Лівані, В’єтнамі та інших франкомовних країнах і колишніх французьких колоніях. З назви стає зрозуміло, що тістечко готують та подають так, наче це поліно, готове до спалювання на старовинному фестивалі вогню під час зимового сонцестояння. Прикрашають Бюш-де-Ноель марципановими паличками, цукровою посипкою та безе. 

Передісторію створення десерту можна простежити до старої кельтської традиції святкування зимового сонцестояння, найкоротшого дня в році. Кельти спалювали поліно як жертву Сонцю за повернення на Землю. Оскільки з появою домашніх печей традиція зникла, величезне поліно замінила невелика гілка, яку традиційно ставили посередині обіднього столу, навколо якої розкладалися смаколики та солодощі, якими частували гостей.

Згодом гілка перетворилася на святковий пиріг, який ми знаємо сьогодні, але чи був він паризьким, чи ліонським, досі є предметом гарячих дискусій. Що ми знаємо, так це те, що паризькі пекарі допомогли популяризувати торт у 19 столітті, і що найстаріша письмова згадка про торт міститься в книзі під назвою «Англійська дружина» («The English Huswife»), яка датується 1615 роком.

З того часу Бюш-де-Ноель став найпопулярнішим традиційним різдвяним тортом у всій Франції, і його виготовляють у різноманітних кольорах і з різними смаками.

Як приготувати Бюш-де-Ноель

Інгредієнти:

Для коржів:

  • 4 яйця;
  • 100 г цукру;
  • 100 г пшеничного борошна;
  • 1 ч. ложка розпушувача для тіста.

Для крему:

  • 250 г вершкового масла;
  • 250 г цукру-пудри;
  • 2 ч. ложки какао-порошку;
  • 1 ч. ложка ванільного екстракту.

Для глазурі та оформлення:

  • 200 г темного шоколаду;
  • 100 г вершкового масла;
  • кокосове або кондитерське борошно для оформлення;
  • цукерки або марципан для прикраси (за бажанням).

Інструкція:

  1. Розігрійте духовку до 180°C. Накрийте деко для випікання пергаментом.
  2. Збийте яйця з цукром до отримання світлого та пишного тіста. Додайте просіяне борошно та розпушувач, невеличкими порціями, поступово розмішуючи.
  3. Розподіліть тісто рівномірно на деко та випікайте у розігрітій духовці близько 10-12 хвилин, або доки тісто стане пружним і золотистим. Вийміть з духовки та дайте охолонути.
  4. Збийте масло до стану пухкості, додайте цукор-пудру, какао та ванільний екстракт. Збивайте до однорідного крему.
  5. Розгорніть кожен корж, рівномірно намазуючи його кремом. Згортайте кожен корж у формі рулету. З’єднайте два рулети, роблячи форму деревини.
  6. Розтопіть шоколад разом із вершковим маслом на водяній бані до отримання гладкої глазурі.
  7. Намажте Бюш-де-Ноель шоколадною глазур’ю. Використовуйте ложку або ножа для створення текстури на глазурі, яка б нагадувала кору дерева.
  8. Посипте пудрою, щоб нагадувало сніг. Додайте прикраси на власний розсуд.
  9. Рулет готовий до подачі.

Photo credit: Taste atlas

Читайте також: 

Гастро-замітка: Беф бургіньйон (Beef bourguignon) — культове французьке рагу з яловичини

Гастро-замітка: Реблошон (Reblochon) — традиційний французький м’який сир з регіону Савоя

Гастро-замітка: Нісуаз (Salade Niçoise) — традиційний французький салат

Гастро-замітка: Сен-Нектер (Saint-Nectaire) — французький напівм’який сир з коров’ячого молока

Гастро-замітка: Шоколатин (Pain au Chocolat) — французький хлібобулочний виріб з шоколадом

Гастро-замітка: Мюнстер (Munster) — французький м’який сир

Гастро-замітка: Профітролі (Profiterole) — французькі тістечка із кремом всередині

Гастро-замітка: Салямі Феліно (Salame Felino) — італійська ковбаса з регіону Емілія-Романья

Гастро-замітка: Рокфор (Roquefort) — справжній символ французької гастрономічної спадщини та кулінарного мистецтва

Гастро-замітка: Canelé — традиційний французький десерт

Гастро-замітка: Mousse de foie de canard — мус з качиної печінки

Гастро-замітка: Камамбер (Camembert) — один із найвідоміших сирів у світі

Гастро-замітка: вилов крабів у французькому регіоні Бретань

Гастро-замітка: Тарт Татен (Tarte Tatin) — французький перевернутий пиріг з яблуками

Гастро-замітка: Біск (Bisque) — французький суп з ракоподібних

Гастро-замітка: Макарон (Macaron) — популярний французький кондитерський виріб

Гастро-замітка: Круасан (Croissant) — хлібобулочний кондитерський виріб із листкового тіста у формі півмісяця

Гастро-замітка: Рієт (Rillettes) — французький м’ясний паштет

Гастро-замітка: Брі (Brie) — один із найвідоміших м’яких сирів у світі

Гастро-замітка: Mille-Feuille — вишуканий французький десерт

Гастро-замітка: Tartare (Тартар) — сира подрібнена яловичина з приправами

Гастро-замітка: Cassoulet — бобове рагу з м’ясом

Гастро-замітка: італійські спеціалітети Prosciutto crudo та Prosciutto di Parma

Гастро-замітка: Bouillabaisse — всесвітньо відомий рибний суп з Марселя

Гастро-замітка: Pyura chilensis — незвичайна їстівна морська тварина

Гастро-замітка: Гуїдак — незвичайні морські молюски

Гастро-замітка: Мацутаке — один з найдорожчих грибів у світі

Гастро-замітка: Дуріан — азійський делікатес та «король фруктів»

Гастро-замітка: іспанський спеціалітет Jamón ibérico

Гастро-замітка: Королівська креветка — одна із найбільших та найсмачніших креветок у світі

Гастро-замітка: Kopi Luwak — кавові зерна, які пройшли через систему травлення цивети

Гастро-замітка: Escamoles – традиційна мексиканська страва з мурашиних личинок

Гастро-замітка: французький спеціалітет Magret de canard

Гастро-замітка: їстівні пташині гнізда

Гастро-замітка: шафран — найдорожча та вишукана пряність у світі

Гастро-замітка: Соус Pesto — історія, асоціація Palatifini та перші письмові згадки.

Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana

Гастро-замітка: Limoncello — італійський лимонний лікер

Гастро-замітка: Parmigiano Reggiano — найвідоміший у світі та один із найбільш підроблюваних та імітованих сирів у світі

Гастро-замітка: італійський спеціалітет Cotechino Modena

Гастро-замітка: тост з авокадо

Гастро-замітка: італійський спеціалітет Mozzarella di Bufala Campana

Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana

Гастро замітка: оливкова олія — золотий секрет довголіття жителів Середземномор’я

Гастро-замітка: «король десертів» — крем-брюле

Гастро-замітка: португальський спеціалітет Pastéis de Nata

Гастро-замітка: Іспанія. Баскський чізкейк

Гастро-замітка: італійський спеціалітет капрезе

Гастро-замітка: перуанський спеціалітет севіче

Гастро-замітка: італійський спеціалітет панчета

Гастро-замітка: португальський спеціалітет альєйра

Гастро-замітка: італійський спеціалітет брезаола

Гастро-замітка: сиров’ялена та злегка копчена шинка «Тірольський шпик»

Гастро-замітка: пікантна ковбаса Chorizo

Гастро-замітка: сир Рокфор — символ французької гастрономічної спадщини

Гастро-замітка: японський спеціалітет яловичина Wagyu

Гастро-замітка: традиційний італійський спеціалітет Capocollo

Gastronotes: італійський спеціалітет Lardo di Colonnata

Gastronotes: французький спеціалітет Andouillette

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi