пошук
Влад Войчук
Автор
Влад Войчук
Автор
Сервелат (Cervelat) — це ковбаса, яку виготовляють у Швейцарії, Франції (особливо в Ельзасі та Ліоні) та деяких частинах Німеччини. Рецепт і приготування ковбаси відрізняються залежно від регіону.
Сервелат виготовляють зі свинини або з поєднання свинини та яловичини. У Швейцарії її зазвичай злегка приправляють гірчицею, часником і добірними травами та спеціями, тоді як німецький сорт сервелату готують із поєднанням свинини, яловичини та бекону.
Ковбасу в’ялять, сушать і коптять, а потім подають або сирою, або вареною, хоча її також можна смажити на відкритому вогні.
Назва страви запозичена із лексикону німецькомовної частини Швейцарії та походить від латинського cerebellum, що згодом стало в французькій мові cervelle, а в італійській — cervello, тобто мозок. Слово zervelada, подібне до вищезгаданих, вживали в Мілані в XVI ст., і воно означало ковбаса з м’ясом, приготовлена зі свинини та мозку. Цим століттям датують найдавніший рецепт приготування сервелату.
Швейцарський сервелат є «символом швейцарської національної свідомості» та внесений у список Кулінарних надбань країни.
Масово виготовляти сервелат у Швейцарії почали понад століття тому у Базелі. У 1890 році у місті навіть почалася так звана «Ковбасна війна» — м’ясники підняли ціни на свої продукти, що викликало обурення у мешканців і вони взагалі перестали купувати сервелат, тому ціни згодом знизили. З того часу це неодмінне частування на карнавалі Фастнахт, що є невід’ємною частиною фольклору.
Photo credits: Taste Atlas; wikipedia
Читайте також:
Гастро-замітка: Гуанчале (Guanciale) — італійський в’ялений м’ясний продукт зі свинячих щік
Гастро-замітка: Смалахове (Smalahove) — традиційна різдвяна страва Норвегії з голови барана
Гастро-замітка: Saucisson – французька сушена ковбаса
Гастро-замітка: Террін (Terrine) – французький м’ясний рулет
Гастро-замітка: Лютефіск (Lutefisk) — традиційна скандинавська рибна страва
Гастро-замітка: Lebkuchen – традиційне німецьке печиво
Гастро-замітка: Різдвяна шинка (Joulukinkku) – різдвяна страва у скандинавських країнах
Гастро-замітка: Імбирне печиво – смачний делікатес та чудовий спосіб відчути атмосферу свята
Гастро-замітка: Фондю (Fondue) – швейцарська страва з плавленого сиру
Гастро-замітка: День Святого Миколая — святкування в різних країнах
Гастро-замітка: Панетоне (Panettone) — традиційний італійський солодкий різдвяний хліб
Гастро-замітка: Беф бургіньйон (Beef bourguignon) — культове французьке рагу з яловичини
Гастро-замітка: Реблошон (Reblochon) — традиційний французький м’який сир з регіону Савоя
Гастро-замітка: Нісуаз (Salade Niçoise) — традиційний французький салат
Гастро-замітка: Сен-Нектер (Saint-Nectaire) — французький напівм’який сир з коров’ячого молока
Гастро-замітка: Шоколатин (Pain au Chocolat) — французький хлібобулочний виріб з шоколадом
Гастро-замітка: Мюнстер (Munster) — французький м’який сир
Гастро-замітка: Профітролі (Profiterole) — французькі тістечка із кремом всередині
Гастро-замітка: Салямі Феліно (Salame Felino) — італійська ковбаса з регіону Емілія-Романья
Гастро-замітка: Canelé — традиційний французький десерт
Гастро-замітка: Mousse de foie de canard — мус з качиної печінки
Гастро-замітка: Камамбер (Camembert) — один із найвідоміших сирів у світі
Гастро-замітка: вилов крабів у французькому регіоні Бретань
Гастро-замітка: Тарт Татен (Tarte Tatin) — французький перевернутий пиріг з яблуками
Гастро-замітка: Біск (Bisque) — французький суп з ракоподібних
Гастро-замітка: Макарон (Macaron) — популярний французький кондитерський виріб
Гастро-замітка: Рієт (Rillettes) — французький м’ясний паштет
Гастро-замітка: Брі (Brie) — один із найвідоміших м’яких сирів у світі
Гастро-замітка: Mille-Feuille — вишуканий французький десерт
Гастро-замітка: Tartare (Тартар) — сира подрібнена яловичина з приправами
Гастро-замітка: Cassoulet — бобове рагу з м’ясом
Гастро-замітка: італійські спеціалітети Prosciutto crudo та Prosciutto di Parma
Гастро-замітка: Bouillabaisse — всесвітньо відомий рибний суп з Марселя
Гастро-замітка: Pyura chilensis — незвичайна їстівна морська тварина
Гастро-замітка: Гуїдак — незвичайні морські молюски
Гастро-замітка: Мацутаке — один з найдорожчих грибів у світі
Гастро-замітка: Дуріан — азійський делікатес та «король фруктів»
Гастро-замітка: іспанський спеціалітет Jamón ibérico
Гастро-замітка: Королівська креветка — одна із найбільших та найсмачніших креветок у світі
Гастро-замітка: Kopi Luwak — кавові зерна, які пройшли через систему травлення цивети
Гастро-замітка: Escamoles – традиційна мексиканська страва з мурашиних личинок
Гастро-замітка: французький спеціалітет Magret de canard
Гастро-замітка: їстівні пташині гнізда
Гастро-замітка: шафран — найдорожча та вишукана пряність у світі
Гастро-замітка: Соус Pesto — історія, асоціація Palatifini та перші письмові згадки.
Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana
Гастро-замітка: Limoncello — італійський лимонний лікер
Гастро-замітка: італійський спеціалітет Cotechino Modena
Гастро-замітка: тост з авокадо
Гастро-замітка: італійський спеціалітет Mozzarella di Bufala Campana
Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana
Гастро замітка: оливкова олія — золотий секрет довголіття жителів Середземномор’я
Гастро-замітка: «король десертів» — крем-брюле
Гастро-замітка: португальський спеціалітет Pastéis de Nata
Гастро-замітка: Іспанія. Баскський чізкейк
Гастро-замітка: італійський спеціалітет капрезе
Гастро-замітка: перуанський спеціалітет севіче
Гастро-замітка: італійський спеціалітет панчета
Гастро-замітка: португальський спеціалітет альєйра
Гастро-замітка: італійський спеціалітет брезаола
Гастро-замітка: сиров’ялена та злегка копчена шинка «Тірольський шпик»
Гастро-замітка: пікантна ковбаса Chorizo
Гастро-замітка: сир Рокфор — символ французької гастрономічної спадщини
Гастро-замітка: японський спеціалітет яловичина Wagyu
Гастро-замітка: традиційний італійський спеціалітет Capocollo
Gastronotes: італійський спеціалітет Lardo di Colonnata
Gastronotes: французький спеціалітет Andouillette
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Коментарi