пошук
Наталія Парапан
Автор
пошук
Наталія Парапан
Автор
Лютефіск (Lutefisk) — традиційна страва, поширена в країнах Північної Європи, особливо в Норвегії та Швеції. Ця страва зокрема популярна на Різдво у Швеції та Норвегії. Протягом 2001 року в Норвегії з’їли понад 2600 тонн цієї страви. Однак вона також є досить суперечливою: деякі люди обожнюють її, інші – не можуть стерпіти.
Страва виготовляється із тріски, яку сушать на повітрі, потім довгий час замочують, спочатку в вапняному розчині. Після цього її замочують у чистій воді протягом ще кількох днів, змінюючи воду кілька разів, щоб вивести вапно та відновити текстуру риби.
Після замочування рибу варять або запікають. Готова страва має желеподібну текстуру.
Лютефіск має дуже специфічний смак та текстуру, і не всім він подобається. Дехто описує його як м’який, майже желеподібний, зі слабким смаком риби.
Страву подають з гороховим пюре, беконом, відварною картоплею, як приправу пропонують гірчицю і сир з козячого молока, капусту з морквою. Деякі віддають перевагу лютефіску з картопляними млинчиками. З алкогольних напоїв до лютефіску подають норвезьку горілку Аквавіт (акевіт).
Перша згадка про лютефіск відноситься до 1555 року, коли шведський учений і дипломат Олаф Магнус у своїх працях докладно описав процес виробництва страви. Легенда пов’язує походження екзотичної страви з кораблем вікінгів (або з рибним складом), в який вдарила блискавка і спалила його, а риба, яка знаходилася на кораблі, змішалася з золою. Через деякий час вікінги вирішили спробувати рибу, попередньо вимочивши у воді, і були здивовані смаком страви.
Американський кулінарний критик Джеффрі Стейнгартен, автор книги «Той, що їсть все», так відгукувався про лютефіск: «Лютефіск — це не їжа, а зброя масового ураження. Це приклад їжі, смак якої ні на що не схожий, але при цьому викликає такі сильні емоції, що буквально відправляє людину в нокаут».
Photo credits: Taste Atlas
Читайте також:
Гастро-замітка: Lebkuchen – традиційне німецьке печиво
Гастро-замітка: Різдвяна шинка (Joulukinkku) – різдвяна страва у скандинавських країнах
Гастро-замітка: Імбирне печиво – смачний делікатес та чудовий спосіб відчути атмосферу свята
Гастро-замітка: Фондю (Fondue) – швейцарська страва з плавленого сиру
Гастро-замітка: День Святого Миколая — святкування в різних країнах
Гастро-замітка: Панетоне (Panettone) — традиційний італійський солодкий різдвяний хліб
Гастро-замітка: Беф бургіньйон (Beef bourguignon) — культове французьке рагу з яловичини
Гастро-замітка: Реблошон (Reblochon) — традиційний французький м’який сир з регіону Савоя
Гастро-замітка: Нісуаз (Salade Niçoise) — традиційний французький салат
Гастро-замітка: Сен-Нектер (Saint-Nectaire) — французький напівм’який сир з коров’ячого молока
Гастро-замітка: Шоколатин (Pain au Chocolat) — французький хлібобулочний виріб з шоколадом
Гастро-замітка: Мюнстер (Munster) — французький м’який сир
Гастро-замітка: Профітролі (Profiterole) — французькі тістечка із кремом всередині
Гастро-замітка: Салямі Феліно (Salame Felino) — італійська ковбаса з регіону Емілія-Романья
Гастро-замітка: Canelé — традиційний французький десерт
Гастро-замітка: Mousse de foie de canard — мус з качиної печінки
Гастро-замітка: Камамбер (Camembert) — один із найвідоміших сирів у світі
Гастро-замітка: вилов крабів у французькому регіоні Бретань
Гастро-замітка: Тарт Татен (Tarte Tatin) — французький перевернутий пиріг з яблуками
Гастро-замітка: Біск (Bisque) — французький суп з ракоподібних
Гастро-замітка: Макарон (Macaron) — популярний французький кондитерський виріб
Гастро-замітка: Рієт (Rillettes) — французький м’ясний паштет
Гастро-замітка: Брі (Brie) — один із найвідоміших м’яких сирів у світі
Гастро-замітка: Mille-Feuille — вишуканий французький десерт
Гастро-замітка: Tartare (Тартар) — сира подрібнена яловичина з приправами
Гастро-замітка: Cassoulet — бобове рагу з м’ясом
Гастро-замітка: італійські спеціалітети Prosciutto crudo та Prosciutto di Parma
Гастро-замітка: Bouillabaisse — всесвітньо відомий рибний суп з Марселя
Гастро-замітка: Pyura chilensis — незвичайна їстівна морська тварина
Гастро-замітка: Гуїдак — незвичайні морські молюски
Гастро-замітка: Мацутаке — один з найдорожчих грибів у світі
Гастро-замітка: Дуріан — азійський делікатес та «король фруктів»
Гастро-замітка: іспанський спеціалітет Jamón ibérico
Гастро-замітка: Королівська креветка — одна із найбільших та найсмачніших креветок у світі
Гастро-замітка: Kopi Luwak — кавові зерна, які пройшли через систему травлення цивети
Гастро-замітка: Escamoles – традиційна мексиканська страва з мурашиних личинок
Гастро-замітка: французький спеціалітет Magret de canard
Гастро-замітка: їстівні пташині гнізда
Гастро-замітка: шафран — найдорожча та вишукана пряність у світі
Гастро-замітка: Соус Pesto — історія, асоціація Palatifini та перші письмові згадки.
Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana
Гастро-замітка: Limoncello — італійський лимонний лікер
Гастро-замітка: італійський спеціалітет Cotechino Modena
Гастро-замітка: тост з авокадо
Гастро-замітка: італійський спеціалітет Mozzarella di Bufala Campana
Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana
Гастро замітка: оливкова олія — золотий секрет довголіття жителів Середземномор’я
Гастро-замітка: «король десертів» — крем-брюле
Гастро-замітка: португальський спеціалітет Pastéis de Nata
Гастро-замітка: Іспанія. Баскський чізкейк
Гастро-замітка: італійський спеціалітет капрезе
Гастро-замітка: перуанський спеціалітет севіче
Гастро-замітка: італійський спеціалітет панчета
Гастро-замітка: португальський спеціалітет альєйра
Гастро-замітка: італійський спеціалітет брезаола
Гастро-замітка: сиров’ялена та злегка копчена шинка «Тірольський шпик»
Гастро-замітка: пікантна ковбаса Chorizo
Гастро-замітка: сир Рокфор — символ французької гастрономічної спадщини
Гастро-замітка: японський спеціалітет яловичина Wagyu
Гастро-замітка: традиційний італійський спеціалітет Capocollo
Gastronotes: італійський спеціалітет Lardo di Colonnata
Gastronotes: французький спеціалітет Andouillette
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Коментарi